Friday, August 26, 2016

 

ELS TALIBANS DE LA LLENGUA - art. Blogesfera socialista

ELS TALIBANS DE LA LLENGUA.
Ja és habitual triar ponents radicals, i fins i tot fanatitzats, en els cursos de la Universitat Catalana d’Estiu ( UCE), de Prada de Conflent ( França). Aquest any no podia ser diferent i s’ha donat el cas de que han anat tant lluny en les seves propostes i proclames que varen fer marxar de la sala, al representant d’ERC ( Rufiàn) i al de Junts x Sí. Imagineu-vos com havia de ser el debat, i les iniciatives proposades que esgarrifessin a dos dels representants dels partits de govern a la Generalitat.
I és que tenir determinats títols universitaris no és cap garantia de moderació, prudència o fins i tot comprensió pels temps en que vivim, i la importància de la llengua en la convivència diària. Els “radicals” tenien títols universitaris, però ben poca prudència i menys, experiència en el dia a dia de la ciutadania, ni son conscients de quan important és el principi de DEIXAR LA LLENGUA EN PAU. Més ben dit, DEIXEM LES LLENGUES EN PAU.
Pels qui no han seguit el debat ni la polèmica, he de dir que els ponents “radicals” exigeixen que en la futura República Catalana , solament el català sigui idioma oficial. Consideren que el bilingüisme mata el català, i per tant, s’ha d’abandonar el castellà. Però és que alguns anaven tant lluny com limitar, per no dir prohibir, les emissions de castellà a Catalunya. Es a dir volien posar portes al camp, i tot i reconèixer les dificultats per posar fronteres a les emissions de radio, televisió, internet, etc...sí s’havia de fer el possible per limitar-les en el nostre país. Vull dir en el futur país, de llibertat que ells somien. Déu ens lliure d’aquests talibans lingüístics.
Algun altre dels ponents proposava incrementar la rellevància de l’anglès per aconseguir més recolzament internacional pel procés...és a dir, anar cap una mena de bilingüisme , català – anglès, en comptes de català – castellà. Bé, com podeu veure tot un exemple de coherència .
Ara mateix també tenim un altre exemple de fixació per la situació de les llengües a Catalunya, en les negociacions pel pacte d’investidura entre el PP i C’s. En aquest cas C’s vol fixar el trilingüísme com a norma a Catalunya. Una altra manera d’intervenir en els usos i costums dels catalans, creient que han d’imposar cap on ha d’anar l’ensenyament lingüístic. I no seria mala idea proposar que al final dels estudis obligatoris tothom dominés les tres llengües, però d’aquí a imposar-les com d’ús en totes les matèries, en tots els cursos, és desconèixer la realitat de l’ensenyament i del país on estem. Ja es va proposar a les Illes amb el resultat que tots coneixem.

En resum, cal fer molta atenció a tocar temes tant sensibles i emocionals com son les llengües pròpies. Fins ara els usos i costums dels catalans ha permès una sana convivència, i així ha de continuar en el futur. Qualsevol modificació o imposició pot trencar els equilibris i naturalitat en els seus usos, i iniciar conflictes on ara hi ha normalitat. Deixem les llengües en pau, i evitem les propostes dels talibans d’una banda i una altra, perquè ens portarien al trencament de la sana convivència en la que estem. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?