Monday, May 30, 2011

 

DISSABTE DIA 4 - CAMINADA I DIA DE L'ESPORT

DISSABTE DIA 4 – ATAPEÍT D’ACTES
El proper dissabte serà un dia ple d’activitats a l’aire lliure. La Penya Blaugrana, juntament amb alguns voluntaris caminadors, organitza una caminada al matí amb la participació de més de 120 inscrits.
Al final de la caminada a tots els participants se’ls oferirà un dinar al Local Puigmal. Es la segona edició d’aquesta caminada, la qual ha atret a molts interessats.
I aquest mateix dia la Diputació de Barcelona, celebra el dia de l’esport, aquest any dedicat al tennis. A la tarda, a la pista de tennis i a la pista poliesportiva hi haurà entrenaments i pràctica d’aquest esport, amb un final de festa, amb coca i xocolata.

 

LA REACCIÓ - art.Regió 7

LA REACCIÓ
Després d’unes eleccions importants com les del passat dia 22 de maig, cada partit ha de fer les seves pròpies valoracions i actuar en conseqüència. Tant els que han guanyat com els que han perdut, perquè res és etern, i menys en política.
Assistim, des de fa anys, a canvis molt més sobtats dels que es produïen anys enrere. L’electorat ha modificat les seves reaccions i cada vegada és menys fidel a un partit determinat. Pot votar diferents opcions en dos o tres anys de diferència, o simplement quedar-se a casa, en funció de fets recents, o de simpaties – antipaties per temes lligats a aspectes no necessàriament fonamentals de l’acció política.
Aquesta variabilitat l’han de tenir en compte els partits, perquè suposa adaptar-se a cada contesa electoral, i a cada circumstància. D’immobilisme és sinònim de pèrdua constant de votants, i per tant, és un dels pitjors enemics de les forces polítiques, i molt especialment de les d’esquerres, més crítiques amb tot.
Resulta, doncs, interessant el panorama obert el passat dia 22 de maig. Preocupant, però alhora apassionant. Hi ha qui enterra ja el PSC, tot sol, o juntament amb el PSOE. N’hi ha que consideren que la derrota generalitzada dels socialistes catalans, els han de portar a la guerra interna, a la desorientació i a la residualitat política. Podria ser, però no veig tendències suïcides dintre del partit, molt al contrari, veig ganes de sortir de la crisis, enfortits i capacitats per emprendre nous reptes en un futur força immediat.
En els darrers anys, conseqüència de grans victòries o grans derrotes s’han donat per extingits partits que han sabut reaccionar, revitalitzar-se i continuar en la batalla política amb més força que abans. No veig que el PSC no pugui fer exactament el mateix, amb eines, fins i tot més ben treballades.
Qui no recorda la gran victòria socialista del vint-i-vuit d’octubre del 82, en que va treure la més gran majoria de la història parlamentària. Molts varen sentir-se cohibits i esclafats per una victòria tant aclaparadora. No hi ha res que vint anys duri, i després d’una brillant etapa de reformes, canvis i modernització del país, es va donar pas a una majoria de dretes. I actualment el PP ocupa bona part de l’espai polític de l’estat.
També CiU ha passat per grans victòries i per etapes ben dures, amb pronòstics de trencament, desunió i residualització. I la tornem a tenir a la Generalitat i en bona part dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions.
Es normal el component “acció – reacció” després de cada contesa electoral i quan més contundent més forta la reacció. Ho podem veure ja a nivell de PSOE. En pocs dies s’ha iniciat una nova etapa, en la qual el gran protagonista serà Pérez Rubalcaba, un polític de gran vàlua i experiència, capaç de donar la volta a la situació actual del PSOE i de l’estat. Quanta gent tem la gran força adquirida pel PP ? quanta gent espera un revulsiu i una alternativa clara com per evitar un retrocés en matèria de llibertats, i d’estat del benestar? Res està perdut, la reacció està en marxa.
I pels anunciadors de funerals al PSC, podem dir el mateix. La reacció està en marxa i s’oficialitzarà en el congrés d’octubre. A diferència d’altres partits, l’espai socialista existeix i necessita consolidar-se. Renaixerà més fort i més coherent, per iniciar una nova etapa, diferent, actualitzada i preparada per un futur innovador. L’experiència és un grau, i del passat se n’aprèn. Determinats pactes no es repetiran amb partits que no tenen vocació de govern, o més ben dit, serietat de govern.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Saturday, May 28, 2011

 

DILLUNS DIA 30 DE MAIG - TV PER CABLE NO OPERATIVA AL MATÍ

DILLUNS DIA 30 – TELEVISIÓ PER CABLE – NO OPERATIVA AL MATÍ

Per obres de connexió de la xarxa de Televisió per cable, a la zona de Cal Gall, el servei de Televisió per cable municipal no estarà operatiu durant tot el matí del dilluns dia 30 de maig.
Disculpin les molèsties.

L’ Alcalde, en funcions



Joan Roma i Cunill

Friday, May 27, 2011

 

GOVERNS ESTABLES - art. Regió 7

GOVERNS ESTABLES
A falta d’anàlisis detallats i a l’espera d’informes ben documentats, dintre d’unes setmanes, queda força clar que els pactes de govern no han donat els resultats previstos. No tenim encara cultura de pacte, i els socis tenen por de quedar absorbits pel soci gran, i tothom vol sortir a la foto , encara que al final l’espatlli. I s’han espatllat moltes fotos, per culpa del protagonisme exagerat d’uns i altres.
I hem tingut, dos governs de la Generalitat, donant mal exemple sobre el que hauria de ser una cooperació i entesa cordial, eficaç i lleial entre forces polítiques, diferents, però batallant per un mateix objectiu.
D’aquelles imatges s’ha passat a d’altres de més locals. I els alcaldes, dedicats a gestionar i administrar, han hagut de fer polítiques d’equilibris constants i dedicant més temps a pactar amb els socis que no pas a la feina diària.
Es evident que la feina diària se’n ressent i es traspua de l’ajuntament cap enfora. Anar a un barri, a un nucli, o negociar amb entitats, associacions i clubs, i no poder arribar a acords immediats, per haver de consultar cada aspecte amb cada soci, no agrada als ciutadans.
Un alcalde, o un regidor ha de tenir un ampli marge de negociació com per poder tancar temes importants. I en molts ajuntaments uns càrrecs han marcat a uns altres, per evitar èxits o fugir dels fracassos. En fi, els errors es paguen i la falta de cohesió, també. Es una de les lliçons a extreure de les passades eleccions.
I costarà, perquè el mapa municipal tampoc és que s’hagi simplificat massa, i caldran molts pactes per constituir governs estables. I a dia d’avui, disposar d’una majoria suficient és un objectiu estratègic de primer ordre. Ja ho era abans, com hem dit, però en temps de crisis, ho és molt més.
S’han de prendre decisions importants en tots els àmbits, i difícilment els ciutadans entendran que els partits de govern tornin a perdre temps discutint si son verdes o si son madures o a qui li correspon la primacia en un tema determinat. Els ciutadans volen solucions i no els importa d’on vinguin.
Toca, doncs, construir majories sòlides, estables, que puguin planificar a quatre anys vista. Res d’equilibris estranys i poc durables, i res de compartir, repartir o trossejar alcaldies, perquè és una decisió clara en contra de l’estabilitat i la governabilitat. No estem en temps de poder fer experiments.
I en aquests pactes estables, s’han de trencar determinades línies. Si una majoria estable s’ha de constituir entre els dos grans partits, endavant. Ja hi haurà temps en el proper mandat de tornar a la rivalitat. Ara no toca. El que tampoc toca és ajuntar-se amb qui sigui per trencar les majories “lògiques”. Qui ho promogui segur que escarmentarà. Intentar lligar projectes antagònics , mai surt bé.
En definitiva, tenim davant nostre i fins el dia 11 de juny, un temps per preparar els nous governs municipals. Malament si no es comença d’immediat perquè les preses en aquests temes son males conselleres. I pensar que es pot governar un ajuntament amb pactes “ a la carta” és desconèixer el funcionament diari dels afers municipals. L’estabilitat i fortalesa son elements claus per un bon govern.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

 

POLÍTICA ES PEDAGOGIA- art. Celsona

POLÍTICA ÉS PEDAGOGIA
Fins ara teníem clar el principi de “política és pedagogia” i calia fer honor a aquesta dita per part de tots els que ens hi dediquem, més o menys directament. El resultat d’aquestes eleccions la posen en qüestió. Veurem, perquè.
Es pedagogia quan el company Josep Caelles, a la vista dels resultats a Solsona capital, decideix renunciar al seu càrrec de regidor i que pugui entrar la segona de la candidatura. També es pedagogia quan els resultats a la comarca no son els esperats i deixa el càrrec de Primer Secretari del Solsonès.
Estem en un país poc habituat a les imatges habituals en altres contrades de llarga tradició democràtica. I els socialistes hem donat altres imatges de serietat i assumpció de responsabilitats, en moments ben recents. Tenim, la renúncia a l’acta de diputat i de màxim representant del partit de José Montilla. En el proper Congrés deixarà el càrrec i assumirà els resultats obtinguts.
El mateix alcalde de Barcelona, Jordi Hereu ha sabut encaixar la derrota amb la serenitat i normalitat que pertoca a un polític d’alt nivell.
No son excepcions, ni son casos estranys, en tenim molts d’altres en molts ajuntaments governats per socialistes, i evidentment no es patrimoni exclusiu nostre, també en altres càrrecs d’altres partits, però , no tant.
En el que sí hem de meditar i reflexionar llargament és en els resultats obtinguts en determinats llocs on la corrupció ha fet estralls durant anys. Tot i la imputació d’un gran nombre de càrrecs institucionals en afers foscos, la majoria d’ells han tingut uns resultats esplèndids.
Aquí la política no és pedagogia. Al contrari què ha de pensar la gent d’altres contrades quan veuen resultats escandalosos a València, Madrid o en molts altres ajuntaments on hi ha hagut casos molt documentats de comportaments inacceptables. Es decebedor i va en contra de la imatge que han de tenir els ciutadans dels polítics. Però , atenció en aquests llocs si aquests polítics, presumptament corruptes han tornat a sortir és que els seus ciutadans els han votat. Almenys una gran majoria i aquí és on hem de reflexionar per veure què funciona malament i com podem corregir-ho.
Queda clar que tenim molt camí per endavant. També a la comarca del Solsonès. Estic decebut pels resultats obtinguts pel PSC a la capital i a la comarca, però continuarem batallant perquè a les properes siguin significativament millors. I ens alegrem perquè Solsona continua en mans d’ERC, perquè les hegemonies mai son bones, en un territori com el nostre.
I si be el Consell Comarcal es manté en mans de CiU, el contrapès de la capital és prou important com perquè se la tingui en compte a l’hora de prendre decisions “comarcals”. Comarca ho son tots els ajuntaments i especialment el que té més habitants. Enhorabona als guanyadors i reconèixer la bona feina feta pel company Caelles. Bona sort, i bona feina en altres àmbits de la societat.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Sunday, May 22, 2011

 

GRACIES ALS 210 VOTANTS

GRÀCIES ALS 210 VOTANTS
S’han celebrat les eleccions a Borredà, com arreu del país i els resultats mostren un clar suport a l’equip de Govern de PSC. Gràcies als 210 votants del PSC i a tots els qui han anat a votar.
Concretament els resultats han estat de: 210 Vots PSC, 75 vots CiU, 22 vots en blanc i 7 de nuls.
El resultat suposa 5 Regidors pel PSC i 2 Regidors per CiU. Vol dir que entrarien en el nou Consistori, per PSC: Joan Roma, Antonio Velasco, Concepció Barniol, Anna M. Cunill, Anna M. Rubio.
Per CiU, entrarien : Joan Pallach i Vicenç Vilalta.
Gràcies i fins ben aviat.
Joan Roma, Cap de llista de PSC

Thursday, May 19, 2011

 

MALS COMPORTAMENTS - art. La Rella

MALS COMPORTAMENTS
Cada vegada que s’organitza algun rally, o algun esdeveniment semblant, els alcaldes ja tremolem pensant en com quedarà el nostre territori. La setmana passada n’hi hagué un a la carretera de Borredà – Alpens , amb un recorregut que no conec exactament i deixà un reguitzell de deixalles , per tot arreu .
Fa llàstima passar per la carretera i veure a cada racó un munt d’envasos de beguda, ampolles, plàstics, papers d’alumini, etc. Al final no podrem autoritzar aquestes proves si no venen acompanyades d’uns avals dels organitzadors que permetin cobrar-los per contractar gent de neteja.
Qui s’ha de fer càrrec, a dia d’avui, de netejar les voreres ? Com es pensen els organitzadors que el territori pot estar content, sinó es fan càrrec de deixar l’indret tal com estava abans de la prova? Recomano als responsables del rally de visitar el recorregut i mirar com ha quedat. Veuran que per poder gaudir uns pocs de l’espectacle, molts patiran les conseqüències.
I sóc dels favorables a que es pugui anar a la muntanya, córrer per les carreteres i organitzar esdeveniments esportius, d’oci o lleure, però en les degudes condicions i sense perjudicar a d’altres. Però, cada vegada sóc més escèptic i menys entusiasta a la vista de com acaben les coses.
D’entrada, ja patim a la carretera perquè veiem venir cotxes de prova, de reconeixement, o del que es vulgui dir, a unes velocitats increïbles per una carretera com la nostra. Per tant, un cert perill el tenim hores abans o algun dia abans, amb aquestes sessions d’entrenament, i després quedem desanimats quan veiem el panorama. I degut al mal temps no va venir la gent previsibles, amb bon temps, el munt de deixalles seria el doble o el triple.
El mateix podem dir de l’ús de la Riera de Merlès. S’acosta el bon temps i és previsible una nova envasió de persones de tot arreu, molts dels quals es creuen que la riera és seva i poden actuar com si estesin a casa seva. De fet, molt pitjor, perquè a casa seva no s’atrevirien a llençar tota mena d’objectes per aquí i allà, embrutant un espai verge i convertint alguns gorgs en abocadors incontrolats. L’acumulació de 8 o 10 famílies en certs indrets, suposa deixar l’espai inutilitzat durant dies o setmanes, en funció de si la pluja neteja l’espai o no.
Des del Consorci del Lluçanès s’ha demanat una major vigilància. Esperem doni fruits, però sense una continuada presència de Mossos i Forestals, amb ordres d’imposar sancions contundents als infractors, no ens en sortirem.
Entre tots hem de protegir el medi ambient, i de nou demanarem la neteja tant de la carretera com de la Riera de Merlès, però la millor solució passa per no embrutar. I estem lluny de la cultura del respecte a l’entorn natural. Aquí en tenim dues proves concloents.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.

 

ALGUNES MILLORES PUNTUALS

ALGUNES MILLORES PUNTUALS
En reunió tinguda ahir, l’equip de govern va decidir dur a terme algunes millores puntuals , en tres llocs concrets.
En el primer cas es tracta de posar uns marcs, amb teles mosquiteres en una part de les finestres del Centre Cívic. D’aquesta manera, a l’estiu es podran obrir finestres sense por a que entrin mosques.
Una segona millora consistirà en posar una barana al llarg del passatge de cal Vidal que té una pendent considerable, i a l’hivern, amb neu o gel, pot ser perillós. Es farà un sistema igual que a la baixada del Vinyal.
Una tercera millora serà al final d’aquest passatge i abans de travessar la carretera, s’arreglarà el terra i es demanarà a la Generalitat la possibilitat de posar un pas zebra que comuniqui amb el carrer Vinyal. Es un lloc que té un cert perill, degut a la proximitat del revolt del Querol Vell.
I també en aquest indret, mirarem de resoldre la connexió entre el carrer Vinyal i el carrer General Manso, perquè els peatons puguin circular amb seguretat.
A la reunió es va valorar positivament la prova feta en un tram del carrer de la Font, i del carrer de Berga, amb un material especial per reduir desnivells en sols de pedra. A la vista del bon resultat , la brigada continuarà utilitzant aquest sistema per arreglar algun altre tram del poble.
Finalment es va acordar també posar un mirall a la cruïlla del Carrer Queralt, amb la Serradora Gallet, per millorar la seguretat en aquest indret que té poca visibilitat.

 

HISENDA SANEJADA I AL DIA

HISENDA SANEJADA I AL DIA
A pocs dies de les eleccions municipals, hem d’informar que tot i la crisis econòmica i la complicada situació financera de la majoria d’ajuntaments, podem presentar uns números sanejats i posats al dia.
Dintre de poc tindrem la liquidació del 2010, a punt per aprovar. En aquests moments tenim en el compte corrent de l’ajuntament: 15.935,83 euros, i hem liquidat les quotes dels crèdits amb la Diputació de Barcelona i amb Catalunya Caixa. Es a dir, estem totalment dia en matèria de crèdits. No devem res a ningú. Les úniques factures pendents de pagaments son les arribades aquestes darreres setmanes i les estem pagant a 30 o 60 dies.
De cara el proper mandat, els projectes que figuren en el programa electoral son perfectament viables. Tant la compra de terrenys com la construcció del magatzem municipal i el parc infantil, tenen el finançament previst. I la gran obra de la primera fase de Renovació de serveis del Casc Urbà, serà subvencionat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Si no es cobrís la totalitat de l’import el que farem serà partir a primera fase, en dues parts, i fer la primera, consistint en la renovació de tot el carrer Manresa. De totes maneres, la intenció és poder fer carrer Manresa, Plaça Major i primer tram del carrer de la Font, tal com figura en el projecte aprovat.
Pel que fa la Unitat d’Actuació núm. 1 ( Cal Gall) està al dia de pagaments de les certificacions d’obra,i està en vies de cobrament la quarta quota , als propietaris dels terrenys. Aquesta obra es pagada íntegrament pels propietaris i l’import s’ha repartit en 5 quotes. La quarta , el termini acaba demà dia 20 de maig, i la cinquena quota es girarà una vegada acabada tota l’obra. En aquest cas, l’ajuntament no hi aporta cap import, perquè és una obra de caràcter privat, però gestionada per l’ajuntament, degut a que els propietaris no es varen posar d’acord per fer-ho per junta de compensació. Ara és fa pel sistema de cooperació, via municipal.
La resta d’obres petites o grans, s’han fet amb subvencions totals o parcials de la Diputació o Generalitat.

Wednesday, May 18, 2011

 

BON RESULTAT - MATERIAL ESPECIAL

BON RESULTAT – MATERIAL ESPECIAL
Ahir la brigada d’obres va fer una prova amb un material especial, destinat a tapar alguns dels desnivells existents en els carrers de pedra del poble. Fa 30 anys que es varen empedrar els carrers de la Font, Placeta, carrer de Dalt, i Camí de Frontanyà, i abans els carrers de Berga, Església i Dr. Vilardell.
El pas del temps i l’ús d’alguns tipus de pedra que tenen un major desgast que d’altres fa que en alguns llocs concrets es produeixin uns desnivells que fan més dificultós el caminar, o es produeixen alguns petits bassals.
De cara el futur, tota la zona empedrada serà substituïda per un nou paviment totalment regular. Tenim ja el projecte corresponent i la primera fase serà una realitat dintre del proper mandat, i la resta en els anys següents.
Des de fa mesos estem estudiant diverses possibilitats d’arreglar els majors desnivells i finalment l’arquitecte municipal ens ha trobat la solució amb un nou material que fa poc està en el mercat i permet igualar les superfícies, sempre que no siguin molt extenses, mitjançant una espècie de ciment – cola que una vegada sec té una gran consistència i durabilitat.
Hem fet ja dues proves en dos llocs diferents, i el resultat que avui hem comprovat és clarament satisfactori. Per tant, hem encarregat ja uns quants sacs més per continuar la feina en els propers dies.
Es una manera de millorar el terra, i evitar algunes de les dificultats existents, tot i que el paviment té 30 anys i ha donat molt bon resultat.

 

FIRA DE PRIMAVERA

FIRA DE PRIMAVERA AQUEST DISSABTE
Tal com es va fer l’any passat , l’AMPA de l’Escola de Borredà, organitza la Fira de Primavera , aquest dissabte dia 21 a la Plaça Major.
Per aquest motiu es tancarà la plaça al trànsit, i durant tot el dia hi haurà un gran nombre d’activitats, per a grans i petits. També hi haurà parades de productes d’artesania, balls tradicionals, trabucaires, sardanes, animació per a tots els públics, i espectacle de foc, etc.
Els horaris estan en cartells penjats a cartelleres i botigues del poble. La Fira comença a les 10 del matí , a partir de les 12 del migdia hi haurà les actuacions tradicionals, a 2/4 de 6 l’espectacle d’animació i a 2/4 de 8 l’espectacle de foc.
Animem tothom a participar d’aquesta festa – fira, en un marc incomparable com és la Plaça Major. Bona Fira a tothom

Tuesday, May 17, 2011

 

HORA DE DECIDIR- art. Celsona

HORA DE DECIDIR
Hem tingut ocasió durant 15 dies de veure els programes dels diferents partits que es presenten a Solsona i comarca. Qui més qui menys s’ha compromès a un bon nombre d’actuacions que s’han de comprovar en els propers 4 anys, en cas de governar, i saber estar a l’oposició, en cas de perdre.
Els qui estan governant, s’han guanyat la fama de complidors o d’incomplidors, segons els casos. Els incomplidors, son els que haurien de deixar pas a un nou equip de govern que prengui el relleu i pugui demostrar si les seves promeses son creïbles, o no.
Estem en temps de crisis i no és lògic tenir en els programes grans obres i projectes perquè els ajuntaments hauran de gestionar amb una gran austeritat i no somiant grandeses que difícilment tornaran. Les administracions que fins ara concedien subvencions importants les reduiran de forma dràstica, i pocs crèdits es podran demanar amb el fort endeutament dels ajuntaments i les restriccions creditícies de les entitats financeres.
Aquest panorama ha de portar a votar partits que ja han demostrat la seva vàlua en temps difícils. A Solsona n’hem tingut un bon exemple, amb el govern d’entesa que tot i arribar en un període complicat, ha estat capaç de dur a terme una acció de govern molt ambiciosa i en múltiples àmbits.
Aquests ja no han de demostrar que saben complir les promeses perquè és fàcilment comprovable el que portaven en els programes electorals i el que han executat , en només un mandat. Un mandat és molt poc temps per valorar un equip de govern. Tot va lent i fan falta més anys per poder transformar una ciutat. Hi ha projectes que necessiten 3 i 4 anys de tramitació abans no es poden dur a la pràctica. Es lògic, doncs, valorar la feina feta i la que tenen a punt pels propers temps.
En el cas del Partit Socialista, els dos representants han estat capaços de gestionar àrees ben complicades, i introduir en el programa general del Govern d’Entesa, projectes i propostes clarament lligades a la sensibilitat d’un partit d’esquerres.
Ara, hauríem de poder anar més lluny, i en comptes d’introduir propostes del programa, l’interessant seria poder aplicar el programa i introduir-hi altres propostes d’un o altres partits fruit d’un pacte de govern. Es evident que els partits majoritaris tenen vocació de govern, i el PSC no és una excepció ni a Solsona ni a cap altre indret.
Així, doncs, la candidatura del PSC a Solsona s’ha elaborat amb ambició de governar, ampliant la seva representació i amb els braços oberts a d’altres acords que permetin conformar una majoria suficient com per poder formar Equip de Govern. I el programa és prou ampli i ambiciós com perquè pugui ser el pal de paller d’on es conforma l’acció de govern a la ciutat pels propers 4 anys.
El temps de debat, ha acabat , ara tenim un breu temps de reflexió i el diumenge es produeix la gran acció de la democràcia, anant a votar. De ben segur , Solsona i comarca, serà un dels indrets amb una participació més elevada. Es un orgull que així sigui, i que guanyi la més creïble de les candidatures.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Sunday, May 15, 2011

 

NOVÈ APLEC DE SALSELLES

NOVÈ APLEC DE SALSELLES.
Avui dia 15 de maig, ha tingut lloc la caminada i novè aplec de Salselles ( Borredà), amb l’assistència de 170 persones vingudes, moltes a peu des de Sant Martí d’Albars, i Lluçà, i altres en cotxes.
Com ja és habitual aquest diumenge serveix per recordar vells aplecs que aquests dos pobles celebraven a Salselles, quan aquest poble estava viu. Fa prop de 110 anys que va passar a integrar-se en el municipi de Borredà i és lògic que l’alcalde hi assisteixi per donar la benvinguda a tots els assistents, i al mateix temps informar de les gestions que s’estan fent per poder evitar que l’església acabi totalment enderrocada.
Així, doncs, com altres anys, una vegada arribats els caminants a l’esplanada , davant l’antiga rectoria, s’ha celebrat una missa, amb la imatge de la Mare de Deu de Salselles presidint l’acte. A la primera fila, hi havia els Alcaldes de Sant Martí d’Albars, l’Alcaldessa de Lluçà, i l’Alcalde de Borredà.
Finalitzada la missa els tres alcaldes han saludat a la gent, i l’alcalde de Borredà, Joan Roma, ha explicat les gestions fetes prop de la Diputació de Barcelona per intentar salvar l’antiga església. Ha explicat les dues reunions tingudes, i la valoració feta per la Diputació per tal de netejar tot l’entorn , protegir-lo, apuntalar- algunes parts de l’edifici, i del campanar.
Aquestes actuacions es procuraran fer en els propers dos mesos. I tot seguit s’estudiaran altres intervencions urgents, com la destinada a salvar el campanar, la part més emblemàtica de l’edifici.
Estem davant un repte important per quan l’edifici està força malmès, però la intenció de l’ajuntament és la de salvar una part del monument, i restaurar una part de l’interior com perquè es pugui utilitzar, sense cap perill. Dintre de 15 dies es farà una nova reunió entre l’equip tècnic de la Diputació i l’ajuntament de Borredà. En aquesta reunió s’acordaran les intervencions immediates, i posteriorment , en funció del diner disponible, es faran noves obres de consolidació, sense pensar en una rehabilitació total del edifici que seria molt costós i de difícil manteniment, en un lloc tant apartat com aquest.
Donades les explicacions, tothom ha pres seient en les taules preparades per la Junta Parroquial de Sant Martí i voluntaris de Lluçà. Una excel•lent paella d’arròs, i tot seguit llonganisseta a la brasa, i carn de xai. I de postres pastís amb nata i maduixes. Un magnífic àpat, en bona companyia, i un bon sol, ens ha permès gaudir, un any més d’aquest aplec. I per acabar i durant el cafè una parella de músics formada per una violinista i una acordionista, ens han delectat amb musiques tradicionals.
Un diumenge, complert, que val la pena repetir any rere any. De fet i de cara l’any vinent en que celebrarem els 10 anys, esperem poder mostrar un canvi notable en la situació de l’església i l’antiga rectoria. Així ens hi hem compromès els 3 alcaldes presents.

 

PROGRAMA ELECTORAL - BORREDÀ - 2011-2015

PROGRAMA ELECTORAL – 2011 – 2015 - BORREDÀ
IL.LUSIÓ PER BORREDÀ
Presentació.
Teniu a les mans el programa electoral amb el qual ens presentem a les eleccions del 22 de maig. Sempre hem procurat complir els compromisos que figuren en el programa. Quan no s’ha pogut ,hem donat les explicacions oportunes. I ara mateix, hem d’informar que en el darrer mandat, no ha estat possible dur a terme un dels grans projectes que necessita el poble: la Renovació del Casc Antic. No hem pogut trobar tot el finançament de l’obra per poder-la fer , sense haver de fer pagar als veïns. Per això , figura de nou en aquest programa.
Tampoc hem pogut complir el compromís de tenir un local pels joves del poble. El local previst no compleix les mesures de seguretat que a dia d’avui s’exigeixen. Buscarem una nova ubicació, tot i les dificultats que suposa trobar un local per aquest destí.
I alguna de les restauracions de patrimoni haurà d’esperar millors temps econòmics per poder-la dur a terme. Amb tot, aquests incompliments han estat compensats per altres obres no previstes, però obligades per les circumstàncies, com va ser la reparació dels danys causats per la riuada del 2009. O altres obres i serveis que hem dut a terme en aquests darrers 4 anys. No tot es pot planificar en un programa, i sempre surten imprevistos que cal resoldre. Així ho hem fet, i considerem que el poble ha mantingut i augmentat el nivell d’equipaments, infraestructures i serveis com per garantir una raonable qualitat de vida a tots els ciutadans.

PRINCIPALS COMPROMISOS PEL PERÍODE 2011 – 2015.

1.- Compra terrenys – lateral zona esportiva. Aquesta és una actuació ja consolidada. Tenim 38.000 euros de subvenció de la Generalitat, i el cost és de 42.000. La previsió és poder-ho tenir resolt dintre de 2 mesos.

2.- Construcció Magatzem municipal i Parc Infantil. Va lligada amb l’anterior i també la tenim ja consolidada amb una subvenció de la Generalitat pel 90% del cost de les obres.
Aquest magatzem suposa tenir patrimoni propi, un lloc adequat per posar vehicles i materials municipals, i estalviar diners en lloguer.
Aprofitar la coberta per posar-hi un parc infantil d’uns 500 m2 , és completar les instal•lacions esportives i de lleure del poble. Un dels grans atractius de Borredà.

3.- Primera fase, Renovació Casc Antic. Es l’obra que no s’ha pogut fer, per falta de subvenció suficient. L’import és de 1,150.000 euros. Sumarem totes les subvencions possibles per fer tot el carrer Manresa i Plaça Major, sense imposar contribucions especials. Es indispensable fer l’obra per poder renovar tots els serveis: aigua, clavegueram, i soterrar els altres.

4.- Parc urbà a la zona de Cal Gall. Tal com hem dit en anteriors ocasions, si tornem a governar no pensem ampliar més les zones edificables del poble, però considerem de gran interès negociar amb la propietat, que la finca de La Serra, es pugui convertir en un Parc urbà per poder-hi anar a caminar, llegir, passar el temps en un lloc privilegiat durant tot l’any. La intervenció seria mínima. Plantar alguns arbres més, de diferents especies, marcar bé els caminets, posar papereres i alguns bancs. Suficient per tenir un parc natural just a tocar del poble.
5.- Quarta fase d’arranjament camins rurals. Seguirem arreglant camins rurals que portin a cases habitades tot l’any. I ho farem amb asfalt en calent, com a mesura per garantir una millor qualitat i durabilitat.

6.- Restauració Pont de Sant Joan. En el marc de garantir el futur del patrimoni arquitectònic, convé fer una actuació de rehabilitació del Pont de Sant Joan, amb subvenció de la Generalitat o la Diputació.

7.- Primera fase, soterrament de contenidors. En aquest nou mandat, ens proposem posar en funcionament el sistema de contenidors soterrats a l’aparcament municipal. Ja tenim mitja feina feta, queda instal•lar el sistema hidràulic i posar els contenidors adients. D’aquesta manera es suprimiran tots els contenidors que ara estan a l’aire lliure.

8.- Noves tecnologies. Continuarem exigint a les empreses de telecomunicacions una millora del servei de cobertura, capacitat i rapidesa, així com abaratir els costos. També continuarem donant formació a totes les persones interessades en millorar els seus coneixements en aquest àmbit.

9.- Turisme. Un dels sectors amb més present i futur és el del turisme. Continuarem dedicant esforços a millorar els equipaments, senyalització i promoció del poble en tots els àmbits. Això suposa creació de llocs de treball i impuls al comerç i l’artesania.

10.- Construcció de l’EDAR. L’estació depuradora d’aigües residuals porta un retard de 8 anys. Pertoca a l’Agència Catalana de l’Aigua construir-la i pagar-la. Insistirem perquè sigui una realitat el més aviat possible.

Un poble viu i actiu. Continuarem impulsant i recolzant totes les festes, fires, esdeveniments culturals i esportius, així com les activitats culturals, d’oci i lleure que es duen a terme en el Centre Cívic, a les escoles, zona esportiva o en altres indrets del poble i terme municipal.
De vosaltres i el vostre vot depèn la continuïtat i renovació d’un projecte d’ IL.LUSIÓ PER BORREDÀ, encapçalat per Joan Roma , amb un equip de persones preparades per assumir funcions de govern i portar-les a bon terme.
La Candidatura del PSC – PM, està formada per: Joan Roma, Antonio Velasco, Concep. Barniol, Anna Ma. Cunill, Anna Ma. Rubio, Joan Rovira, Azucena Llop, i com a suplents , Ivan Tubau, Irene Puigcorbé i Jordi Tarruella.
Si esteu d’acord d’on venim i cap on anem, Voteu PSC – PM. Il.lusió per Borredà.

Friday, May 13, 2011

 

AVUI REPARTIREM ELS PROGRAMES ELECTORALS

AQUESTA TARDA REPARTIREM ELS PROGRAMES ELECTORALS
La rapidesa en el repartiment del correu ha fet que la gent hagi rebut abans la meva carta i la papereta de votació que no pas el programa electoral. Bé, demano excuses, però aquesta tarda tot quedarà arreglat. Passarem el programa per totes les cases i en deixarem uns quants exemplars a cada botiga, comerç i bar del poble, perquè qui no en tingui , el pugui agafar d’allà.
I la gent de fora rebrà tot plegat el dimarts o màxim el dimecres vinent. Hem procurat que tothom pugui rebre prou informació com per poder votar coneixent el que proposem fer en els propers 4 anys.
Les llistes dels candidats també figuren en el programa, tot i que els varem anunciar a les cartelleres del poble.
També recordem que la petició de vot per correu ja ha finalitzat i qui l’hagi demanat rebrà a casa seva la documentació per votar. Quan hagi posat la papereta en el sobre, ha de posar-ho tot en el sobre que li han enviat i portar-ho a Correus.
Aquests dies he parlat ja amb força gent sobre peticions i propostes que m’han fet arribar, de cara a dur-les a terme en els propers mesos. Moltes corresponen a petites obres que efectivament es poden dur a terme sense grans despeses i la brigada d’obres ja té una llista de petites millores que convé anar fent, de cara a l’estiu.
I pel que fa activitats, totes continuen sense cap alteració , i queden assegurades un any més amb els ajuts rebuts de la Diputació de Barcelona.
En conjunt, doncs, no es preveuen canvis en les programacions fetes per l’ajuntament i les entitats del poble.

Wednesday, May 11, 2011

 

INICI DE CAMPANYA ELECTORAL - BORREDÀ

TOTHOM REBRÀ EL PROGRAMA ELECTORAL I LES PAPERETES DE VOTACIÓ A CASA SEVA.
Fa 15 dies que la Candidatura de PSC – PM va tancar el programa electoral pel proper mandat ( 2011 – 2015) en el qual exposem les principals realitzacions que pensem dur a terme, en el cas que continuem tenint la confiança de la majoria del poble.
Aquest programa es repartirà dintre dels propers 4 o 5 dies per totes les cases del poble, i tot seguit, tothom rebrà per correu ordinari, un sobre amb una carta meva, en tant que cap de llista de la candidatura, i dintre hi haurà un sobre i una papereta de votació, per tal que qui vulgui, pugui anar a votar amb la papereta enviada.
Igualment, es podrà consultar el programa electoral en aquest bloc, i s’enviarà a tot un conjunt de persones nascudes en el poble, però que ja no hi viuen. Considerem important que tothom qui té una estreta relació amb Borredà, puguin estar al corrent de les propostes que fem de cara el proper mandat.
Es el mateix que fem amb els butlletins municipals, a part de repartir-los per tot el poble , n’enviem uns 70 exemplars a persones, relacionades amb el poble, per haver-hi viscut un grapat d’anys, per haver-hi nascut, o per tenir-hi família.
El programa és molt concís amb uns compromisos clars, i realitzables, tot i la crisis econòmica. L’ajuntament està al corrent de totes les obligacions financeres, està al dia dels crèdits i les amortitzacions, i paguem puntualment totes les factures. No queda cap deute pendent del 2010, ni gran ni petit, i estem liquidant a 60 dies.
Tenim un patrimoni superior als 8 milions d’euros, i en els propers mesos podrem posar a la venda , les dues parcel•les procedents del 10%d’aprofitament mitjà de la Urbanització del Camí de la Roca, i 2 altres parcel•les de la Urbanització de Cal Gall. En aquest cas, els diners que s’obtinguin de la venda, seran dipositats en un compte, a l’espera de poder-los invertir en vivenda de protecció oficial, o en altres àmbits, si la Generalitat modifica l’actual llei d’urbanisme.
En resum, malgrat la crisis, l’ajuntament pot fer front a totes les seves obligacions de manteniment de serveis, infraestructures i equipaments, i podrà dur a terme les obres previstes, amb ajuts de les altres administracions.
En qualsevol cas, les propostes pels propers 4 anys figuren en el programa electoral, i es podrà comprovar la continuïtat de funcionament, respecte els anteriors mandats, com no podia ser d’altra manera.
Joan Roma, cap de llista de PSC - PM

 

DEIXALLERIA MÒBIL - DIVENDRES 27 DE MAIG

DEIXELLERIA MÒBIL – DIVENDRES DIA 27 DE MAIG
Tal com hem anat anunciant , la deixalleria mòbil vindrà a Borredà el divendres dia 27 de maig de les 11 del matí a les 6 de la tarda, a l’aparcament municipal.
Recordem l’interès de que tothom qui tingui mobles vells, electrodomèstics, piles , i altres estris, les porti a la deixalleria. Es un servei gratuït i a benefici del medi ambient.

 

CAMINADA A SALSELLES ( BORREDÀ)

CAMINADA a SALSELLES

15 de maig 2011

8 del matí: sortida de Sant Martí D’Albars
(A la sortida es donarà un obsequi als caminadors).

2/4 de 10 del matí: esmorzar a la casa del Castell (Lluçà)

1 del migdia: missa a l'esplanada de Salselles.


Dinar (preu 13 €)

Havent dinat,
Animació de sobretaula i ball amb
La Carpeta

Cal encarregar els dinars. Podeu fer-ho abans del dijous 12 de maig a:

Cal Nofre : 938530219
Cal Ferrer: 938530241
Cal Patxatxa: 938530100
Ajuntament (matins de dimarts a divendres): 938530101

En cas de mal temps, la missa es celebrarà a l’Església Parroquial de Sant Martí, i el dinar al local social de La Blava

Organització:
Junta Parroquial de Sant Martí d’Albars, amb la col•laboració de:

Tuesday, May 10, 2011

 

NOVA DISTRIBUCIÓ DE CANALS TV PER CABLE MUNICIPAL

TOFRANDOS S.L.
SERVEI TÈCNIC DE INSTAL.LACIONS I REPARACIONS
DE SISTEMES DE TELECOMUNICACIONS
(RECEPCIÓ TV TERRESTRE I SATÈL.LIT)
Instal.lacions elèctriques en general C/ LLEIDA nº43-A
Instal.lador autoritzat pel D.I.E.C. 08680 GIRONELLA (Barcelona)
Tel. 93.825.09.83


CANALES ACTUALIZADOS QUE FORMAN PARTE DE LA RED DE TELEDISTRIBUCIÓN DE BORREDÀ

INFORME 2

09-MAYO-2011

CANALES PROGRAMAS TV RADIO

C-23 Andalucía TV
(490.00 MHz) TV3 cat
Tele Madrid SAT
Tele Sur
Russia Today Spain
TV Record
Popular TV

C-24 Super RTL
(498.00 MHz) Eurosport
Euronews
VIVA
TV5 Monde Europe HIT FM

C-25 CNBC Europe
(506.00 MHz) BBC World
EXTREMADURA TV
ETB sat
Cubavision
Canarias TV
TV Galicia

C-26 PRO TV (rumano)
(514.00 MHz) Arte
RTL 102,5
TV Rumania

C-27 Boing
(522.00 MHz) Telecinco HD
MTV
La 10 Punto Radio

C-31 Teledeporte Radio Clásica
(554.00 MHz) TVE HD Radio 3



C-33 8TV RAC 1
(570.00 MHz) Barça TV RAC 105 FM
Estil 9
RAC 105

C-34 Nitro Cope
(578.00 MHz) Antena 3 HD Radio Noria
Marca TV Onda Cero
13 TV Europa FM
Mundo Interactivo Onda Melodia

C-44 Esport 3 Catalunya Música
(658.00 MHz) TV3 HD Icat FM
Canal 9 IB3 Radio
IB3

C-47 La Sexta 2 Ser
(682.00 MHz) La Sexta 3 40 Principales
La Sexta HD Cadena Dial
Cuatro
Canal+ 2 (codificado)

C-50 Canal Taronja El 9 FM
(706.00 MHz) Canal Català Osona Sensació FM
El 9 TV

C-51 TV RIPOLLÉS RADIO RIPOLL
(714.00 MHz) OLOT TV RADIO OLOT

C-61 TV3 CAT RADIO
(794.00 MHz) CANAL 33 CAT INFO
3/24
Super 3 / 3XL

C-64 LA 1 Radio Nacional
(818.00 MHz) LA 2 Radio 5
24 HORAS
CLAN TV

C-66 Teledeporte
(834.00 MHz) Veo 7 ES radio
Canal Ingenieria (codificado)
Intereconomía Radio Intereconomía








C-67 La Sexta
(842.00 MHz) Gol Televisión (codificado)
La Sexta 3
Cuatro
Divinity
La Tienda en casa

C-68 Tele5 ES Radio
(850.00 MHz) FDF Radio Intereconomía
La Siete
Intereconomía
Disney Chanel

C-69 Antena 3 Radio Marca
(858.00 MHz) Antena Neox Vaugham Radio
Antena Nova
Veo 7
AXN (codificado)
Guide Plus


• NOTA: Los canales disponibles actualmente pueden ser modificados sin previo aviso, por las entidades emisoras de los programas. Dichos cambios son ajenos al servicio de mantenimiento del Ayuntamiento de BORREDÀ.

En el posible caso de alguna modificación por parte del Ayuntamiento de BORREDÀ, se informaría de dichas modificaciones.

Monday, May 09, 2011

 

NOTA PREMSA - CANDIDATURA PSC - PM

BORREDÀ – CANDIDATURA PSC- PM RENOVADA
A Borredà , des de l’any 1991 governa amb majoria absoluta un equip de govern de PSC, amb en Joan Roma, com alcalde.
Enguany, la llista presentada té diverses novetats , degut a la incorporació de diverses persones a la candidatura, complint exactament el 50% de paritat, amb 5 dones i 5 homes a la llista. També , pel fet de que un històric de les candidatures socialistes, Jesús Solanellas, deixa l’ajuntament, després de 20 anys de servei al poble com a Primer Tinent d’alcalde.
Els principals objectius del programa electoral, son el de crear un Parc Urbà a la zona de Cal Gall, un espai gran , amb vistes magnífiques que servirà de zona de passeig i esbarjo, durant tot l’any. I dur a terme, la primera fase de la gran obra de Renovació de serveis i paviment del Casc Antic. Una obra de 1,150.000 euros, que suposarà el soterrament de tots el cablejat del poble, a més de renovar xarxes d’aigua i clavegueram.
Altres compromisos son el de Restaurar el Pont de Sant Joan, i la compra de terrenys i construcció d’un magatzem municipal i parc infantil , que ja tenen subvenció del PUOSC i poden ser realitat dintre de pocs mesos.
En el programa hi figuren d’altres compromisos, com el de millora de camins rurals, ampliació noves tecnologies o una aposta per noves eines destinades al turisme. La millor garantia , és el compliment dels compromisos electorals en els 20 anys de govern. Ara la candidatura es presenta sota el lema . IL•LUSIÓ PER BORREDÀ.

Saturday, May 07, 2011

 

HEM ARRIBAT ALS MIL

HEM ARRIBAT ALS MIL.
Avui hem arribat als mil escrits publicats en aquest bloc, d’ençà el 10 de novembre de 2005, en que vaig publicar el primer.
L’inici del bloc, va venir donat pel fet de ser , en aquell moment, Diputat al Parlament de Catalunya pel PSC. En tant que parlamentari varem considerar que era indispensable poder explicar les nostres actuacions, gestions, propostes i treball parlamentari en un lloc públic com és aquest.
Poc a poc, aquest bloc ha servit com arxiu – biblioteca de tots els escrits que he anat publicant en diferents diaris i revistes. Igualment temes relacionats amb el Partit Socialista del qual sóc President de la Federació XI que aplega les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès. I lògicament com alcalde de Borredà des del 1991. Aquest càrrec és el que produeix el màxim d’informacions que publico en el bloc com una finestra oberta a tots els interessats, i que no sempre poden ser publicades en el butlletí municipal, degut a la immediatesa o al interès en fer-ho saber a tothom.
Es evident que les noves tecnologies han canviat radicalment les vies de comunicació entre els càrrecs públics i els ciutadans. Son moltes les persones que m’han comentat noticies , propostes o escrits apareguts en aquest bloc, de manera que demostra la seva utilitat.
Penso continuar fent-lo servir, i espero col•laborar així a la transparència, informació i documentació de les tasques municipals, o en altres àmbits de la meva actuació. Agraeixo a tothom qui segueix aquest bloc, a continuar fent confiança en tot el que s’hi publica. La rigorositat i transparència son factors essencials en l’acció de govern. Em felicito per aquests mil escrits, i espero seguir-ne fent en els propers anys. Gràcies a tots, i bon cap de setmana.
Joan Roma, alcalde de Borredà.

 

FUNERAL PER RAMON MA. CANUDAS

FUNERAL PER RAMON MARIA CANUDAS
Avui ha tingut lloc el funeral per Ramon Ma. Canudas i Vila, que fou secretari – interventor de l’ajuntament durant prop de 20 anys.
Ha mort a l’edat de 86 anys, i hem d’agrair la feina feta durant molts anys, després de la mort del qui era secretari, prèviament, en Jaume Anglada.
Va fer una molt bona feina, en uns anys que no era fàcil compaginar diversos ajuntaments de la comarca com : Olvan, La Quar, Borredà i Sant Jaume.
Hem donat el pèsam a la família i el recordarem sempre com un bon funcionari , eficient i honest que sempre estava disposat a col•laborar en tot el que fes falta. Que en pau descansi.
Joan Roma, alcalde de Borredà.

 

NOVA SUBVENCIÓ EN APLICACIÓ PPI

SUBVENCIÓ ARRANJAMENT DE CAMINS – ADF 2011
Ahir va arribar la comunicació de l’aprovació d’un ajut de 12.000 euros, destinats a l’aplicació del PPI ( pla de prevenció d’incendis) per la campanya 2011.
Aquests ajuts de la Diputació de Barcelona van destinats a mantenir en bones condicions els principals camins del terme municipal, per facilitar arribar a tot arreu en cas d’incendi.
Juntament amb aquests ajuts, se n’han aprovat d’altres destinats a la contractació de persones destinades a vigilar el territori, avisar en cas d’incendi i evitar que les persones tinguin comportaments perillosos, dintre dels boscos.
Dintre de poc, activarem els serveis de l’ADF Sobrepuny, a la qual pertany Borredà per tal d’estar preparats per qualsevol eventualitat de foc. De moment, i en els darrers anys s’ha hagut d’intervenir molt poc, sobretot degut a la humitat ambiental, però també a totes les mesures de prevenció dutes a terme des de fa anys.

Wednesday, May 04, 2011

 

OFICINA INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR

OFICINA PROVINCIAL D’INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR
Des de fa anys l’ajuntament de Borredà té signat un conveni amb la Diputació de Barcelona pel que es fan càrrec dels serveis d’informació als consumidors. Es tracta d’un servei mòbil, mitjançant una furgoneta, adaptada, per atendre les queixes dels consumidors.
La furgoneta aparca a la Plaça Major, i tothom qui cregui que té queixes o vol demanar informació sobre temes de consum pot fer-la servir. El servei és gratuït.
La propera visita és pel DILLUNS DIA 16 DE MAIG DE LES 11 A LES 12 DEL MATÍ.

 

NOUS AJUTS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

VINT MIL EUROS EN AJUTS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Aquesta setmana ha arribat la comunicació dels ajuts concedits per la Diputació de Barcelona, destinats a activitats en els petits ajuntaments.
Malgrat la crisis, la Diputació continua ajudant als ajuntaments i en el nostre cas, l’import no deixa de ser rellevant.
20.000 euros que serviran per organitzar esdeveniments esportius, culturals, turístics, o d’altres àmbits.
Cada any, l’ajuntament presenta una vintena de peticions, per poder garantir tota mena d’actuacions al llarg de l’any. Es molt important que un poble, a més a més de bonic, ben arreglat i ben equipat, sigui viu. I d’aquí la importància de poder obtenir subvencions que ajuden a mantenir festes, tradicions, fires, etc.

Tuesday, May 03, 2011

 

POQUES OBRES, MOLTS SERVEIS- art. Celsona

POQUES OBRES, MOLTS SERVEIS
Trenta-dos anys després de les primeres eleccions municipals, toca un canvi radical en la campanya electoral i en l’ordre de prioritats dels programes electorals . Si fins ara tots els grans compromisos electorals es traduïen en obres, ara, és l’hora del manteniment i els serveis municipals.
Hem tingut anys d’una gran bonança econòmica i facilitat de treure subvencions de totes les institucions. Era fàcil anar a les Diputacions, a la Generalitat, Estat Central i finalment a la UE per aconseguir ajuts per les més variades obres, infraestructures i equipaments. Per un lloc o altre, sempre hi havia alguna convocatòria, o alguna escletxa que permetia entrar-hi una petició. I sempre s’aconseguia poc a molt per dur a terme aquell projecte concret.
No importava que l’ajut fos d’un 30,40 o 50 % , sempre s’acceptava la subvenció i la resta es cobria amb altres ajuts públics, o amb un crèdit. Així, doncs, durant aquests 32 anys de democràcia municipals els ajuntaments han anat a un ritme trepidant. Només aquells governats per alcaldes ganduls, o amb secretaris mandrosos, varen desaprofitar les grans oportunitats.
Es cert que durant aquest llarg període varem tenir alguna etapa menys “generosa”, però en principi el temps de les “vaques grasses” ha tingut una molt llarga durada. Però, algun dia havia de flaquejar. El que no preveiem era topar amb una crisis que ha fet parar en sec. I qui no s’hi ha preparat ara, tindrà problemes greus. Els deures toca fer-los quan els núvols comencen a aparèixer, no quan tenim la pluja al damunt. I massa ajuntaments han esperat massa a obrir el paraigües.
La conseqüència la veiem per tot arreu, en forma d’aturada de cop de les obres, i la supressió de molts serveis. Queda però una feixuga feina, com és la de fer el manteniment de tot el que s’ha construït fins ara. I sobretot, toca decidir de quines coses podem prescindir i de quines,no.
Aquí entra la gran política en joc. Es fàcil governar amb diner, però se n’ha de saber molt, quan n’hi ha poc. I aquí entra la ideologia d’un partit o d’un altre, i les sensibilitats. Ja ho veiem a la Generalitat , governada per un partit de dretes. Perquè en diem de dretes, perquè no té la sensibilitat de les esquerres. Ells poden retallar a sanitat, a ensenyament, a serveis socials. Els socialistes, comencem a retallar per altres sectors i conceptes i deixem pel final retocar l’estat del benestar. Aquesta és la gran diferència entre dretes i esquerres.
Ho podreu veure en els programes electorals. De ben segur el programa per Solsona del PSC contemplarà les prioritats dirigides a les persones, sobretot les més necessitades. Impulsarà nous serveis, i en cap cas, en suprimirà cap dels considerats essencials, perquè son l’anima del partit. I es pot fer amb una bona gestió i prescindint de despeses no rellevants. Hem d’estrènyer el cinturó però mai ofegar els àmbits més indispensables que garanteixen una vida adequada als solsonins.
Mireu bé els programes electorals, i sobretot les persones que els han de dur a terme. La credibilitat és fonamental, i en el cas dels socialistes, s’ha apostat per una candidatura àmplia i representativa de la ciutat. Es la millor manera per conèixer de prop les necessitats i actuar en conseqüència. I el pes del PSC en el proper govern, pot donar sortida a un govern de progrés, clarament capaç de travessar la crisis, sense posar en perill les conquestes aconseguides.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC

 

VISITA PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ

VISITA PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ A BORREDÀ
Aquest proper dijous dia 5 a les 5 de la tarda vindrà de visita oficial a Borredà, el President de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué. Som amics de fa anys i tenia ganes de conèixer les principals realitzacions de l’ajuntament en aquests anys, i molt especialment, les finançades per la Diputació.
El rebrem a l’ajuntament, signarà el llibre d’honor , i visitarem les dependències municipals, el Centre Cívic, aparcament municipal, zona esportiva, escoles. En fi, totes les grans obres fetes, en bona part finançades per la Diputació, en aquest o anteriors mandats.
De fet, la Diputació és una institució essencial pels ajuntaments i molt especialment pels més petits com el nostre. En aquesta visita podrà veure la implantació del sistema digital a tota la gestió municipal. Una transformació que ve de la mà de la Diputació i el nostre ajuntament és una prova pilot que servirà per facilitar la implantació a la resta d’ajuntaments.

 

CAMPANYA PBB - RECAPTACIÓ DE FONS

RECAPTACIÓ DE LA PENYA BLAUGRANA – 23 I 24 ABRIL
La PBB ens ha comunicat les recaptacions obtingudes en els activitats realitzades els dies 23 i 24 d’abril, amb la venda de llibres de 2a mà i la rifa de la “mona de Pasqua”.
Aquestes activitats han permès recaptar 1.068,00 euros ( mil seixant-vuit euros) per l’AFANOC, l’associació per familiars de nens malalts de càncer, i 329,52 euros ( tres-cents vint-i-nou amb cinquanta-dos , destinats a la Fundació Banc dels Aliments, en una campanya general organitzada pel Barça.
Una vegada més es comprova que tot i ser un poble petit, la gent té un cor molt gran. Sempre ens situem a la banda alta de la cooperació i solidaritat. Per molts anys i felicitem a la PBB per la seva iniciativa.
Joan Roma, alcalde de Borredà

 

LES PERSONES COM A PRIORITAT- art. Regió 7

LES PERSONES COM A PRIORITAT
Si una prioritat s’està imposant en tots els programes, és deixar la política de “pedra i ciment” per millors temps, i centrar-nos en les polítiques a les persones. Es a dir, mantenir els serveis essencials , aconseguits després d’anys de progrés i conquestes socials, i exigir que les retallades de la Generalitat no afectin els col•lectius més necessitats. Feixuga feina, i dura lluita ens espera, a la vista de la falta de sensibilitat del nou Govern.
I és que s’estan produint uns fets no imaginats anys enrere. Sempre havíem cregut, sobretot des de les esquerres, i més concretament des dels socialistes, que tota conquesta social, no tenia marxa enrere. Semblava evident que cada any es podia demanar i aconseguir, millorar salaris per compensar l’IPC, o reduir la jornada de treball, aconseguir millores socials, a totes les empreses, millorar les prestacions sanitàries i les educatives, etc.
Portem més de trenta anys d’avenços constants fins ara, però , el que crèiem inamovible ja no ho és . Els temes més ferms i intocables, son objecte de qüestionament fins extrems, de moment imprevisibles. Els efectes ja es deixen sentir i poden tenir conseqüències demolidores. Tocar les prestacions sanitàries, i les socials, en uns moments de crisis greu, porta angoixa i preocupació a tot el país. Qui més qui menys tothom té malalts propers, persones amb discapacitats, o problemes de salut. Afegir al greu drama de l’atur, altres incerteses, és canviar radicalment les condicions de vida dels catalans.
I parlant d’atur, aquesta és la gran prioritat, de tots els ajuntaments , i molt especialment dels progressistes. Es cert que aquesta no és una competència estrictament municipal, però precisament és la que es veu més d’aprop. S’intenta fer el que es pot, amb plans d’ocupació o ajuts socials, però s’arriba a un molt petit percentatge d’afectats. Convenen grans plans , acordats entre totes les administracions per impulsar l’economia i donar treball als col•lectius més afectats per la crisis. Als aturats de llarga durada i sense prestacions. Aquests son els prioritaris.
Entrem , doncs, en una campanya molt diferent de totes les viscudes, precisament perquè haurem de parlar de propostes que surten dels paràmetres municipals. Hem de parlar a la gent dels problemes quotidians, i aquests no es poden solucionar localment, sinó a d’altres nivells. Haurem de fer de pont entre les administracions i facilitar les eines necessàries als emprenedors perquè trobin facilitats a l’hora de crear noves empreses. De fet, ajuntaments com Igualada i Manresa, s’han convertit en model de dinamització econòmica, a l’igual que d’altres governats per equips progressistes, i que van prioritzar aquesta feina per davant de moltes altres, potser més lluïdes, però no tant útils.
Ara toca seguir aquest exemple i posar-nos al davant de les polítiques actives, i facilitar l’implantació de noves activitats a cada municipi, i al país en general. Però, al mateix temps hem de reclamar que les altres administracions actuïn en l’àmbit de les seves competències . Només sumant esforços aconseguirem posar remei a una situació crítica que passa davant de qualsevol altra exigència.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?