Sunday, September 29, 2019

 

EL CORRE - BOU DE CARDONA, DAVANT UNA NOVA AMENAÇA- art. Nació Digital Solsona



EL CORRE- BOU DE CARDONA, DAVANT UNA NOVA AMENAÇA.

El nostre país, no ha après a legislar, en funció de plans a curt, mitjà i llarg termini. Continua fent-ho, a cop de titulars. Poden passar anys, sense tocar un tema, i una guspira pot tornar a considerar urgent, un tema oblidat.
Ho hem tornat a veure, en la sessió de política general, de la setmana passada, de la mà dels Comuns, que varen portar una Proposta de Resolució, demanant emprendre les accions legislatives pertinents per a suprimir les festes amb bous, a tot Catalunya. I per tant, la de Cardona.
Perquè, ara i aquí ? Doncs, perquè a Vidreres, hi hagué un error greu en la seguretat, i un bou, va saltar a la zona d’espectadors, amb el resultat de 19 ferits, de diversa consideració. Aquest fet, si voleu anecdòtic, va tornar a l’actualitat, una festa, molt popular en molts municipis de les Terres de l’Ebre, amb alguna extensió en algun altre municipi de la Catalunya interior.
Sense reunions prèvies, ni debats serens, la proposta es posà a votació, donant llibertat de vot, JxCat, ERC i el PSC. Els de la CUP no varen participar, perquè prèviament, havien abandonat l’hemicicle. El resultat: 50 vots a favor, 17 en contra, i 61 abstencions, per tant, la Proposta, hauria de passar a ser plantejada en la Comissió corresponent, i convertida en esmena a la Llei de Protecció dels Animals, i a la de Festes Populars de Catalunya.
Poso, en condicional, la feina a fer, perquè ara sortiran tots els municipis afectats ( de tots els colors polítics) per intentar frenar la prohibició. Vist com va el Parlament no m’estranyaria que en continuem parlant d’aquí tres o quatre anys...
Dit això. Cal saber que l’any passat es varen dur a terme 457 festejos taurins, a tot Catalunya, amb la seva gran diversitat. La immensa majoria es concentren a les Terres de l’Ebre.
Però, bé, torno a Cardona, perquè en vaig ser directe testimoni, i en part protagonista, quan es va redactar la segona Llei de Protecció dels Animals. Cardona, era i és, un cas molt especial, perquè la plaça es desmuntable, però amb una antiguitat que feia que se la considerés com una plaça “estable”, i així es va prometre en el moment de la redacció de la Llei.
Al final, el govern de la Generalitat ( CiU) va trair la promesa feta, i va posar Cardona, en el mateix lloc que altres municipis de Catalunya, provocant una enorme crisi, a la vila, que va durar uns quants anys.
Ara, Cardona, es troba de nou, en una situació semblant a la de vint anys enrere, amb una nova amenaça sobre la seva festa principal. A diferència d’altres modalitats de “festes de bous / toros”, la de Cardona, no suposa maltractament ni infracció al respecte que mereixen els animals. Es un joc, un desafiament, una demostració de rapidesa i agilitat, entre participants i animal.

Ja vaig manifestar, vint anys enrere, que algunes festes s’han de deixar que evolucionin per elles mateixes, i no entorpir-les amb decisions externes, poc coneixedores de la realitat concreta. Generalitzar, suposa cometre errors, i ara en tenim una nova mostra, en el cas que ens ocupa. A més, proposat, sense cap mena de debat ni coneixement exhaustiu de les diferents modalitats. Així, no es governa un país. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?