Friday, May 20, 2016

 

BORREDÀ, PLE D'OPCIONS PER AL TURISME FAMILIAR - art. revista Tasta

BORREDÀ, LLOC IDEAL PER AL TURISME FAMILIAR.
En el número anterior , corresponent als mesos d’abril/maig, exposàvem els principals trets històrics del nostre poble. Un poble amb més de 1.200 anys d’història, i amb moltes mostres del passat: esglésies, molins, ponts, fonts, cases pairals, camins...
En aquest, volem descriure alguns altres elements que justifiquen, de sobres, la visita al poble i a tot el seu entorn. El que més impacta al visitant és la exuberant bellesa del paisatge. Un paisatge conformat per muntanyes cobertes de vegetació, verdes tot l’any, per la preponderància dels boscos de pins i alzines, amb clapes de roures i faigs, la qual cosa motiva uns mosaics de tots colors, durant la tardor, i un ressorgiment a la primavera.
Per les valls corren rieres i rierols, nascuts a peu de les altes muntanyes de la Serra del Catllaràs ,amb salts d’aigua, gorgs i desnivells que justificaven la construcció de molins fariners i bataners durant els segles XVII, XVIII i XIX.  Rieres treballadores anys enrere, que han donat pas a llocs ideals per admirar la netedat i claredat de les aigües de muntanya. La riera de Merlès que neix a Sant Jaume de Frontanyà i es troba amb el Llobregat a Gaià (Bages) és la més coneguda i espectacular en tot el seu recorregut. Però, igual d’esplèndida és la Riera Margansol o de Borredà que va a desembocar a l’embassament de La Baells.
Pels bons caminants o per aquells que volen compaginar passejos amb contemplació de la natura , res millor que fer servir els camins al llarg d’aquestes dues rieres. Son caminades aptes per famílies senceres, per quan poden triar recorregut i dificultat. Tenen una àmplia diversitat per triar. Recordem que tenen a la seva disposició plànols, mapes i codis QR, amb una vintena de recorreguts disponibles amb sortida i tornada a Borredà.
D’entre tots els recorreguts disponibles en recomanem alguns d’especialment atractius com és el que surt de Borredà per anar al Monestir de La Portella ( La Quar). Aquest recorregut va pel GR-4, passant pel Pont de Sant Joan, recentment restaurat, per la Caseta del Pare Coll, també acabada de restaurar, i on tothom pot fer un repòs resguardant-se de la calor a l’estiu i del fred o la pluja a l’hivern, seguir pel Camí dels Graus , passar la Font del Llop, travessar la carena rocosa per endinsar-se al municipi de La Quar i arribar al Monestir.
O fer la ruta circular de Borredà – Sant Sadurní de Rotgers ( esplèndid romànic) – Borredà. O la de Borredà – Sant Jaume, on podreu contemplar una església romànica molt ben preservada i recuperada. I tornant al poble sempre tindreu temps per fer una petita excursió al Gorg del Salt, just a uns centenars de metres del nucli urbà. Un salt d’aigua a la riera Margansol, d’uns 30 metres d’alçada, baixant per un camí que s’ha millorat fa ben pocs dies.
I després d’un bon esforç físic, res millor que prendre alguna beguda en una de les terrasses de bar, o seure a dinar o sopar en els restaurants del poble. Allà podreu assaborir plats tradicionals, i productes artesanals de gran qualitat, com son tots els derivats del porc, formatge, melmelades, pa i coca , etc. I pels més petits, hi ha un gran espai per jugar sense perill de cotxes. A tocar del centre del poble, hi ha la zona esportiva amb tota mena de pistes per poder practicar múltiples esports.

Com es pot veure, cada poble tria una mica el seu destí, i en el nostre cas, considerem el turisme familiar com el més adequat i apte per la situació on estem, i pels equipaments de que disposem. I no solament per venir-hi un dia o un cap de setmana, sinó durant tot l’any. Es fàcil trobar apartaments per llogar, cases de turisme rural per passar-hi uns dies, o càmpings per instal·lar-s’hi durant tot l’any. Qui vulgui veure tot el que tenim pot entrar al web de l’ajuntament: borreda.net. Segur que hi trobarà prou atractius com per fer la prova i venir. De ben segur que no quedarà defraudat.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?