Wednesday, August 17, 2016

 

EL PDC, UN PARTIT AL.LEGAL ? - art. Nació Digital Solsona



EL PDC, UN PARTIT AL.LEGAL ?
Com tothom sap, Convergència va decidir canviar de nom, en una mena de Congrés Assembleari, triant el de Partit Demòcrata Català (PDC), malgrat els avisos de possibles problemes a l’hora de registrar-lo. Fa unes setmanes ja vaig exposar el greu error que suposa fer els procediments al revés del món. No funcionen, i poden provocar greus problemes als seus impulsors.
Doncs, bé, a dia d’avui el PDC no existeix oficialment. No està donat d’alta en el cens de Registre de Partits Polítics, depenent del Ministerio del Interior del Govern espanyol, únic capacitat per donar d’alta un partit polític i concedir-li el número de registre, amb el qual pot tramitar l’alta a Hisenda per tenir el NIF obligatori i poder operar legalment.
Què vol dir això ? Doncs que de moment el PDC funciona de manera al.legal, però dintre de poc entrarà en la més pura i dura il.legalitat, amb tot el que això pot comportar de cara el futur immediat. I és que mesos després del Congrés, segur que ha començat a tenir despeses, i de moment potser les han carregat al vell partit de Convergència, però no poden allargar una situació totalment irregular de que un partit en vies de dissolució estigui pagant els deutes d’un nou partit.
I tot seguit ha de tenir ingressos, si es fa el canvi de nom en el Congrés, Senat, Diputacions, Ajuntaments, etc, de manera que puguin anar a parar a les finances del PDC. Però com he dit, el nou partit no pot operar en cap circumstància perquè “no existeix” oficialment.
Tenir un partit en aquest llimb legal és una imprudència i una greu anomalia que algú pot aprofitar per denunciar i portar-lo davant els tribunals amb tot el que això pot suposar de desprestigi per una nova força política que pretén deixar enrere velles pràctiques que ja li han passat comptes, en els darrers anys.
Com és que no expliquen si poden o no mantenir el nom ? Com és que no proposen un canvi de nom per poder-lo registrar degudament ? Fins quan creuen poder fer servir aquest nom ? Son preguntes que la direcció del partit hauria de respondre, i sobretot, fer les previsions oportunes per tenir un nom alternatiu que realment pugui ser donat d’alta. No puc entendre com un partit de llarga trajectòria pot fer veure que res passa ni passarà, quan no hi ha possibilitat real de resoldre el conflicte en que s’han ficat.
Però, a banda del problema intern, és la imatge externa la que pateix. Quina serietat pot donar un partit que funciona al.legalment ? Com pot donar lliçons a la ciutadania sobre com ha de comportar-se si ell mateix no segueix les regles establertes ? I repeteixo el que vaig dir en un escrit anterior. Ningú, ni el propi Ministre ni el President del Govern pot modificar el cens de partits polítics, perquè és públic i tancat, en el sentit que no pot entrar-hi cap nou partit si no compleix els requisits establerts. I si un nom s’ha donat, no es pot donar a un altre, perquè cas de fer-ho qualsevol tribunal donaria la raó al perjudicat.

En fi, un dilema més, un interrogant més, en la llarga llista d’improvisacions en la política catalana. Segur que cap dels lectors hauria imaginat la desaparició de C i U, en només 5 anys, com tampoc ningú podia somiar amb la de Convergència. Tots son passat, però és que el present té tants interrogants com el futur. M’agradaria saber què pensa fer la flamant nova Junta del PDC amb el seu nom. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?