Tuesday, July 19, 2016

 

RIERA DE MERLÉS, DESASTRÓS TRAM FINAL- art. La Rella


RIERA MERLÈS – DESASTRÒS TRAM FINAL.
Durant anys m’he ocupat i preocupat del tram de la Riera, pertanyent a Borredà, amb inspeccions i visites als trams més propers, cap al nord ( Les Llosses, Sant Jaume) i cap al sud ( La Quar, Lluçà). El motiu era evident. Com alcalde de Borredà em pertoca vigilar i protegir el tram propi, i prou feina tinc per tenir-lo en condicions, però el fet d’agrupar-nos 9 municipis, fa que l’interès per veure com estan tots els trams, m’hagi portar a mirar la resta del territori.
I fa pocs dies vaig anar més al sud. No hi havia banyistes, perquè no hi havia pràcticament aigua. Els gorgs estaven mig plens d’aigua, coberta de verdet, i un petit rajolic era tot el cabal que portava la riera. Feia anys que no arribava tant avall i em va impressionar la situació com per reclamar actuacions que permetin recuperar un cabal mínim que garanteixi la supervivència de la flora i fauna en tot el recorregut.
Això em porta a recordar vells debats tinguts en el Parlament de Catalunya, en el sentit de que la política d’aigua ha de tenir un caràcter nacional. Es a dir, els partits de govern a la Generalitat parlen molt d’estructures d’estat, de legislar en tots els àmbits...però en canvi, no duen a terme una autèntica política “d’estat” en un tema tant vital com son els recursos hídrics.
Es a dir, no podem deixar en mans de cada ajuntament que resolgui els seus problemes d’abastament, sinó que ha de ser la Generalitat, d’acord amb ells, la que dugui a terme grans infraestructures per solucionar les necessitats. Agafar aigua de manera caòtica, porta a fomentar el caos a tot el país. Es on estem ara. Hem gastat centenars de milions d’euros a tot el país, per captacions, conduccions, xarxes, dipòsits, embassaments...sense una política global. Doncs, bé, queda clar que ja no es pot continuar actuant així. I només amb grans inversions, pensades per grans territoris podrem resoldre la problemàtica. I l’aigua s’ha de poder dipositar i conduir des dels grans embassaments, com ara el de La Baells. Pot costar molts diners la seva conducció a tot el territori de l’entorn, però és la única solució si volem salvar rius i rieres de la situació en que es troben. La visió del desastrós tram final de la Riera de Merlès, reclama solucions ambicioses. I quan més tard ens hi fiquem, pitjor per a tots. Pensem-hi.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?