Tuesday, May 24, 2016

 

ADÉU A UN CONTRINCANT - art. Blogesfera socialista



ADÉU A UN CONTRINCANT.
Avui ha mort a l’edat de 80 anys , Ramon Llumà, alcalde de Solsona del 79 al 2003, i diputat al Parlament, del 99 al 2003.
Al llarg de tots aquests anys d’activitat política ens varem convertir en contrincants, en tant que representava ell a CiU i jo al PSC. I el PSC està organitzat en federacions territorials , una de les quals, la XI agrupa les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès. Era lògic, doncs, topar tot sovint amb ell, com principal referent de CiU a la comarca.
Els primers anys de la recuperada democràcia municipal , a l’abril del 79, varen ser complicats perquè no hi havia regles clares de funcionament municipal i quan varem tenir els primers representants a l’ajuntament es varen trobar amb un gran nombre de dificultats per dur a terme la seva feina d’oposició.
Dificultats que tant consistien en traves constants per tenir informació i documentació de tot el que feia l’equip de govern, com per intervenir en els plens municipals, fins el punt de que durant uns quants anys, varen estar “castigats”sense taula , a la Sala de Plens. I disposaven de cadires tant inestables que sovint, preferien seguir i intervenir a peu dret.
Quan expliquem aquestes coses a les noves generacions, o als qui prediquen per “noves” polítiques sembla que els hi parlem de l’antiguitat, quan només han passat 30 anys dels fets que relato. Parlem d’anys enrere, i parlem d’uns territoris especialment durs pel socialisme. En aquells temps no estar amb CiU, volia dir estar-hi en contra. I estar-hi en contra, volia dir estar en contra dels de casa, dels patriotes, dels que defensaven la terra, i no depenien de forces de fora...
Poc a poc, amb el pas dels anys, i la consolidació de la democràcia i el repartiment de la representació en les institucions de  Catalunya i l’Estat, les relacions varen anar millorant, fins el punt de poder arribar a acords concrets , favorables per Solsona, favorables al conjunt de la comarca.
I ens retrobarem en el Parlament de Catalunya en la darrera legislatura meva i la única seva. Allà varem normalitzar les relacions i,tot i mantenir la lògica de contrincants polítics, era possible pactar proposicions no de llei, o fer gestions conjuntes de cara a resoldre peticions que ens arribaven de la comarca. També varem aprofitar per fer llargues xerrades sobre temes ben diversos, sense per això variar les nostres posicions polítiques, tant arrelades en ell, com en mi.
Passats els anys ens havíem retrobat algunes vegades per Solsona. Ell afeccionat a la caça i gaudint d’una merescuda jubilació, i jo visitant una de les ciutats que més m’agraden de la Catalunya interior.
Avui, ens ha dit adéu, i puc assegurar que durant els anys d’alcalde va saber exprimir les bones relacions i contactes que tenia amb el president Pujol i amb alts càrrecs de la Generalitat com per aconseguir moltes ajudes que varen permetre dur a terme un gran nombre d’obres a la ciutat. Solsona, avui dia, és una ciutat de gran qualitat, molt ben equipada, en infraestructures i serveis. Es evident que bona part d’aquest mèrit li correspon a Ramon Llumà, alcalde durant 24 anys. Que descansi en pau.

Joan Roma i Cunill, President del Consell Federació XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?