Monday, January 20, 2020

 

PRESSUPOSTOS - EINA PRINCIPAL DE GOVERN - art. Nació Digital Solsona


PRESSUPOSTOS – EINA PRINCIPAL DE GOVERN.

Tots els qui esteu o hem estat en el govern ,d’alguna de les institucions del país, tenim clar que la millor eina per transformar la realitat, és disposar de pressupostos. Molt es pot parlar i molt es pot prometre, però si al final, no es disposa de partida pressupostària, tot queda en paper mullat.
I com més important és la institució, més vitals son els pressupostos, perquè d’ells, en depenen altres organismes i institucions d’inferior rang.
Per entendre’ns, dels pressupostos generals de l’Estat, en depenen totes les Comunitats Autònomes, i tots els Ajuntaments. A més a més, multitud d’altres organismes, fundacions, patronats, mancomunitats, etc. Portem anys, de precarietat pressupostària, i d’una provisionalitat que fa molt de mal, al funcionament general del país.
No podem posar les campanes al vol, però hi ha motius d’esperança en acords anunciats en els darrers dies. Dos en concret, indiquen la possibilitat de pactes més generals, entre partits que estan en diferents camps institucionals.
Per una banda, hem conegut, l’acord entre els Comuns i ERC, a l’Ajuntament de Barcelona, que vol dir, juntament amb el PSC, una votació molt àmplia, dels pressupostos per aquest any 2020. Feia més de quatre anys, que un acord tant ampli no es donava. Es una molt bona notícia.
Una segona informació, indica apropament de posicions, també entre els Comuns i ERC, de cara als pressupostos de la Generalitat. En aquest cas, si s’arriba a un pacte, suposaria deixar enrere uns pressupostos prorrogats dues vegades, procedents de l’any 2017. Fonamentals, per a desencallar un munt de peticions congelades, per falta de partida, o tenir-la esgotada. I vull recordar que en aquests pressupostos, ha de figurar-hi una partida de 250 milions, per a cobrir les peticions del PUOSC ( pla únic d’obres i serveis de Catalunya), de gran importància pels pobles petits.
Si aquests acords, tiren endavant, i porten a l’aprovació dels pressupostos de Barcelona i Generalitat, també hi podrem afegir els de les quatre diputacions, ni que sigui amb altres pactes. Globalment tindríem endreçades totes les institucions de Catalunya. Un gran pas endavant, en la normalització del país.
Quedaran, però, els més importants. Els generals de l’Estat. Em consta que estan molt avançats, gràcies a la feina feta, per la Ministra d’Hisenda, en els mesos previs al pacte de coalició, i si tot va bé, es podran començar a negociar dintre de molt poques setmanes.
Aquests son els de vital importància, per la resta d’institucions, i pel país, en general. Hem estat amb excessiva precarietat els darrers anys, i toca emprendre un gran nombre de modificacions, canvis i millores, en les estructures del país. Estic convençut que si es va trobar una majoria suficient per a la investidura, es trobarà també, en el cas dels pressupostos. En unes setmanes, ho comprovarem. De moment, la cosa va en la bona direcció.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?