Tuesday, June 21, 2016

 

SOLUCIÓ : AGRUPACIÓ - art. Setmanari Berguedà

SOLUCIÓ : AGRUPACIÓ.
Estem en una comarca amb molts municipis però molt poca gent. Recordem-ho en poques xifres. 31 municipis, dels quals 26 de menys de 2.000 habitants, amb poc més de 40.000 habitants, en total. I tots perden població a un ritme més o menys preocupant, de manera que s’han d’inventar noves formules per fer viables projectes que requereixen un mínim de persones per fer-los realitat.
Aquest principi de l’agrupació, mancomunació, o conjunció d’esforços ha de ser generalitzat en tots els projectes, serveis i activitats. Durant anys ha costat trencar l’individualisme dels municipis, associacions, clubs, entitats de tota mena...però la crisi, per una banda i la continuada pèrdua d’habitants per l’altra, ha modificat totalment la perspectiva i ens hem endinsat en una etapa clarament positiva per resoldre els reptes plantejats.
Ara mateix hi ha dos projectes d’agrupació d’esforços, molt positius a nivell de l’esport de masses, com és el futbol. Em refereixo a la iniciativa dels ajuntaments de La Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà i Bagà per recuperar el futbol 11, és a dir, tenir un equip de futbol per jugar i competir en camps grans. No és fàcil mantenir un camp de futbol, i encara menys aconseguir els 20 o 25 jugadors per formar un equip competitiu, capaç d’entrar en una lliga. El projecte està en marxa, i confio i desitjo sigui ben aviat una realitat per poder retornar a la vida activa algun dels camps de futbol abandonats.
Un projecte similar s’està elaborant en els municipis de Montmajor, Montclar i Espunyola, amb una intenció similar a la de l’Alt Berguedà. També en aquesta iniciativa el paper dels ajuntaments és fonamental, a l’igual que l’ajuda que pugui aportar la Diputació de Barcelona.
En aquests dos exemples, podem veure la única via per recuperar activitats perdudes o per iniciar-ne d’altres més innovadores. Ara mateix ens estem agrupant una dotzena d’ajuntaments per poder impulsar la pràctica d’un esport nou com és el parapent, a la comarca. Fa anys veiem planejar aparells pels voltants d’Avià i Berga, però costa més de veure’ls en zones més allunyades. Doncs, bé, els experts ens diuen que tenim una comarca privilegiada per situació i vents, com per convertir-nos en una potència europea en aquest camp. Una dotzena d’alcaldes hem decidit agrupar-nos per tirar endavant aquesta iniciativa.
Igualment ens hem agrupat per preservar la Riera de Merlès, de la mà de l’Agència del Berguedà, o per impulsar activitats a l’embassament de La Baells, o per fomentar les caminades, curses i competicions en senderisme, alta muntanya , o per practicar el ciclisme, BTT, o altres pràctiques esportives i de lleure.

En resum, hem deixat enrere una manera d’entendre l’activitat , poble per poble, per passar-la a entendre a nivell col·lectiu. Hem assimilat l’agrupació com a via per millorar resultats, i aquesta modalitat tant serveix per cobrir serveis essencials, com per fomentar les activitats de tota mena. Es la única manera de poder-les exercir. Ara toca, poder-les mantenir, i en aquest apartat, és fonamental obtenir ajuda de les administracions dites superiors com son consells comarcals, diputacions, Generalitat i Estat. Les distàncies i la orografia obliguen a despeses considerables que tot sols son impossibles d’assumir. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?