Friday, September 22, 2017

 

TEMPS DE BOLETS I ROTGERS - art. revista TASTA

BORREDÀ, UN LLOC IDEAL PER AL TURISME FAMILIAR
Tot i les pluges irregulars d’aquest any, i molt especialment de l’estiu, no se sap mai quina influència tindran sobre la temporada de bolets. Ho sabrem en els propers dies o setmanes, en funció de les pluges de tardor, i els freds de l’hivern. La climatologia, en aquest cas, és determinant.
Doncs bé, arribats en aquest punt, cal recomanar respecte pel medi natural. L’increment constant de “boletaires” produeix un fort impacte sobre la natura, i entre tots hem d’aconseguir minimitzar els efectes negatius. Tothom qui va al bosc, ha de ser conscient de temes tant rellevants com:
a)El bosc és fràgil i convé preservar-lo de tota mena de brutícia. Deixem-lo tant net com l’hem trobat i que ningú hi deixi envasos, plàstics, paper d’alumini, llaunes, etc. Netejar el bosc és molt complicat, i no és just, ni pels propietaris ni pels usuaris que en volen gaudir.
b) Qui no conegui bé els bolets que no els culli. Tots son útils a la natura, i que no siguin comestibles per a nosaltres , no vol dir que no siguin beneficiosos pel medi natural.
c) Respecteu els “vailets”, fils elèctrics que els pagesos i ramaders col·loquen per delimitar les seves finques i permetre la pastura dels ramats, sense que uns passin a terreny dels altres. Trencar-los, suposa un greu perjudici pels pagesos que poden veure com els ramats s’escampen, entren en altres finques, o més perillós, encara, entren en carreteres i camins.
d) Aparqueu en zones adequades, evitant envair prats. Algunes persones creuen que no passa res per aparcar damunt de l’herba. Ja tornarà a créixer, pensen. Els prats son per a pasturar i l’herba trepitjada no és apte, de manera que es perjudica greument al pagès.
e) Colliu amb cura els bolets sense destrossar l’entorn, sinó tindreu bolets avui, però no, en el futur. Millor portar un ganivet i tallar la cua que no pas arrencar-los de soca-rel.
En definitiva, hem de tenir present que abans anava poca gent al bosc, i la collita de bolets no suposava cap problema especial. Ara, l’allau de boletaires fa que dia sí, dia també, molts boscos pateixin la presència constant de persones. O rebaixem la presència o ens quedarem sense aquest producte. Pensem-hi i actuem en conseqüència.
VISITEU SANT SADURNÍ DE ROTGERS.
Pels qui estimeu l’art, i la natura, trobareu la combinació més impressionant a Sant Sadurní de Rotgers ( segle XI – XII). Una petita església enmig del bosc, a només 4 quilòmetres de la carretera de Borredà a Sant Jaume de Frontanyà.
Es una autèntica joia del romànic, i consultant horaris, podeu anar-hi amb explicacions d’un dels guies de l’empresa Dinamització del Patrimoni. Realment val la pena, en primer lloc per l’edifici, però després pel trajecte d’anada i tornada.

I si hi aneu en aquest temps de bolets, res millor que fer la visita i després donar una volta pels boscos de l’entorn on hi podreu trobar una cistelleta de rovellons per portar a casa. Bona visita i bona estada. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?