Saturday, November 12, 2016

 

CONVENT DE SANT FRANCESC - CARTA A L'ALCALDESSA DE BERGA I AL PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL.



CARTA OBERTA A L’ALCALDESSA DE BERGA I AL PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL BERGUEDÀ.

Il.lma. Sra . Alcaldessa, Il·lm. Sr. President del CC del Berguedà,

Sóc un dels pocs càrrecs institucionals que puc donar fe , en viu i en directe, de la trajectòria de les institucions del Berguedà, des de l’abril del 79, en que entrarem en l’actual etapa democràtica, fins el dia d’avui. Considero arribat el moment de plantejar un tema pendent , indispensable, per un millor funcionament de les estructures comarcals i nacionals.
Son ja llunyans els dies de la recuperació de la Mancomunitat del Berguedà, de la creació del Consell Comarcal de Muntanya, i finalment, del Consell Comarcal del Berguedà. També llunyans son la creació del Consorci de Formació i Iniciatives – Cercs – Berguedà, així com dels Consorcis de Turisme de l’Alt Berguedà i el Consorci del Parc Fluvial, entre d’altres formules que a nivell comarcal varem impulsar per poder regir i decidir millor el nostre present i futur.
Totes aquestes institucions i organismes s’han ubicat en llocs diversos, dispersos i no sempre adients, per manca de diner, de planificació,  o tot alhora. El mateix ha fet la Generalitat, amb els seus serveis i delegacions, de manera que tenim la capital i la comarca, farcida de locals, la majoria dels quals no poden complir satisfactòriament amb les funcions que tenen encomanades.
Son també, ja llunyans, els dies en que havíem ideat i plantejat alguna agrupació de serveis, en un sol lloc, com a mesura per treballar més i millor, a banda d’estalviar diners a totes plegats. Diners, al cap i a la fi, dels nostres conciutadans.
Si repassem les seus actuals dels organismes comarcals veurem que pràcticament tots ells no tenen espai suficient per dur a terme les funcions que tenen encomanades. Ni el Consell Comarcal, repartit en el Castell ( tot i que ara inactiu), i en el local del Carrer Barcelona, cantonada Pere III. O l’Agència, a Plaça Sant Joan, i Lluís Millet, a banda de l’antiga cimentera de Cercs, i oficina de turisme a peu de la C-16...
Si mirem del cantó de la Generalitat, cosa semblant podem dir, en quan a dispersió o inadequació d’algun dels locals de lloguer...
Els qui tenim càrrecs institucionals i de direcció, sabem quan d’important és poder treballar en les degudes condicions: Espai, il·luminació, ubicació, aïllament, insonorització, disponibilitat d’espais polivalents, reconvertibles, etc. Res del que tenim ara, per poder treballar bé.
Considero arribada l’hora de tirar endavant un projecte global, ambiciós i de futur. Un projecte pensat per agrupar en un sol lloc, tots els organismes, serveis i delegacions a la comarca. I lògicament qui ho pot fer possible son vostès, en tant que Alcaldessa de la capital i president del CC i de l’Agència, a banda de requerir la participació de la Generalitat de Catalunya.
En el passat havíem estudiat opcions ja no viables com l’antiga Caserna, o un edifici nou. Ara potser el lloc ideal seria el CONVENT DE SANT FRANCESC. Conec només una part de l’edifici, però per situació, per possibilitat d’aparcament, per símbol d’un passat , lligat al present, però especialment per les dimensions, dona la sensació de poder contenir tot el que tenim dispers.
En resum, em permeto encetar aquest debat, amb ànim constructiu, sabedor que res és fàcil, però si fixéssim terminis d’un any, per estudiar la viabilitat i tres anys , per fer-la realitat, ens podríem donar per satisfets si som capaços de reeixir en aquest repte que milloraria sensiblement el treball dels principals organismes comarcals i nacionals i alhora facilitaria la relació amb els administrats. Trobarien en un sol edifici tots els serveis als quals tenen dret.
Pensem-hi, i escoltem tècnics i economistes per veure la viabilitat tècnica, per una banda, i el cost per l’altra. Val la pena sospesar-ho i sinó buscar una altra alternativa. La necessitat la tenim, anem, doncs a buscar la solució.
Agraeixo l’atenció i comprensió per aquest escrit i aprofito per a saludar-los molt cordialment.
Borredà, setembre de 2016.

Joan Roma i Cunill, Alcalde – President de l’Ajuntament de Borredà







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?