Monday, October 24, 2016

 

UN ERROR HISTÒRIC - art. blogesfera socialista



UN ERROR HISTÒRIC.
La única bona notícia del Comitè Federal d’ahir, fou el comportament respectuós dels seus components. Haver de fer referència a un tema d’educació i respecte, ja suposa un comentari increïble en el funcionament d’un partit, però a la vista de com havia anat l’anterior, res garantia la no repetició.
Dit això, la votació ja deixa clara la divisió interna amb 139 vots a favor de l’abstenció en la investidura de Mariano Rajoy, i 96, en contra, dintre els quals s’hi emmarquen els membres del PSC. Estem clarament en el marc d’un error històric, que costarà molt d’esborrar de la nostra història col·lectiva. Els partits i les persones tenim dret a equivocar-nos, però en aquest cas, l’error ha vingut precedit de fets molt lamentables i inexplicables, que pagarem molt car.
Es evident que seria traumàtic pel país anar a unes terceres eleccions, però , és que no ho serà repetir un Mariano Rajoy, impertorbable ? Amb un PP, ofegat en la corrupció més generalitzada, al més alt nivell ? Qui ens diu que no apareguin nous escàndols, amb noves imputacions a nous càrrecs ministerials o de partit ?
Però és que ningú exposa el dur camí que ens espera, sense lideratge, sense “cap de colla”. D’entrada hem de saber que en la nova sessió d’investidura no tindrem un cap d’oposició per parlar, sinó un simple portaveu del Grup Socialista. Un portaveu que haurà de patir la vergonya pública de no ser el líder del partit, sinó una mena de corresponsal del Comitè federal. Un orador sense capacitat de negociació, per explicar que donarem el vot, a canvi de res. Simplement perquè Espanya tingui govern, oficialment parlant.
Però, el via crucis, continuarà i anirà més lluny. Sense cap de colla, sense cap d’oposició, passarem a un tercer o quart terme, amb greus dificultats per fer-se un lloc en l’hemicicle i poder preparar una alternativa. Es més, no ens podrem permetre fer caure el govern i anar a noves eleccions perquè necessitem temps per fer un nou Congrés, Primàries, etc, de manera que almenys durant un any o any i mig, el govern Rajoy no pot caure. Què vol dir això, que haurem d’aprovar pressupostos inacceptables o retallades obligades per la UE ? Doncs, no diguem que no, a la vista d’on ens hem ficat.
Segur que Pedro Sánchez va cometre errors, segur, però els errors de l’actual conjuntura son molt més irreparables. I em preocupa la posició de la Gestora perquè no creu convenient procedir a convocar Congrés extraordinari i urgent, quan és el que toca. No podem perdre més temps perquè sinó quedem clavats en aquesta situació inacceptable de no poder fer oposició amb plena llibertat. Ara toca fer Congrés, elegir Secretari General, i posar en marxa un procés de regeneració que hauria de comportar passar a la reserva els principals protagonistes de la situació en la que ens trobem.
Demà, hi ha Consell Nacional del PSC. Confio veure aquí la serietat , rigor i coherència que ha faltat en el Comitè federal del PSOE. Desitjo i aposto per la continuïtat del protocol entre PSOE i PSC, però si ells decideixen trencar-lo, el motiu pel qual lluitem és el més sòlid i justificable. No podem tirar enrere. Allà ells si donen el pas, seria un nou error històric, afegit al que ja s’ha pres.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?