Friday, November 18, 2016

 

PERDEM HABITANTS - art. La Rella del Lluçanès



PERDEM HABITANTS.
Cada any em miro la xifra oficial d’habitants del meu poble, i d’uns quants més del voltant, per veure com van les coses. No van bé. I no van bé en el conjunt del Lluçanès, ni en la major part del que anomenem món rural. He mirat poble per poble de la vostra comarca, i uns més que altres, la davallada és constant, en aquests darrers 5 o 6 anys.
La crisi ha fet tornar a casa molts dels emigrants que teníem per aquí, els joves marxen i ja no tornen, i la població es va envellint, amb les baixes corresponents , per raons naturals. El resultat és a la vista, especialment ara a l’hivern en que els pobles es desertitzen , fins arribar els caps de setmana.
Frenar el despoblament no és fàcil, i cap de les formules emprades ha donat un bon resultat, com podem veure. Anys enrere crèiem que un polígon industrial a cada poble era la solució per implantar indústries, però aquesta no era la solució. Ara pensem més en facilitar implantacions en els pobles més grans, i sobretot a les capitals, per oferir llocs de treball, confiant en que els avantatges de viure en un poble petit, farà que molts vagin a treballar a fora, però visquin a dintre.
En els pobles petits es pot oferir una qualitat de vida que no tenen els pobles molt grans i encara menys les ciutats. Aquesta ha de ser l’estratègia pels propers anys, a banda d’incentivar tota iniciativa privada, per petita que sigui, dintre de cada poble. Segur que tots els lectors coneixeu petites empreses que se’n surten bé, en els vostres pobles, tot i estar mal comunicats.
I parlant de comunicacions, ara que tenim carreteres molt millors, sí necessitem les comunicacions del segle XXI, que son les noves tecnologies. En aquest àmbit sí estem molt malament i el govern no ha complert el compromís de portar les noves tecnologies a tots els racons del país. Proveu de trucar per mòbil en bona part de la comarca i veureu que és inútil. I tenir bona cobertura d’Internet continua sent un desig, però no una realitat. Això ens posa en inferioritat de condicions respecte d’altres indrets, i cada vegada son més essencials les noves tecnologies per captar clients i activitats.
Per tant, frenar el despoblament hauria de ser una de les prioritats del govern de torn, cosa que no ha estat fins ara. S’han fet petites coses, però cap gran projecte “de país”, d’aquells que resolen un gran problema i li donen la millor solució. Es el que toca reclamar a dia d’avui. Grans activitats en els grans llocs, i facilitats en els petits. En molts pobles, si la tendència continua, perilla la seva supervivència. No ens ho podem permetre.

Joan Roma, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?