Thursday, July 30, 2009

 

FESTA MAJOR 2009

FESTA MAJOR BORREDÀ 2009

DIVENDRES 21 D’AGOST
FINAL CAMPIONAT FUTBOL SALA
Categoria Infantil
20:00h Es disputaran el 3r i 4t lloc categoria
21:00h Jugaran el campió i el subcampió
Categoria Adults
22:00h Es disputaran el 3r i 4t lloc
23:00h Jugaran el campió i el subcampió.
Organitza: Club Esportiu Borredà.
A continuació DISCOTECA mòbil

22:00h Concert de l’orquestra JOVE ENSEMBLE ProArt.
A l’Església Parroquial de Borredà.
Aquest any el tradicional concert de l’orquestra Jove Ensemble ProArt, formada per músics joves sota la direcció de Ferran de la Varga, que es venia celebrant a finals del més d’agost tindrà lloc el divendres 22 just un dia abans de Festa Major.
Organitzat per Inadequatsidivertits.com i l’Associació de la Gent Gran amb la col•laboració de l’Ajuntament i la Parròquia de Borredà.
Aquesta jove orquestra ens oferirà un concert amb un ampli repertori basat en els grans compositors de la música clàssica.



DISSABTE 22 D’AGOST
10:00h 16è.CAMPIONNAT DE TENNIS TAULA
Al local Puigmal. Organitza: Pedro Ortega.
Veure programes a part.
18:00h Inauguració de l’exposició del 2ón CONCURS DE FOTOGRAFÍA “GENT DE BORREDÀ”
Al local del centre cívic. Organitza la Comissió de Festes. Les bases es publicaran en programa a part.
18:00h Inauguració de l’exposició del CONCURS DE RAMS DE FLORS
Al local del centre cívic. Organitza la Comissió de Festes. Les bases es publicaran en programa a part.
22:00h 14è CORREFOC, amb la COLLA dels DIMONIS SOCARRIMATS de Borredà. S’iniciarà a la plaça Major i finalitzarà al camp de futbol.
Tothom pot participar-hi sota la seva responsabilitat. Per entrar al corre foc utilitzeu robes velles, no inflamables, millor de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, barret de roba i calçat que us agafi el peu. Respecteu l’evolució dels diables.
Tot seguit CASTELL DE FOCS!
23:00h Gran BALL DE NIT
Iniciem el ball amb el duet JOAN i TERESA.
Finalitzem amb l’actuació del Grup VIRUS.



DIUMENGE 23 D’AGOST
12:00h Ballada de SARDANES a la Plaça Major amb la cobla LA PRINCIPAL DE BERGA.
16:30h 19è.CAMPIONAT DE PETANCA INFANTIL
Sistema tots contra tots. Organitza: Jaume Magrans.
20:00h CONCURS DE TAULES BEN PARADES i SOPAR POPULAR a la Plaça Major.
Cadascú s’haurà de portar la taula, el sopar, els convidats i sobretot les ganes de passar-ho molt bé.
Si a més voleu optar pel premi, cal tenir en compte que a part de la taula ben parada i el menjar ben presentat, es valorarà la originalitat, les disfresses, l’humor, la capacitat d’organitzar-se en grup, etc.
22:00h GRAN BINGO per acompanyar el cafè i mentre esperem el ball. La recaptació va en benefici de la festa.
23:00h BALL DE NIT amb el Grup XAROP DE NIT a la Plaça Major.


DILLUNS 24 D’AGOST
10.30h 3er. CONCURS DE SUDOKUS
Al centre cívic. Organitza: Gemma Garcia.
12:00h Espectacle infantil amb la DISCO BABY.
Gresca i xerinola pels més petits (i no tant petits) a la plaça Major.
16:00h 13è. CAMPIONAT DE BOTIFARRA DR.JESUS SOLER.
Al Centre Cívic. Organitza: Jordi Viñas.
18:00h La internacionalment famosa GINKANA PER GRANS I PETITS.
Hi participen grups de dues persones una gran i una petita, s’han de portar un mínim de 4 anys de diferència. Grans a partir de 14 anys.
Inscripcions de 17,30h a 18:00h davant de l’Ajuntament. L’acceptació de parelles és limitada i amb estricte ordre d’inscripció.
23:00h Concert d’Havaneres amb el grup MORRALLA.
A la Plaça Major. Seients no numerats.
A la mitja part s’oferirà Rom Cremat. Preparat per l’Ignasi Andreu.

DIMARTS 25 D’AGOST
11:30h ACTIVITATS DE PLÀSTICA: DECOREM LA PLAÇA.
Activitats dirigides als més menuts del poble. Només heu de venir, nosaltres hi posem el material.
16:00h CAMPIONAT FEMENÍ DE DÒMINO al local del Centre Cívic.
Organitza: Gemma Garcia.
17:00h FINALS DEL CAMPIONAT DE BILLAR al local del Centre Cívic.
Organitza: Antonio Velasco.
22:00h GRAN BALL i de festa amb l’orquestra MONTECARLO.
A continuació discoteca.
Entre el ball i la discoteca, i per acomiadar la Festa Major, XOCOLATA DESFETA I COCA per a tothom.

Wednesday, July 29, 2009

 

VACANCES - AJUNTAMENT

AJUNTAMENT TANCAT PER VACANCES
Un petit ajuntament com el nostre, amb una sola persona a temps parcial, comporta haver de tancar les oficines municipals durant les seves vacances.
Hem posat ja avisos a totes les cartelleres i botigues del poble comunicant que l'ajuntament estarà tancat des del dia 1 d'agost fins el 28.
Tot i aixó, no vol dir que en cas de necessitat no es puguin atendre les urgències. Sempre ho hem fet i tot continuarà igual. Si algú té interès o necessitat en comunicar alguna cosa a l'ajuntament pot telefonar al 938239151, i deixar el missatge a la bústia de veu. Cada dia, l'alcalde escolta els missatges i resoldrà els que cregui oportuns. També es pot fer servir el fax. 938239223, o el correu electrònic: borreda@diba.cat.
Cal tenir present que en aquest període de vacances hi ha els dies de Festa Major que son dies de festa, concretament del 21 AL 25 D'AGOST, i el dia 26 és el tradicional dia d'anar a la font.
Per tant, fer vacances a l'agost és el més recomanable per l'ajuntament perquè la resta d'administracions també redueixen al mínim la seva activitat.
I a Borredà ens coneixem tots , de manera que si apareix algun fet destacable, hi haurà sempre algun membre de l'equip de govern disposat a actuar i prendre les decisions que consideri convenients.
Aprofitem l'avinentesa per a desitjar a tothom unes bones vacances i una bona Festa Major.
Ajuntament de Borredà – 28 de juliol de 2009.

 

NOVA JUTGESSA DE PAU

NOVA JUTGESSA DE PAU I JUTGE SUBSTITUT.
Després de prometre els càrrecs davant el Jutge degà de Berga, la Jutgessa de Pau, Emilia Prat Cunill, i el Jutge substitut, Vicenç Vilalta Vilaró, han iniciat el seu mandat a les dependències municipals.
Es la primera vegada a la història que una dona assumeix el càrrec de Jutgessa de Pau de Borredà, i es converteix en la segona autoritat a nivell municipal. Des d'ara, cada setmana despatxarà els afers del Jutjat, ajudada per la secretària del Jutjat que és la mateixa que l'ajuntament, Montserrat Cabana.
Dintre de dos mesos està previst fer el trasllat de les oficines municipals a la planta baixa, i es destinarà un dels despatxos de l'ajuntament com a despatx pel Jutjat de Pau.
La feina del Jutjat és prou intensa en determinades èpoques de l'any com per necessitar un espai propi, a part de poder rebre visites i despatxar amb la necessària confidencialitat.
Com Alcalde de Borredà, desitjo tota mena d'encerts a la Jutgessa de Pau, i agraeixo la dedicació que tindrà en aquest càrrec.
Joan Roma, alcalde de Borredà.

Tuesday, July 28, 2009

 

LA NATURA NO PERDONA

LA NATURA NO PERDONA.
Els qui vivim en plena muntanya no comptàvem veure incendis aquest estiu. Cada vuit o deu dies ha caigut alguna forta pluja, que ha deixat volums ben poc usuals en els darrers anys.
Però, el nostre país és petit, i molt variat, i el que val per uns territoris no val per altres que estan relativament a prop.
Hem tornat a veure imatges semblants a les d’anys enrere, quan bona part de la Catalunya Central estava sota les flames. I ara, hem vist una tragèdia que diferencia les simples pèrdues materials de les personals. Cinc bombers morts ,és un balanç ben poc habitual .
I és que la natura no perdona. Quan es desfermen els elements, ben poc es pot fer sinó frenar poc a poc la ona destructora, i aprofitar els moments favorables per extingir les flames.
Des de fa anys hi ha múltiples fòrums sobre el manteniment dels nostres boscos i les inversions que caldria fer per mantenir-los en bones condicions. Estem lluny d’arribar-hi i d’aconseguir-ho. El trossejament de la propietat, i el poc valor que actualment té la fusta, no fa rendible l’explotació del bosc. I tot el que no és rendible , complica el seu manteniment, i encara més , noves inversions.
Hem avançat en la conscienciació, i en la necessitat de trobar aprofitaments nous, pels materials forestals. Amb tot, estem lluny de trobar-hi solució. En tot cas, hi haurà solucions parcials, però no globals. Es parla molt de plantes de biomassa, però l’orografia del terreny, el transport, el emmagatzematge, etc, complica les inversions en aquest sector. De totes maneres, es va en la bona direcció.
Però , convindria agrupar les explotacions forestals, coordinar-les millor i treure’n un més gran benefici. Com a mínim, s’ha guanyat en superar idees, com les de que el millor bosc és aquell que no s’explota. Fa ben pocs anys que aquesta era la idea que imperava en nombrosos col•lectius, fins que varen veure la destrucció que pot causar un incendi sobre masses forestals continues i no degudament explotades.
Curiosament la massa forestal, malgrat el ritme de la construcció, ha anat creixent en els darrers anys, degut a l’abandonament de moltes explotacions agrícoles i ramaderes, i això ha provocat la conversió d’antics camps, en boscos, afegint més combustible al conjunt del país.
Aquesta situació obliga a emprendre actuacions diferents i a resoldre la problemàtica de l’excés de materials de combustió. Pel que s’ha vist en aquests fòrums, només una acció conjunta de tots els col•lectius implicats amb les administracions pertinents, pot fer possible una solució adient. No sol existir una sola via, o solució, sinó diverses. I és, promovent aquesta multiplicitat com disminuirem el risc d’incendis en tot el país, o com a mínim, minimitzarem els danys que puguin produir.
De moment, no podem abaixar la guàrdia, perquè els resultats poden ser catastròfics com hem pogut veure, fa ben pocs dies.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

Thursday, July 23, 2009

 

ESPECTACLE DE DANSA

DIUMENGE DIA 26 – FINAL DE LES COLÒNIES DE DANSA A CAMPALANS.
Aquest, ha estat el tercer any de les colònies de dansa que organitza Contraseña Produccions, sota la direcció de Georgina Rigola. Unes colònies que van creixent , any rere any i que porten a Borredà , molts participants, i les seves famílies. Es una bona promoció de l’art de la dansa i del poble , en general.
El proper diumenge dia 26 a les 12 del matí es farà l’espectacle final de colònies, obert a tothom qui vulgui anar-hi, i en el qual els alumnes mostraran alguns dels exercicis i coreografies que han après en aquesta estada.
Convidem a anar-hi i gaudir d’un espectacle molt interessant i per a tots els públics.

Tuesday, July 21, 2009

 

CONCERTS AL CLAUSTRE

CONCERTS AL CLAUSTRE.
Tot sovint es produeixen novetats interessants per els que estem una mica més lluny del rovell de l’ou del Lluçanès i ens en assabentem amb un cert retard. Aquest és el meu cas pel que fa la programació de concerts al claustre del monestir de Lluçà.
Feia temps que no el visitava, i em vaig emportar una grata sorpresa al comprovar de nou la bellesa i espectacularitat del conjunt. Una joia arquitectònica que ve val un viatge i la recomanació d’anar-hi a tots els amants de l’art i la cultura. Però com alcalde de Borredà, vaig poder constatar la guàrdia i custòdia de tots els utensilis de l’església de Salselles que s’exposen en un lateral, aixì com la imatge de la Mare de Deu, en una de les cantonades del claustre.
S’agraeix la conservació i preservació de tot aquest material , i l’encert de fer-lo assequible a tots els visitants.
L’altra grata sorpresa és comprovar l’existència d’un guia, entusiasta, molt ben documentat i animador cultural del propi monestir i de les activitats que s’hi duen a terme. Això ja ens apropa al que és ben habitual en molts dels monuments ,en altres països europeus. Compaginar l’arquitectura, amb la música, és un encert i justifica clarament les inversions públiques en edificis privats , però oberts a activitats per a tothom.
Em queda tornar a visitar el monestir, pausadament i gaudir de les detallades explicacions del guia – animador cultural. I poder anar a alguns dels concerts que s’hi programen. Son ben diversos i variats, i en un marc incomparable. Animo els lectors a fer la prova, i recolzar la seva continuïtat amb una presència activa i habitual.
I és que poc a poc, es va ampliant el nombre de monuments visitables i amb guia. A la comarca del Berguedà en tenim prop d’una desena, de moment amb finançament de la Diputació de Barcelona, però esperem que la Generalitat copii la fórmula i destini els fons necessaris.
No té cap lògica que invertim diners, de tots, per salvar monuments i després quedin tancats i barrats. A més, invertir en cultura, multiplica les visites turístiques de dintre i fora del país. Cada vegada més la gent busca rutes culturals, barrejades amb les gastronòmiques i paisatgístiques. Aquí tenim un enorme poder de convocatòria i el que hem de fer és potenciar-lo.
D’aquí que tornant a Lluçà, feliciti la iniciativa de compaginar les visites al monument amb la organització de concerts en el recinte. I si ja es fa en alguns altres llocs, la seva periodicitat és molt reduïda, en comparació amb la programació del Claustre. Ara bé, i com en tot, la millor manera de recolzar una iniciativa és participant-hi. Esperem que siguin molts els que aprofitin aquests esdeveniments.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.

 

JUBILATS SOLIDARIS

JUBILATS SOLIDARIS.
Per diverses causes, he tingut ocasió de parlar amb diferents persones , acabades de jubilar, o prejubilar, i unes quantes es trobaven amb autèntics problemes a l’hora d’ocupar les hores del dia.
Per a molts, el treball és la principal i gairebé única ocupació durant la vida, i arribat el moment de deixar-lo es crea un buit, complicat d’omplir sinó es tenen afeccions i distraccions diverses.
Es en aquests casos quan va bé veure què han fet altres, en circumstàncies similars. D’aquesta mirada en sortiran sortides molt variades i aptes per a cada cas concret. Només cal posar-hi ganes i perdre la mandra a conèixer noves realitats i fer noves amistats.
De fet, si mirem la composició de la major part de les entitats del nostre país, veurem com asseguren la seva continuïtat les velles generacions i el problema és trobar recanvi. Una bona ocupació pot ser precisament reforçar aquestes entitats, incorporant-se com a simple soci, o formant part de la juntes directives. De voluntaris en falten a tot arreu.
I la llista d’entitats és llarga, variada i rica, territorialment parlant. Es pot col•laborar en les associacions de veïns, a comissions de festes, en entitats culturals, esportives, de lleure, etc. La varietat és enorme.
O es pot anar directament a les ajudes socials, a col•lectius necessitats, de gent gran, o persones amb discapacitats diverses, en hospitals, centres de dia, centres cívics, etc.
I s’hi pot anar individualment o col•lectivament, agrupant-se amb altres companys o companyes de treball en situació similar i que han decidit destinar unes hores o uns dies a la setmana a accions de solidaritat. Es una excel•lent manera d’ocupar una part del temps lliure i alhora sentir-se satisfet per la feina feta.
I no s’ha de ser tècnic , ni expert en res en concret, perquè tothom està preparat per ajudar a caminar una estona a una persona gran amb dificultats de mobilitat. O donar un cop de mà a la comissió de festes, per organitzar una activitat en el poble o en un barri. O anar a portar ajuda a algunes famílies necessitades.
Son moltes les organitzacions dedicades a cobrir les necessitats més bàsiques, i son prou conegudes com per saber com contactar-les. Tots els que conec que han donat aquest pas, estan més que satisfets de la decisió presa, i consideren que han trobat un nou sentit a la vida que fins aleshores no havien tingut.
Es evident que en pobles grans i ciutats és més fàcil trobar llocs on anar i actuar, però també en els petits pobles hi ha bones ocasions d’ajudar en els camps abans descrits. I moltes vegades no es donen aquests serveis per falta de voluntaris . I tots hem vist pobles amb un gran dinamisme i altres amb molt poc. La diferència rau en haver facilitat el treball dels voluntaris, i no tant en els recursos econòmics disponibles. Moltes d’aquestes activitats no es resolen amb diners, sinó amb la participació de les persones. I els qui tenen més temps, per dedicar-s’hi son els jubilats, amb unes edats que poden garantir una llarga trajectòria solidària, que farà feliç a molts d’altres, però que també els omplirà a ells mateixos.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

Tuesday, July 14, 2009

 

UN BON ACORD

JA TENIM UN BON ACORD.
No tenia cap dubte de que s’arribaria a un acord. I aquest acord, pel que veurem tot seguit és un bon acord. Res de les improvisacions i jocs de mans, fets pel PP i CiU en l’anomenat pacte del Majèstic, que es va vendre com un pacte excel•lent i per sempre i al cap de quatre dies ja estàvem reclamant modificacions substancials a la vista de la presa de pèl que va suposar.
Ha valgut la pena esperar, i tot el que costa es valora més. Sobretot si la proposta de finançament és justa i raonable i no fruit de pactes estranys o impossibles d’explicar. I aquest acord, és just, és bo, perquè té en compte factors essencials com son el de població real de cada comunitat, o mecanismes automàtics d’anivellament i posada al dia.
En resum, s’han fet bé els deures des de Catalunya, i els arguments posats sobre la taula han permès, no solament l’acord amb el govern central, sinó el vist i plau de la resta de comunitats autònomes. Un èxit clar del govern català, i una posició flexible per part del govern central fins arribar al punt d’equilibri entre el que defensen uns i el que proposen els altres.
I és que el nou model de finançament , d’entrada compleix rigorosament amb el nou Estatut de Catalunya, en punts claus com és l’increment de l’autonomia tributària. O en els mecanismes d’anivellament. A més té present la població real del país, i es compensen els efectes del fenomen migratori. I inclou l’actualització anual de les variables més rellevants, cosa que evitarà els desfases brutals que tenia l’actual sistema.
I es posa en vigència de forma immediata, des del 1 de gener d’enguany, de manera que un cop aprovat podrem començar a rebre`n els beneficis. Cosa més que urgent a la vista de les dificultats financeres de cada departament i de la Generalitat , en conjunt.
Però, aquest nou sistema, fa un pas endavant en el que molts desitjaríem veure fet realitat. Un funcionament federal de l’estat. Anem en la bona direcció. Cap país federal ha anat depressa i corrents. En el nostre anem un pèl massa lents, però , pas a pas. I aquest pacte n’és una prova.
I és que s’ha d’ampliar la corresponsabilitat fiscal entre el govern central i les autonomies. Ara, ho tindrem, amb un augment en el percentatge de participació en els impostos estatals, passant del 33% al 50% en el IRPF, del 35% al 50% en l’IVA , i del 40 al 58% en els impostos especials. Augmentant , també, la capacitat normativa de la Generalitat.
En definitiva, que finalment Catalunya tindrà un tractament clarament diferent del que ha tingut fins ara, i podrà fer front a multitud de serveis i població que fins ara no era comptada en la distribució de fons estatals.
Estem davant un increment notable dels recursos, en un moment especialment delicat i greu per la economia. Tot i això, l’acord entre els dos governs ha fet possible encaixar les necessitats amb les reivindicacions justes i raonables, fins aconseguir aquest bon acord. Aquesta fita, juntament amb una bona gestió dels recursos disponibles, han de suposar un important avenç en la qualitat de vida de tots els catalans. Felicitem-nos per aquest resultat, i no fem cas, als protagonistes de vells acords que res tenien a veure amb l’actual.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

Sunday, July 12, 2009

 

NECROLÒGICA SALVADOR GALLET

A LA MEMÒRIA D’UN BON BORREDANÈS
Avui ha mort en Salvador Gallet i Boatella, a la residència d’Avinyó on s’havia traslladat des que la seva malaltia requeria atenció constant. Allà hi ha estat tot aquest temps, ben cuidat pel personal de la residència i la seva esposa, Francisca, que sempre va voler estar al seu costat.
Avui és un dia trist per Borredà, i estic convençut que com Alcalde expresso el que tots pensem: hem perdut un bon home, que durant molts anys va servir al poble des de molt diverses vessants.
Ha tingut una llarga vida, plena de treball, i amor per la família, amics i el poble que el va veure néixer i al qual ha servit durant molts anys. Primer com a Regidor, entre els anys 81 i 83 i després com a Delegat de la Gent Gran. En total 18 anys de càrrecs institucionals, però és que molts anys abans ja havia estat el promotor de festes, activitats esportives, culturals i socials.
Va ser una de les ànimes del futbol del poble , en els anys de la posguerra, després un dels grans animadors de la vida cultural, formant part del Grup de Teatre, o organitzant festes majors o festes d’altres tipus. Va ser durant anys president del Club Petanca Borredà, i destacat membre de la Associació de la Gent gran. Sempre disposat a treballar des dels llocs menys visibles , als més destacats si així ho requeria la ocasió.
Cap festa, o esdeveniment esportiu, cultural, social o de lleure no era imaginable sense la seva presència, ajut i activa participació.
Com Alcalde, avui li vull retre públic homenatge, i fer saber a tothom que hem perdut un gran ciutadà. Un bon home, i un personatge públic que mai buscava cap protagonisme, però que Borredà li deu molt. Puc assegurar que ha estat gràcies al seu treball constant que moltes festes es varen poder realitzar, i que moltes activitats esportives, i culturals varen reeixir gràcies a la seva empenta i dedicació.
No és fàcil trobar en un poble una persona tant variada, tant treballadora i tant disposada a entregar hores i més hores, a la causa comuna. La de fer possible un poble millor, amb més serveis, més bonic, i més preocupat per les persones més desvalgudes. La seva feina en el camp de la gent gran, va ser de gran rellevància i podem assegurar que Borredà es troba entre els pobles amb més dedicació a la població de més edat.
Avui hem perdut aquest gran home, però tots els recordarem durant molts, i molts anys. Es per aquest motiu que convido a tothom a assistir als funerals que tindran lloc el proper dimarts dia 14 a les 11 del matí. I qui no hi pugui venir, té ocasió de donar el pèsam a la família al tanatori de Berga, demà dilluns des de les 10 del matí fins la tarda – vespre.
L’ajuntament li retrà homenatge en els funerals del dimarts, i sortirem en Corporació aquest dia, com si acomiadéssim un regidor en actiu. Els molts anys de dedicació al poble bé mereixen un reconeixement públic solemne.
Que descansi en pau. I que tots els recordem per totes les bones coses que va fer al llarg de la seva vida.
Borredà, 12 de juliol de 2009. L’ Alcalde – President , Joan Roma i Cunill

Thursday, July 09, 2009

 

OBRES DEL FEIL

OBRES DEL FEIL.
Pel Lluçanès com una mica per tot arreu, podeu veure uns cartells força grans i de color blanc amb lletres vermelles que anuncien les obres que els ajuntaments fan a càrrec als fons FEIL ( fons estatals d’inversions locals). De fet, parlem del Pla Zapatero. Un pla realment històric perquè ha suposat injectar 8.000 milions d’euros en el conjunt d’ajuntaments de tot Espanya, en funció dels habitants. Més o menys uns 170 euros per habitant.
Quan parlem amb euros no tenim una idea massa aproximada de l’enorme xifra que això representa, però és una inversió històrica, que ha permès als ajuntaments fer obres que no podrien haver fet sense aquest ajut extraordinari.
I l’interessant i que també ha passat per primera vegada és que el govern central hagi avançat el 70% del cost de les obres, abans de fer-les, amb el compromís de que els ajuntaments han de pagar a les empreses constructores en el termini màxim de 30 dies de cada certificació. Es una manera eficaç d’evitar que les empreses hagin d’esperar massa o hagin d’anar a buscar crèdits per aguantar el deute.
Però, aquest pla, ha anat molt bé no solament per fer obres necessàries , sinó també perquè ha demostrat que la burocràcia es pot reduir a mínims històrics si totes les parts tenen voluntat de fer-ho.
Fins ara, per un ajuntament fer una obra una mica gran. Es a dir, de dos-cents, o tres-cents mil euros en amunt, li suposa prop d’un any de papers, anuncis, tràmits diversos, etc, abans no la pugui començar. Doncs bé, ara amb aquest pla ha quedat demostrat que tota aquesta tramitació es pot reduir a dos mesos justos. I és el que han fet la immensa majoria d’ajuntaments i en un any, no solament han fet els papers sinó que han acabat l’obra.
Es un exemple que ja ningú hauria d’oblidar i que demostra que quan es vol es poden retallar els papers fins extrems impensables, mesos enrere.
I l’any vinent tornarem a tenir un altre FEIL. En aquest cas una mica més petit, però continua sent immens perquè estem parlant de 5.000 milions d’euros . I amb un avantatge important pels pobles petits perquè hi haurà un repartiment més favorable als petits municipis i no exactament proporcional segons els habitants.
En fi, que l’any vinent tornarà a ser un any important per les inversions, gràcies a aquests diners extres del segon Pla Zapatero, però els ajuntaments continuaran tenint greus problemes per subsistir en el que toca a manteniment , sous, serveis, etc. El que en diem despeses corrents.
Per això també desitgem un bon acord de finançament entre el govern central i la Generalitat per poder exigir a la nostra Administració més recursos pels ajuntaments. Es un efecte dominó que fins ara no ha funcionat. Queda molt per fer en matèria d’ajudes als municipis , però com a mínim aquests dos plans FEIL permeten fer obres de tota mena , per tot arreu, i evitar la caiguda d’un munt d’empreses.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà.

 

RENOVACIÓ CARRERS ZONA NORD

50.000 EUROS PER RENOVAR TRES CARRERS DE LA ZONA NORD.
Ahir , el Conseller de Política Territorial va signar la concessió d’un ajut de 50.000 euros , destinats a finançar la renovació de tres carrers de la zona nord de Borredà. L’import servirà per deixar totalment nous els carrers Barcelona, Girona i Tarragona. Aquests carrers es troben molt malmesos pels 15 anys d’obres constants que s’hi ha fet a banda i banda , i per les pluges intenses de les darreres setmanes.
En el programa electoral del PSC figurava com una de les prioritats fer aquestes obres i ara amb l’ajut concedit es podran fer la propera tardor.
Les obres consistiran en triturar el paviment actual, rebaixar el nivell, i tot seguit procedir a posar una gruixa capa d’asfalt en calent, de manera que tota la superfície dels tres carrers quedi totalment impermeabilitzada i adequada per circular-hi durant els propers quinze o vint anys. La previsió és que l’obra estigui acabada a finals d’octubre.
En quan al carrer Lleida, també es farà aquest any, de manera conjunta amb l’execució de la unitat d’actuació de Can Gall i per últim el carrer Camí de Can Gall es deixarà per l’any vinent, una vegada acabades les obres de la nova urbanització.
Amb aquestes actuacions, tota la zona nord quedarà renovada i amb un aspecte nou i adequat per la circulació de vehicles i persones.
Joan Roma, alcalde de Borredà.

 

CONTROL MOTOS,QUADS I SOROLL

MAJOR CONTROL MOTOS ,QUADS I PISCINES.
Avui al matí he tramès petició al Cap de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Berga, per demanar un increment de les patrulles de Mossos d’Esquadra que venen al poble a diferents hores del dia i la nit, per tal de que controlin millor les motos i quads que circulen pel poble.
Alguns d’aquests vehicles no compleixen amb les normes de circulació, per anar a una velocitat excessiva, o per portar algun acompanyant, o anar sense casc. I molt especialment cal controlar el soroll excessiu d’algunes motos, i comprovar la tinença de carnets de conduir, quan es requereixen i disposar de les corresponents assegurances.
També , es supervisarà que no entrin en zones prohibides a la circulació com és tot el recinte del pati de les escoles i zona esportiva.
Igualment s’ha demanat als Mossos la vigilància de les piscines a la nit. Hem comprovat alguna entrada furtiva, que obliga a demanar als autors d’aquestes infraccions a aturar-les perquè del contrari es poden trobar amb unes fortes sancions. L’ajuntament també posarà algun sistema de detecció de les entrades ,fora d’hores, i els Mossos la complementaran amb les rondes corresponents durant les visites al poble, de nit.
Esperem que aquestes mesures serveixin per ordenar aquest sector que com cada estiu provoca enrenous, ensurts i perills, a part de molèsties als veïns.
Demano, doncs, com alcalde als propietaris de motos i quads que comprovin els soroll que fan perquè estigui dintre dels paràmetres permesos. Igualment que observin les senyals de trànsit i la velocitat a l’interior del poble, i no passin per llocs no permesos.
Per últim, qui entri il•legalment a les piscines serà portat davant dels tribunals per una falta greu. La convivència és essencial perquè tots ens trobem bé en el poble, i a l’ajuntament pertoca vetllar perquè sigui així.
Joan Roma, alcalde de Borredà.

Wednesday, July 08, 2009

 

BORREDÀ DE NOU EN ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

BORREDÀ DE NOU EN ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ.
El fort temporal del dilluns va donar peu a una de les mobilitzacions més importants viscudes en el poble en els darrers 30 anys. La tempesta de pluja i pedra caiguda a mitja tarda del dilluns va motivar que els campaments de tendes situats en el terme municipal quedessin totalment desmantellats.
En poc més de dues hores es varen superar totes les previsions d’aigua i pedra, a més de llampecs i trons. Un autèntic diluvi. I tot seguit el que passa en temps d’estiu en que hi ha diversos agrupaments, acampats a la zona de La Ribera o a prop de Puigcercós. Varen demanar ajuda a l’ajuntament i a la vista de la situació vaig decretar una situació d’emergència i vaig mobilitzar l’equip de govern i la brigada d’obres per fer-hi front.
En dues hores varem poder traslladar i allotjar prop de 250 nens i nenes, amb els monitors corresponents.
Varem habilitat les escoles per un dels grups , en aquest cas de Rubí, amb 62 components. A la guarderia del carrer Manresa hi varem encabir-hi 31 membres d’un grup d’esplai de l’Hospitalet. I en el Centre Cívic hi varem col•locar 63 membres d’un agrupament de Sant Just Desvern. Finalment a la casa de Puigcercós hi varen anar a parar 50 components d’un campament que es trobava a 1 km de la casa.
Tots xops, i amb bona part del menjar desaparegut per l’aiguat, varem haver d’organitzar l’entrega d’entrepans a un dels grups, i a un altre, proporcionar pa per poder acompanyar amb altres productes que sí havien pogut salvar.
I si una part del dispositiu es va portar des de l’ajuntament, al cap de pocs minuts em vaig desplaçar a La Ribera per comprovar sobre el terreny la situació dels campaments. Allà ja em vaig trobar amb un dispositiu impressionant de mitjans , mobilitzats per la Generalitat. Concretament hi havia 3 ambulàncies del SEM, 4 vehicles de protecció civil, 4 més dels Mossos d’Esquadra i 3 dels bombers. En resum, tot un exèrcit preparat per intervenir i resoldre la situació.
Vaig decidir que tots els nens i nenes havien de ser traslladats cap edificis municipals, perquè no podien quedar-se en el campament ni en l’edifici annex a la casa de La Ribera. A la nit fa fred i podia haver-hi una nova turmenta. Per tant , la millor solució era la d’organitzar un trasllat massiu de tots els campaments, situant-los en els edificis abans esmentats. El trasllat es va fer d’una manera ràpida i efectiva, i a la nit es varen quedar dos vehicles de protecció civil com a mesura de confiança i vigilància.
I així varem passar la tarda- nit del dilluns. El dimarts al matí em varen trucar els alcaldes de les poblacions afectades per agrair la feina feta, i els agrupaments també varen felicitar-nos pel desplegament i la organització demostrada, així com les ajudes en material i menjar que els varem proporcionar.
En fi, un any més el poble de Borredà ha demostrat la bona organització i eficàcia a l’hora de resoldre temes tant urgents com el del dilluns. Tots els nens i nenes afectats de ben segur guardaran un bon record del nostre poble i de ben segur tornaran .
En nom propi i de l’ajuntament vull agrair i felicitar les persones que varen intervenir en aquesta mobilització. Ja ho vaig fer personalment a tots els cossos implicats de la Generalitat i ara ho faig a la gent del poble i molt especialment a l’equip de govern i a la brigada d’obres. Es en moments com aquests quan es demostra si un ajuntament està preparat i si sap resoldre les situacions de crisis, d’una manera àgil i eficaç. Crec sincerament que així va ser i que les felicitacions que he rebut son justes. Ningú va prendre mal i ningú va haver de patir més que uns enrenous. Felicitem-nos-en.
Joan Roma, alcalde de Borredà

Tuesday, July 07, 2009

 

EFICACIA CONTRASTADA

EFICÀCIA CONTRASTADA.
Sense cap mena de dubte la majoria de ciutadans han vist cartells per tot el país, informant de les obres del FEIL ( fons estatal d’inversions locals) , l’anomenat també Pla Zapatero. Un pla de vuit mil milions d’euros repartits per tots els ajuntaments d’Espanya, en funció del nombre d’habitants.
Aquest pla va ser inicialment criticat, per diversos partits, però ningú el va refusar i les mostres d’incredulitat han donat pas a una gran realitat, com és la d’haver permès fer milers d’obres, de tota mena, i haver creat desenes de milers de llocs de treball.
Amb tot, voldria remarcar la gran eficàcia de gestió demostrada per tots els ajuntaments. No eren pocs els que temien un col•lapse administratiu, tècnic i econòmic dels municipis davant una proposta tant important. Tràmits que habitualment duren un any, s’han fet en dos mesos. I han posat sobre la taula un model de gestió molt diferent a la ordinària.
Sense por d’exagerar, podem dir que res serà igual després d’aquest Pla. I això per diversos motius. El primer és que els ajuntaments han esdevingut una administració essencial a l’hora de mobilitzar efectius de tota mena. El segon és que han mostrat ser capaços d’agilitzar tràmits, retallar terminis i procediments que , a partir d’ara , es demanaran a les altres administracions.
En tercer lloc, han impulsat projectes innovadors , abans reservats a empreses privades. I en quart lloc, han invertit bé els recursos, amb eficàcia, amb transparència i sobretot amb agilitat. Si algú dubtava de que els ajuntaments eren grans o petites empreses de serveis, destinades als ciutadans, després d’aquest pla ja no en tindrà cap dubte.
El Pla, a més ha animat l’economia i les empreses, fent possible un altre repte fins ara desconegut. Pagar a trenta dies. Pagar els ajuntaments amb els diners avançats pel govern central, de manera que les empreses no haguessin de recórrer a l’endeutament, i així evitar la roda infernal.
Els alcaldes somiàvem amb un pla similar, i la crisis ens l’ha portat. Després d’anys de discussions i reclamacions, la necessitat d’incentivar la economia i les empreses ha dut el govern central a prendre aquesta històrica decisió. I a la vista dels resultats, ja està en marxa un segon FEIL amb cinc-mil milions d’euros per l’any vinent. Una altra xifra mai vista en la dinàmica municipal.
Ja tornem a preparar projectes i iniciatives per fer realitat una segona fase d’un pla autènticament innovador en el nostre país. Però, repeteixo, no solament hem de pensar en el diner ofertat, sinó en els canvis radicals de funcionament que ha suposat aquest primer pla, i el segon que li seguirà. I ja era hora de poder demostrar que tot es pot fer d’una altra manera. Els papers i tràmits que ens colguen a tots els ajuntaments, han donat pas a decisions i gestions àgils i planeres.
Que tothom en prengui nota, i que es duguin a terme les modificacions legals pertinents per poder seguir gestionant amb la eficàcia amb que s’ha fet aquest Pla.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?