Thursday, May 19, 2011

 

MALS COMPORTAMENTS - art. La Rella

MALS COMPORTAMENTS
Cada vegada que s’organitza algun rally, o algun esdeveniment semblant, els alcaldes ja tremolem pensant en com quedarà el nostre territori. La setmana passada n’hi hagué un a la carretera de Borredà – Alpens , amb un recorregut que no conec exactament i deixà un reguitzell de deixalles , per tot arreu .
Fa llàstima passar per la carretera i veure a cada racó un munt d’envasos de beguda, ampolles, plàstics, papers d’alumini, etc. Al final no podrem autoritzar aquestes proves si no venen acompanyades d’uns avals dels organitzadors que permetin cobrar-los per contractar gent de neteja.
Qui s’ha de fer càrrec, a dia d’avui, de netejar les voreres ? Com es pensen els organitzadors que el territori pot estar content, sinó es fan càrrec de deixar l’indret tal com estava abans de la prova? Recomano als responsables del rally de visitar el recorregut i mirar com ha quedat. Veuran que per poder gaudir uns pocs de l’espectacle, molts patiran les conseqüències.
I sóc dels favorables a que es pugui anar a la muntanya, córrer per les carreteres i organitzar esdeveniments esportius, d’oci o lleure, però en les degudes condicions i sense perjudicar a d’altres. Però, cada vegada sóc més escèptic i menys entusiasta a la vista de com acaben les coses.
D’entrada, ja patim a la carretera perquè veiem venir cotxes de prova, de reconeixement, o del que es vulgui dir, a unes velocitats increïbles per una carretera com la nostra. Per tant, un cert perill el tenim hores abans o algun dia abans, amb aquestes sessions d’entrenament, i després quedem desanimats quan veiem el panorama. I degut al mal temps no va venir la gent previsibles, amb bon temps, el munt de deixalles seria el doble o el triple.
El mateix podem dir de l’ús de la Riera de Merlès. S’acosta el bon temps i és previsible una nova envasió de persones de tot arreu, molts dels quals es creuen que la riera és seva i poden actuar com si estesin a casa seva. De fet, molt pitjor, perquè a casa seva no s’atrevirien a llençar tota mena d’objectes per aquí i allà, embrutant un espai verge i convertint alguns gorgs en abocadors incontrolats. L’acumulació de 8 o 10 famílies en certs indrets, suposa deixar l’espai inutilitzat durant dies o setmanes, en funció de si la pluja neteja l’espai o no.
Des del Consorci del Lluçanès s’ha demanat una major vigilància. Esperem doni fruits, però sense una continuada presència de Mossos i Forestals, amb ordres d’imposar sancions contundents als infractors, no ens en sortirem.
Entre tots hem de protegir el medi ambient, i de nou demanarem la neteja tant de la carretera com de la Riera de Merlès, però la millor solució passa per no embrutar. I estem lluny de la cultura del respecte a l’entorn natural. Aquí en tenim dues proves concloents.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?