Thursday, May 19, 2016

 

DIBA, PER TAPAR FORATS - art. Nació Digital Solsona


DIBA, PER TAPAR FORATS.
Recordo que quan diem Diba, ens referim a Diputació de Barcelona, i quan parlem de Gene, volem dir, Generalitat de Catalunya. Aquestes abreviacions son habituals entre polítics i ens permeten anar més directament al gra.
Fa poques setmanes ja vaig criticar , en aquestes mateixes pàgines de Nació Digital, el recurs habitual de la Gene a recòrrer a Diba per resoldre-li els seus problemes. Problemes derivats d’una situació de bancarrota total de les finances de la Gene, bàsicament per culpa d’una mala gestió i administració dels recursos financers, a banda d’un inadequat sistema de finançament.
Avui, m’he llevat amb una altra notícia que repeteix la fórmula i visualitza el perill que planeja sobre el futur de Diba. El director general de Ferrocarrils de la Generalitat ( FGC) Enric Ticó, demana que sigui Diba la que es faci càrrec del dèficit del Tren del Ciment, entre La Pobla de Lillet i Castellar de N’Hug. Un dèficit anual de 50.000 euros que ell no pot assumir, i li demani a Diba que se’n faci càrrec.
Pels qui no coneguin aquest servei, els hi diré que va ser un projecte ambiciós i ben plantejat, però mal executat, com ha estat norma de la Gene al llarg dels 35 anys d’existència. Un projecte per recuperar l’antiga via de tren que portava el ciment de la fàbrica d’Asland, situada al Clot del Moro ( Castellar de N’Hug) cap a La Pobla de Lillet, i d’aquí cap avall fins arribar a l’àrea metropolitana. Tant l’antiga fàbrica de ciment, com els Jardins Artigas ( La Pobla) mereixen ser visitats, i per tant era lògic plantejar algun sistema per poder-los fer visitables, alhora que es recuperava un antic tren. A més a l’estació de La Pobla hi ha un Museu del Tren, que també és remarcable.
Bé, doncs, cada any aquest tren porta uns 20.000 passatgers, però el cost de l’explotació arriba a uns 150.000 euros i se’n recapten uns 90 o 100.000 com a màxim. Ara, FGC diu que la diferència la pagui Diba, perquè ells estan amb números vermells....
I ja està. Tant feliços, perquè tenen els mateixos partits a Diba que a Gene, i confien en que acceptaran la proposta sense protestar ni negar-s’hi. I em temo que així serà, com ja s’ha fet en múltiples altres casos, àmbits i serveis. Poc a poc, Diba es va convertint en una prolongació de la Gene, a la qual obeeix , en comptes de plantar-li cara i exigir que cada administració es faci càrrec de les seves obligacions.
Anys enrere, CiU i també ERC, criticaven el comportament de Diba perquè sota governs socialistes es permetien actuar amb total i plena independència, sense posar-se a les ordres de la Gene. El PSC considerava que Diba havia de complir amb les competències que li son pròpies i dedicar tots els esforços i recursos a ajudar als ajuntaments, especialment els més petits.
Ara, amb els mateixos partits en les dues institucions, els alcaldes de municipis petits ( bé de fet de tots els tamanys) veiem amb gran preocupació com milions d’euros van destinats a tapar els forats immensos que deixa la Gene. Forats, a nivell de deixar de subvencionar escoles – bressol, escoles de música, plans d’ocupació, serveis socials, arranjament de camins, portades d’aigua, depuradores d’aigües residuals, etc, etc, fins el punt de que han anul·lat un gran nombre de convocatòries d’ajudes indispensables per garantir serveis bàsics i essencials dels ajuntaments.

Aquesta dinàmica ha comportat la pressió sobre Diba perquè es faci càrrec de tot alló que la Gene no paga, amb el perill de consolidar aquesta tendència i arribar a un final en que sigui la Gene la que decideixi i Diba, la que pagui. Hem de tenir clar que tot el diner que Diba paga, va en detriment del que podrien rebre els ajuntaments de la província. I les altres diputacions, com que son més petites, no fan el mateix esforç que la de Barcelona, de manera que aquí tenim un altre motiu de queixa i subordinació. Aquesta dinàmica no pot continuar i hem d’exigir que cada administració es faci càrrec de sostenir les competències que li pertoquen. Si els ajuntaments ho han fet i ho fan, que Gene, faci el mateix. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?