Tuesday, May 26, 2020

 

BORREDÀ, UN ANY DESPRÉS - art. blog personal



BORREDÀ – UN ANY DESPRÉS.

El pas del temps, és molt relatiu. Per a uns, molt ràpid, per a d’altres, molt lent. Sigui com sigui, ha passat ja, un any, de les darreres eleccions municipals ( maig de 2019) i per tant , en queden tres, per a finalitzar el mandat.
Aquest, és un bon moment per a fer una valoració de la nova etapa, després de molts anys d’alcaldia ( 28 anys, i 12 de regidor de govern).
En primer lloc, vull manifestar l’encert en retirar-me. N’estic profundament satisfet, per considerar tancada la llarga etapa de govern, i la necessitat de donar pas a una nova fornada de polítics. Cadascú té unes maneres i uns ideals propis que posa al servei de la institució. Poden agradar més o menys, però l’important és que hi hagi uns projectes i uns objectius clars, per aprofitar al màxim els recursos propis i els externs.
Quan volto pel poble, vaig recordant els tràmits i gestions que varen suposar, infraestructures, equipaments i serveis, que ja ningú qüestiona o recorda, perquè els té a la vista o en fa ús quotidià. Estan aquí, donen servei, doncs, ja està. Com i quan es varen fer, és cosa del passat. Ara, toca pensar en els que queden per fer, o per millorar, després dels anys transcorreguts.
I és que , en democràcia, els governs municipals son parts d’una cadena sense fi. Quan un tram es desfà, se n’hi posa un altre, i la vida continua. I així, ha estat en el nostre cas. Borredà té un nou equip de govern, i uns representants a la oposició. A la vista del que s’ha fet, puc dir, que el resultat ha estat clarament positiu. No s’ha deixat perdre cap dels ajuts, pendents d’executar i justificar, i el funcionament de totes les infraestructures, equipaments i serveis, s’ha fet, s’està fent, sense interferències ni interrupcions.
Es a dir, s’ha aprofitat tot el que varen trobar, i han emprès nous projectes i objectius, segons han cregut convenient. No he trobat ni vist, cap actuació errònia, digna de ser esmentada, tot i que en política com a nivell d’empresa privada, la perfecció no existeix. L’important és estudiar bé els temes, i procurar evitar decisions precipitades o poc meditades.
La maquinària municipal, està en ple funcionament, i no hi ha cap sensació d’improvisació o desgavell. Això que sembla fàcil, no ho és gens. Un petit poble com el nostre, té multitud de necessitats, que cal cobrir diàriament. Algú les ha de planificar, preveure i resoldre, en una gestió intensa però callada. Aquesta és la gran feina diària perquè tot rutlli adequadament bé.
Tenim, però, el greu problema del despoblament del món rural. Alguns pensen que des d’un ajuntament s’hi pot actuar de forma molt directa i efectiva. Això, no és realista perquè el problema és d’una gran amplitud i complexitat. Només amb accions coordinades, entre totes les administracions, es pot aconseguir un redreçament del fenomen.
Durant anys, molts anys, he format part de comissions d’estudi i actuació en petits municipis, tant a Diputació de Barcelona, com a Federació de Municipis, i amb algunes altres instàncies del partit i d’altres organitzacions. El problema afecta a més de 2.000 nuclis de població de tot Espanya i a prop de 600 a Catalunya. El model de creixement ha estat erroni, i això ha portat a crear una immensa àrea metropolitana, amb braços potents amunt i avall de la costa, i a una desertització, a l’interior del país.
Contra aquest model s’ha de lluitar, però és impossible fer-ho sols. Només amb grans agrupacions d’ajuntaments, partits i institucions es pot aconseguir replantejar el model. I he de dir que des de Madrid, se n’és conscient, per primera vegada.
Però, tornant al poble, acomplert el primer any, el resultat és clarament positiu. Animo, doncs, a continuar per aquest camí, amb el mateix ànim i dedicació que he vist en aquest temps.

Borredà, 26 de maig de 2020.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?