Friday, June 10, 2016

 

BUTLLETÍ MUNICIPAL- NÚMERO 4 - JUNY 2016 - COMPROMÍS X BORREDÀ / PSC


BUTLLETÍ – INFORMEM- BORREDÀ – JUNY 2016 – NÚM. 4

NUCLI URBÀ = ILLA DE VIANANTS.
En els darrers anys les normatives de circulació, accés a nuclis urbans i de mobilitat de vianants, han canviat radicalment com per obligar a tots els ajuntaments a emprendre modificacions substancials dintre dels nuclis urbans .
També aquí a Borredà ens hem d’adaptar a les normatives vigents i en els darrers anys ja hem iniciat aquests canvis. Canvis com que dintre del nucli urbà, el límit de velocitat estigui fixat en els 20 quilòmetres /hora. O tenir voreres prou amples com per poder circular degudament, amb cadira de rodes, cotxets, o amb crosses. Passos de vianants en llocs determinats, limitació de pas de vehicles o d’estacionament, etc. O modificar el paviment dels carrers de pedra natural del país ,per altra que estigui homologada, com anirem fent en els propers anys, començant pel carrer de la Font.
Un pas inicial i essencial era disposar de prou aparcament públic i gratuït com per facilitar que la gent pugui deixar el cotxe i anar a peu. Aquest tema està resolt, amb l’aparcament municipal, i amb altres places situades a la zona esportiva. I si cal, en dies o moments determinats, podem destinar una part del camp de futbol, a zona d’aparcament, per així facilitar l’accés al nucli urbà, que s’anirà convertint en ILLA DE VIANANTS.
Què vol dir ILLA DE VIANANTS ?. Vol dir que en tota la zona afectada, el vianant tindrà absoluta prioritat. Els vehicles podran circular-hi però sempre a velocitat reduïda ( 20/ hora) i donant pas a qui vagi a peu.
Amb carrers estrets com els que tenim en el casc antic, no hi ha altra solució que aquesta. En el tram nou del carrer Manresa i Carrer Queralt, s’han pogut construir voreres , prou amples com per complir la normativa, però més amunt ja no és possible, i encara menys en la resta de carrers. La única solució és plataforma única de paviment, sense voreres, i per tant, prioritat pel vianant.
També en determinats punts es col·locaran pilones per poder tancar el casc antic per diversos punts, per tal de poder fer activitats, amb garantia de que cap vehicle podrà obstaculitzar la celebració. En comptes de baranes metàl·liques disposarem de pilones, molt més pràctiques i efectives, en moments donats. La resta de l’any estaran abaixades, per facilitar el pas, però convé tenir-les sempre disponibles.
Estem davant un canvi important de mentalitat i accessibilitat al centre del poble. L’ús del cotxe privat ha de donar pas a anar a peu, a gaudir de l’espai públic i a poder caminar sense el perill constant del tràfic. Fa anys varem iniciar aquest camí, ara li donem un nou impuls, i en poc temps serà una realitat.

OBRES CARRER MANRESA I QUERALT.
En primer lloc demanem disculpes per les molèsties que una obra com aquesta comporta, i també disculpes pel retard en l’acabament. Tota obra en casc antic suposa trobar imprevistos diversos, i en aquest cas, n’hem tingut molts. Alguns relacionats amb les connexions a xarxa clavegueres, altres a l’aigua, o entrades a casa, magatzems,etc, i també a l’exigència per part de Carreteres de la Generalitat de determinades obres d’encaix entre l’entrada i la C-26.
També hem volgut millorar la sortida direcció Berga, i per descomptat, tot el relacionat amb la doble xarxa d’aigües netes i brutes, i el seu desguàs cap al rec de la fàbrica, preveient les futures obres que les han de portar cap a la depuradora( a càrrec de la Generalitat), les brutes, i cap a la riera, les netes.
Deixarem per després de l’estiu, dues obres complementàries previstes com a millores, per evitar més molèsties en aquesta zona. Una és la millora d’un tram del carrer Queralt, fins a l’aparcament. El ferm de formigó està en deficients condicions, i aprofitarem per canviar la canalització que té, i l’altra intervenció és l’eixamplament del carrer de Dalt, a l’entrada de la zona esportiva. Reiterem les disculpes, i en poc temps veurem el resultat final del projecte en curs.

AJUTS DIPUTACIÓ – 32.542,00 Eur.
Fa pocs dies la Diputació de Barcelona ens va comunicar l’aprovació de 10 de les peticions de subvenció tramitades, per un import global de 32.542,00 euros. Aquests ajuts corresponen al que s’anomena Catàleg de serveis, i comprenen diners per canviar alguna de les bombes de les piscines, o per organitzar algunes activitats esportives, material per un circuit de BTT en el camp de futbol, compra d’un desfibril·lador, organització d’activitats per la gent gran, etc.
A més d’aquest import en diners, hem aconseguit de la Diputació , altres ajuts anomenats tècnics, en que ens ajuda al manteniment de la xarxa d’aigua potable, oficina de consum, dinamitzadora esportiva, dinamitzadora de la gent gran, etc, etc.
En resum, un any més, tot i la crisi hem aconseguit un volum gran de subvencions per fer possible la continuïtat de diverses activitats de l’ajuntament, i la compra de material indispensable perquè tots els equipaments puguin funcionar. Dintre de pocs dies negociarem les grans subvencions destinades a fer obres. Oportunament us en informarem.

CANVI I MODERNITZACIÓ PARALLAMPS.
L’Ajuntament va instal·lar, uns 25 anys enrere, un nou parallamps en el campanar de l’església i un altre a la teulada de les Escoles noves. Aquests parallamps son revisats periòdicament per la empresa INGESCO, i en la darrera revisió es va informar de la necessitat de procedir a la seva renovació.
Aquest mateix mes de juny s’ha procedit a canviar els dos parallamps, amb un cost total de 4.334,48 euros. Els dos parallamps és la segona vegada que es renoven, i suposen una bona protecció per tot l’entorn. Una mesura addicional per evitar la caiguda de llamps fou la de posar televisió per cable en la majoria de cases del casc urbà. Això va permetre treure prop de 300 antenes que suposaven un autèntic perill.

ADQUISICIÓ MATERIAL.
Des fa molts anys procurem anar comprant material per poder treballar millor la brigada d’obres, però també per poder fer activitats diverses al llarg de tot l’any.
Escenari: L’escenari que es posa a la Plaça Major per les activitats lligades a la Festa Major o a d’altres moments, feia 8 x 4, es a dir, 32 m2. Ara s’hi ha fet una ampliació per deixar-lo en 8 x 6, es a dir, 48 m2. Això permetrà poder contractar grups més variats que exigeixen aquestes dimensions.
Remolc. Jubilem el vell remolc i n’hem comprat un de nou per un import de 3.267 euros a l’empresa Serra del Teix, de Viver i Serrateix, especialista en aquest sector.
Taules i bancs. Hem comprat un conjunt de 12 taules i 24 bancs de fusta, plegables, per poder acollir prop de 100 persones. Tot plegat, es pot posar en un palet metàl·lic amb rodes incorporades com per poder-lo moure d’un lloc a l’altre. El cost: 2.821, 24 eur.
Cadires: Poc a poc les velles cadires de fusta es van trencant, i hem comprat 50 cadires més de plàstic per un total de 395,40 euros. Igual que els que tenim en el Puigmal.
Completar equip de so: S’ha comprat una taula de so per poder tenir 3 equips complerts. Un ha d’estar sempre a l’ajuntament, per casos d’emergència, lligats a Protecció civil. Un altre està en el local Puigmal, i finalment un tercer pot servir per posar i treure a l’aire lliure.

PLA OCUPACIÓ – 14.000,00 eur.
Hem aconseguit un nou Pla d’Ocupació de la Diputació de Barcelona per poder contractar persones a l’atur. L’import exacte és de 13.979,45 euros, els quals serviran per contractar un vigilant per les piscines municipals, i a 3 persones a mitja jornada per poder ajudar en les feines de la brigada d’obres.
Les convocatòries, bases, selecció i contractació van a càrrec de l’Agència de Desenvolupament Econòmic del Berguedà. Es aquesta Agència la que s’ocupa de tots els tràmits, en compliment d’un conveni amb l’ajuntament. Els interessats es poden posar en contacte amb aquesta Agència al tel. 938247700.

CICLE INFANTIL A LES ESCOLES.
Es evident que garantir la continuïtat de l’Escola és una prioritat clara per l’equip de govern i així ho hem demostrat al llarg dels anys. La pèrdua de població aquí, i de fet, en tots els municipis de la comarca, i en el món rural, posa en perill el seu futur.
Per aquest motiu en els darrers anys, alcaldes, mestres, entitats,...havien demanat a la Generalitat la possibilitat de poder oferir un cicle infantil per a nens i nenes de 1 a 3 anys, a la mateixa escola. Una iniciativa com aquesta pretén evitar la marxa dels més petits cap a ciutats, i així garantir la continuïtat de les escoles rurals.
Finalment la Generalitat ho ha autoritzat, però fent pagar tot als ajuntaments. Es a dir, els costos d’adaptació de l’aula a guarderia va a càrrec de l’ajuntament i la contractació d’un TEI ( tècnic en ensenyament infantil) també. Els pares pagaran una quota de 118 euros al mes, i ja està. La Generalitat simplement autoritza, els ajuntaments paguen i els mestres els hi cau una responsabilitat més...una estranya manera de coordinar- se entre administracions.
I els ajuntaments ho tenim complicat perquè no podem contractar lliurement, ni crear nous serveis deficitaris, segons normativa de Madrid. Què fer, doncs? De moment, preveiem fer les obres d’adaptació d’una aula a la planta baixa, aquest mateix estiu, i quan tinguem un mínim de 2 o 3 inscrits, contractar un TEI, pagant-lo amb diners del Pla d’Ocupació de la Diputació. Aquesta serà la manera d’esquivar la llei estatal i poder oferir aquest nou servei. Ara toca confiar en tenir prou alumnes. Per això aprofitem aquest espai per informar de que la matrícula està oberta tot el curs. Es a dir, poden entrar al cicle infantil en qualsevol moment, s’hagin inscrit abans o no.

AJUT DE 1.000,00 EUR PELS REFUGIATS.
L’Ajuntament de Borredà forma part del Fons Català de Cooperació, i en aquesta organització hi ha un àmbit destinat a ajudar als refugiats sirians. L’Alcalde assisteix regularment a totes les reunions i es va acordar de concedir un primer ajut de 1.000 euros per les necessitats més urgents, en la zona de conflicte.
També se’ns va recomanar no enviar material, i esperar novetats. En aquests moments comencen a arribar els primers refugiats a Espanya i alguns vindran a Catalunya. Els primers llocs d’acollida seran Barcelona, Manresa i Tiana.
Per la nostra part estem a l’espera de noticies, i varem decidir coordinar-nos amb el Consell Comarcal, via Treballadora social. Si hi ha alguna novetat, o se’ns demana organitzar alguna acció concreta, us ho farem saber.

APATS A DOMICILI.
A petició de dues persones soles, l’ajuntament ha reprès el servei de portar el dinar a casa de les persones que viuen soles. Aquest àpat els hi porta un membre de la brigada o del pla d’ocupació i els usuaris paguen 5 euros per cada àpat. La resta el paga l’ajuntament. De fet, el cost que suposa per l’ajuntament ens el subvenciona la Diputació de Barcelona. De manera que si hi ha alguna persona sola, o algun matrimoni de persones grans que volen demanar aquest servei, es poden adreçar a la treballadora social, Montserrat Pedrals, que ve tots els dijous de les 9 a les 2 a la planta baixa de l’ajuntament.
En el seu moment l’ajuntament va comprar 20 carmanyoles de gran qualitat que serveixen per portar el menjar en perfectes condicions. Un menjar variat i adaptat a les necessitats dels usuaris.

CANDIDATURA VILES FLORIDES .
Per acord de l’equip de govern, dintre de pocs dies, l’alcalde presentarà la candidatura a Vila Florida pel nostre poble. Considerem que a l’igual que a França. Itàlia i altres països han formalitzat la categoria de Vila Florida per aquells pobles especialment sensibles a les plantes i flors, també aquí, aquesta iniciativa està fent fortuna.
En aquests moments hi ha 72 municipis amb aquest títol, i estem convençuts de que Borredà té prou atractius per obtenir-lo. De fet fa més de 25 anys que guarnim carrers, places i racons del poble amb jardineres fetes de troncs d’arbres, plenes de plantes i flors.
També podem veurem com en tots els espais públics, les plantes, arbres i flors son habituals( balcons ajuntament, aparcament, zona esportiva, jardins diversos...), però també alguns particular fa anys que guarneixen balcons i finestres amb tota mena de flocs. Molts ho fan a la part del darrera perquè estan més protegits de les inclemències del temps. Doncs bé, ara els demanem que busquin plantes i flors adequades per les façanes i així tots plegats, aconseguir un nucli urbà, esplèndid.
L’arquitectura ens ajuda i la distribució de carrers i places, també, de manera que la netedat, bellesa i guarniment s’ajunta com per oferir un poble enjoiat, on sigui bonic de viure i atractiu de visitar.

SENYALITZACIÓ COMERCIAL.
Per acord de l’equip de govern s’ha encarregat la confecció d’una proposta de senyalització de tots els comerços situats en el nucli urbà que disposin de la corresponent llicència d’activitat.
També l’ajuntament canviarà els vells rètols per altres de nous, de manera que qualsevol visitant vegi tot el que el poble ofereix, sigui en serveis, sigui en oferta gastronòmica, comercial o professional.
El cost total és de prop de 4.000 euros, 3.000 dels quals els hem aconseguit de la Diputació de Barcelona. La previsió es poder-los tenir posats a principis del mes de juliol. I de cara l’any vinent estem estudiant una altra proposta de reclam turístic a peu de carretera per atreure els conductors que passen per la C-26.

EL DR. MIQUEL VILARDELL TARRÈS, A L’IEC.
El dijous dia 7 de juliol a les 7 de la tarda, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona es durà a terme un acte oficial, dedicat a la figura del fill il-lustre de Borredà, Dr. Miquel Vilardell Tarrès.

Li ha arribat l’edat oficial de jubilació i aquest acte servirà per recordar una etapa brillant de la seva carrera professional, i alhora obrir-ne una altra, al servei de la professió i el país, si bé, en altres termes. L’ajuntament hi serà representat , així com altres persones que s’hi vulguin afegir. Li desitgem llarga vida i llarga activitat en molts dels aspectes professionals i literaris en els quals ha excel·lit. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?