Monday, August 26, 2019

 

RESTAURAR L'ORGUE DE SOLSONA - ARA TOCA, art. Nació Digital Solsona


RESTAURAR L’ORGUE DE SOLSONA- ARA TOCA.
Solsona ,és una de les capitals de comarca, on acostumo anar a donar una volta de tant en tant, menjar en algun dels seus restaurants, i visitar la catedral. I cada 3 o 4 anys, revisar tot el que  conté el Museu Episcopal.
Aquest, és un costum de prop de 30 anys, i mai em canso de voltar pel nucli antic, o anar a  caminar una bona estona pel parc de la Mare de la Font, fins a tornar al centre.  Es una de les ciutats a recomanar de visitar, per a la gent que no la coneix. Conté una enorme quantitat d’elements d’interès, com per ser inclosa en qualsevol ruta turística, cultural i d’oci ( també gastronòmica) quedi clar.
Doncs, bé, fa un cert temps vaig mantenir un parell d’intercanvi d’opinions sobre la situació de l’orgue de la catedral, demanant tirar endavant una iniciativa per a la seva restauració. Es un dels orgues monumentals – històrics de Catalunya, construït i instal·lat l’any 1853, i d’aleshores ençà, no ha tingut cap acció restauradora. Son molts anys, per ben mantingut que hagi estat, i ara tots els especialistes estan d’acord, en la necessitat urgent d’una restauració complerta.
Així que tots els qui estimem la música, la ciutat, o el patrimoni , en general, toca fer el gest. Toca animar els promotors de la restauració a tirar endavant, i confiar en que la xifra ( es parla d’uns 700.000 euros) es pugui cobrir.
Ho crec possible si la comissió corresponent, toca totes les tecles ( mai tant ben dit) de les institucions, de les fundacions, i de la gent, en general. Apadrinar un element, s’ha fet popular en alguns altres casos, amb bons resultats, i apropar el tema a tots els sectors, pot fer possible aquest repte.
Tot necessita el seu temps i la seva organització, però els mitjans de comunicació, les xarxes socials, la col·laboració d’alguns músics coneguts, ....facilita l’acció dels donants, sabent que aquesta restauració permet fer reviure un element de gran importància, i li dona nova vida per un centenar d’anys més, com a mínim. Ja seran les generacions venidores, les encarregades de fer un nou pas, per una tercera regeneració.
S’ha anunciat una propera presentació del projecte, amb números a la mà, per saber el cost de la restauració, així com terminis, detalls de la campanya, etc. Em permeto afegir-me a la crida a la participació i que solsonins o no solsonins, hi participem , en la mesura de les nostres possibilitats.
I si les coses es fan ben fetes, segur tindrem la satisfacció d’assistir, en un temps prudencial al concert d’inauguració de la restauració. Aleshores sentirem l’orgull d’haver col·laborat a fer possible, una nova etapa, en la ja llarga vida que té aquest orgue. Estarem atents a les informacions que ens arribin i simplement demano a la comissió, faci tot el possible per a ampliar la campanya a un molt ampli territori, per tal que tots els amants de la música, tinguin coneixement de la campanya i hi puguin participar.

Ànims, i felicitats per la iniciativa, amb al seguretat que aconseguirà l’objectiu proposat. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?