Thursday, May 12, 2016

 

HORARIS MOLT POC EUROPEUS -art, La Rella



HORARIS MOLT POC EUROPEUS.
Acostumo a dinar un o dos cops al mes ,en algun dels restaurants del Lluçanès, i em va semblar una excel·lent idea, l’experiment d’avançar els àpats i posar-los a nivell europeu.
Em va recordar la meva estada de 7 anys a Berna, la capital de Suïssa, on els meus horaris eren: esmorzar a les 8 del matí, dinar a dos quarts d’ 1, i sopar a les 7 de la tarda, de manera que era habitual anar a dormir a quarts d’onze, per estar en plena forma a les 7 del matí, quan tothom ja anava a la feina.
Bé, doncs, aquí no sóc gaire optimista respecte el canvi horari, tot i els esforços que fa molta gent per aconseguir-ho i trencar la vida boja que portem. Es cert que sinó ho provem, i sobretot sinó ens sumem als promotors, no ho aconseguirem mai. Hi ha tímides propostes d’algun partit per oficialitzar aquests nous horaris, i de fet, la millor via son les administracions públiques. Si els ajuntaments, diputacions, consells comarcals, Generalitat i finalment el govern central, s’ho proposen, l’àmbit dels funcionaris podria ser qui tirés del tren i aconseguís entrar a la UE en qüestió d’horaris.
La xifra de funcionaris i treballadors públics és molt elevada, i si canviessin ells, de seguida ho farien les empreses privades. Es un gran repte pendent, d’una enorme importància i complexitat, però val la pena intentar-ho. Potser no de cop, però si tant sols comencéssim per avançar-ho tot mitja hora, i al cap d’un temps mitja hora més, ja hauríem donat un gran pas.
I per aconseguir-ho, cal començar, primer pels horaris laborals, però seguits dels horaris de  TV. Es increïble començar una pel·lícula a les 10 i acabar-la a quarts d’una . O televisar partits a les 10 de la nit ¡¡¡ El que acostumo a fer per practicar els idiomes apresos i no acabar de matinada, és mirar programes de les TV alemanyes, franceses o angleses, on els grans programes comencen a quarts de nou, i a quarts d’onze han acabat. Aquí, o es fa el mateix, o malament. Bé, doncs, siguem europeus en els horaris i tindrem una vida més sana i complerta. Sumem-nos als promotors i ho aconseguirem. Ah, i felicitats pels valents que varen fer la prova a Prats.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?