Monday, October 17, 2016

 

PARLAMENT A LA DERIVA - art. Nació Digital Solsona



PARLAMENT A LA DERIVA.
Amb més temps lliure del que tenia uns mesos enrere, degut a la condició de pensionista, m’havia plantejat anar tot sovint a algunes sessions del Parlament de Catalunya, aprofitant la meva condició d’ex – diputat, cosa que permet entrar lliurament a la seu de la cambra catalana.
No ho he fet, ni ho penso fer. Sortiria malalt de l’experiència, a la vista de com van les coses en el Parlament d’ara, i comparar-les amb els temps en que vaig ser diputat. Vaig anar l’any passat a un parell de sessions plenàries i en vaig tenir prou per veure que res és com era. No sóc dels que pensin que “qualsevol temps passat fou millor”, no, però la situació caòtica actual no permet fer el més mínim treball rigorós.
La manca de majoria estable per part de les forces que donen suport al govern, ja indica que el treball en les Comissions és pràcticament inexistent. I més greu, encara. Tothom sap que el que s’hi aprovi no tindrà vigència ni es traduirà en efectes reals sobre la governança. Res pitjor per un Parlament que esdevingui “irrellevant”.
I és que no hi ha majoria política, però tampoc pressupostos nous, de manera que el país funciona amb pressupostos prorrogats, magnífica excusa per rebutjar totes les proposicions parlamentàries que suposin increment de despesa. Amb la fàcil excusa de que no hi ha partida pressupostària, la petició queda rebutjada. O pitjor encara, s’aprova, amb la seguretat de que no es durà a terme.
Tenim , doncs, un Parlament a la deriva. Un Parlament amb un funcionament molt poc convencional, en el sentit de que s’hi discuteixen coses que tothom sap no tindran cap traducció real. Es així com hem vist la creació de Ponències conjuntes, en les que hi faltaven tres dels grups parlamentaris presents ??? cosa mai vista ni mai imaginada en cap Parlament. O és conjunta o no ho és, però tot alhora, impossible.
Em dona la impressió com si el Parlament anés per una banda, i el país per una altra. Dintre de la cambra es fan proclamacions inflamades de gosadia, i fins i tot de trencament de la legalitat, però a fora , la vida continua, sotmesa a les lleis vigents. Ningú pot entendre com a dintre es proclama la nul·litat de les decisions del Tribunal Constitucional, i a fora , tots corren a presentar-hi recursos ???
Estem en una mena de país bipolar, amb grups parlamentaris que van per lliure, i altres que van arran de terra, sense possibilitat d’arribar a cap acord concret. El resultat el tenim a la vista. Uns i altres es retroalimenten i la paràlisis és total. No hi ha activitat legislativa, i molt poca, activitat supervisora i controladora del Govern de la Generalitat per manca de gestió.

En pocs dies veurem si el govern és capaç de presentar els pressupostos per 2017 i aconseguir aprovar-los. Sinó ho aconsegueix, toca dissoldre el Parlament i tornar a fer eleccions. Sincerament ja no sé què és millor, perquè l’impasse actual, no permet afrontar cap repte mínimament important, tot i les urgències del país. En resum, toca esperar, una vegada més a veure què fan els suposadament “socis de govern”.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?