Thursday, July 09, 2009

 

OBRES DEL FEIL

OBRES DEL FEIL.
Pel Lluçanès com una mica per tot arreu, podeu veure uns cartells força grans i de color blanc amb lletres vermelles que anuncien les obres que els ajuntaments fan a càrrec als fons FEIL ( fons estatals d’inversions locals). De fet, parlem del Pla Zapatero. Un pla realment històric perquè ha suposat injectar 8.000 milions d’euros en el conjunt d’ajuntaments de tot Espanya, en funció dels habitants. Més o menys uns 170 euros per habitant.
Quan parlem amb euros no tenim una idea massa aproximada de l’enorme xifra que això representa, però és una inversió històrica, que ha permès als ajuntaments fer obres que no podrien haver fet sense aquest ajut extraordinari.
I l’interessant i que també ha passat per primera vegada és que el govern central hagi avançat el 70% del cost de les obres, abans de fer-les, amb el compromís de que els ajuntaments han de pagar a les empreses constructores en el termini màxim de 30 dies de cada certificació. Es una manera eficaç d’evitar que les empreses hagin d’esperar massa o hagin d’anar a buscar crèdits per aguantar el deute.
Però, aquest pla, ha anat molt bé no solament per fer obres necessàries , sinó també perquè ha demostrat que la burocràcia es pot reduir a mínims històrics si totes les parts tenen voluntat de fer-ho.
Fins ara, per un ajuntament fer una obra una mica gran. Es a dir, de dos-cents, o tres-cents mil euros en amunt, li suposa prop d’un any de papers, anuncis, tràmits diversos, etc, abans no la pugui començar. Doncs bé, ara amb aquest pla ha quedat demostrat que tota aquesta tramitació es pot reduir a dos mesos justos. I és el que han fet la immensa majoria d’ajuntaments i en un any, no solament han fet els papers sinó que han acabat l’obra.
Es un exemple que ja ningú hauria d’oblidar i que demostra que quan es vol es poden retallar els papers fins extrems impensables, mesos enrere.
I l’any vinent tornarem a tenir un altre FEIL. En aquest cas una mica més petit, però continua sent immens perquè estem parlant de 5.000 milions d’euros . I amb un avantatge important pels pobles petits perquè hi haurà un repartiment més favorable als petits municipis i no exactament proporcional segons els habitants.
En fi, que l’any vinent tornarà a ser un any important per les inversions, gràcies a aquests diners extres del segon Pla Zapatero, però els ajuntaments continuaran tenint greus problemes per subsistir en el que toca a manteniment , sous, serveis, etc. El que en diem despeses corrents.
Per això també desitgem un bon acord de finançament entre el govern central i la Generalitat per poder exigir a la nostra Administració més recursos pels ajuntaments. Es un efecte dominó que fins ara no ha funcionat. Queda molt per fer en matèria d’ajudes als municipis , però com a mínim aquests dos plans FEIL permeten fer obres de tota mena , per tot arreu, i evitar la caiguda d’un munt d’empreses.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?