Monday, October 23, 2017

 

SERIA UN GREU ERROR L'APLICACIÓ DEL 155 - art. Blogesfera socialista

SERIA UN GREU ERROR, L’APLICACIÓ DEL 155.
Estem, en un dels moments més greus de la història contemporània, amb un dilema molt important per a tots els que militem en el partit socialista, o simplement ens considerem gent d’esquerres, amb un profund respecte, per la democràcia participativa.
Mai haguéssim imaginat l’escenari en el qual ens trobem, i encara menys, en el que pot venir d’aquí a pocs dies, cas d’aplicar-se l’art. 155 de la Constitució. Hi ha hagut immensos errors en el passat que , corregits a temps, haguessin aturat la deriva independentista de Catalunya, i s’hagués pogut arribar a un pacte i entesa, entre les parts.
Som a temps d’aturar un error, encara més greu ? Vull creure que sí. No sé si és un desig o una crida a fer-ho possible. En tot cas, és el que hem fet arribar a la direcció nacional del PSC, per tal de fer possible, “parar màquines”, i anar per altres camins, coneguts i no perillosos com aquest.
En poc temps, els errors comesos, han servit per incrementar la distància entre Catalunya i Espanya, a nivell emocional, i sentimental, primer; i polític, després. Tardarem anys a recuperar la normalitat perduda. Molts anys, i molts esforços, a més de corregir els errors comesos i compensar-los per encerts notables. En això, estem tot un conjunt de persones que lluitem, per no haver de decidir entre una pàtria i una altra.
Sóc ciutadà europeu, i la meva principal bandera és la europea, al costat de les altres, intentant crear els Estats Units d’Europa, en els quals es pugui ser diferent, preservant tots els drets i els deures de ciutadà.
Els successos dels darrers temps, han motivat ja, crítiques contundents, per part meva, però també per part del partit. Va ser un immens error, l’actuació policial del 1-O, pel que va tenir de brutalitat incomprensible, i resultat desastrós. També ha estat un greu error, la decisió judicial d’empresonar els dos Jordis. Aquí no hi poso la mà del govern central, perquè encara crec en la divisió de poders, i també els jutges poden cometre errors. En aquest cas, és un error, que hauria de ser esmenat acceptant el recurs presentat,  deixant-los sortir, ni que sigui sota vigilància.
Ara, però, el nou pas, pot tenir conseqüències molt més negatives. Aplicar un article mai fet servir, dona peu a pensar en actuacions desmesurades, o no controlables, com per poder-lo justificar. D’entrada ja ha creat un malestar ciutadà, una inquietud, una temença que presagia molts més danys dels que pot arreglar. Es cert que els dies 6 i 7 de setembre es va cometre una greu vulneració del Reglament del Parlament i de l’Estatut d’Autonomia, però el TC ha suspès les lleis aprovades, i no s’ha anat més lluny.
Seria un greu error l’aplicació preventiva de l’art. 155 perquè el grau d’indignació pujaria uns quants punts més, i faria molt més difícil rebaixar la tensió i buscar una sortida adequada a la crisis que patim. Aspiro a tornar al km.0 i iniciar una negociació per trobar un adequat encaix de Catalunya dintre d’Espanya. Es possible, perquè tot el que s’ha fet, tot el que hem viscut i tot el que estem vivint, ha de servir per arribar a un acord, ampli i ràpid. Segurament el PSOE s’ha implicat excessivament en les propostes d’aplicació del 155, o ha donat aquesta impressió. Es un dels temes que ara debatem, amb propostes d’intentar aturar l’aplicació i buscar una altra sortida, diferent i sobretot, més coneguda i aplicable. O que no tingui tantes incògnites com la que suposa un article mai fet servir.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?