Tuesday, April 12, 2016

 

MAGNÍFIC CONCERT A LA CATEDRAL - art. Nació Digital Solsona

MAGNÍFIC CONCERT A LA CATEDRAL DE SOLSONA.
Ahir, diumenge 10 d’abril , a les 6 de la tarda va tenir lloc el darrer concert de la Gira de Setmana Santa 2016: Passió segons Sant Mateu de J.S Bach,  a càrrec de la Orquestra Simfònica del Vallès, amb quatre Cors, perfectament conjuntats i dirigits pel director Xavier Puig, a més dels solistes i recitadors.
No pretenc fer cap crònica musical del Concert, sinó unes reflexions de com és possible fer venir a Solsona, una petita capital de comarca, un esdeveniment musical d’aquesta grandiositat i qualitat. He esmentat que era el darrer concert d’una gira que ha portat aquest espectacle a: Mataró, Olost, Manresa, Tortosa, Tarragona, Terrassa, Barcelona, Cervera, i finalment a Solsona. Per la llista podeu comprovar com Solsona és la més petita de totes, fins i tot sumant-hi tota la comarca, i en canvi s’ha atrevit a programar-lo. Felicito la valentia i animo a continuar-la en totes les facetes musicals, en que sigui possible.
Ho he dit en moltes ocasions i en diversos indrets, que el paper a jugar per una capital de comarca, és exercir autènticament de capital. Solsona, ho fa, més ara que abans, i d’aquí també la felicitació a l’equip de govern per tenir present que també una petita ciutat és capaç de fer grans coses. I en l’àmbit musical, Solsona és un referent del què es pot fer, malgrat la migradesa de recursos públics disponibles. El concert d’ahir va ser esplèndid, i la catedral lluïa com mai l’havia vist. Vàrem gaudir de dues hores i mitja de música en majúscula, en el marc idoni de la catedral que va donar un so perfecte tant als cantants com els instrumentistes.
I ara, ja esperem una nova edició de l’AIMS ( acadèmia internacional de música de Solsona) en ple mes d’agost, dies en els quals podem assistir a assajos, i a concerts múltiples i variats en un bon nombre de municipis de la comarca o comarques veïnes.
Bé, doncs, toca valorar i reflexionar sobre el paper que juguen els ajuntaments en el sosteniment de les escoles de música, primer, i de les oportunitats que donen als intèrprets per poder oferir el seu art, i de rebot, poder-ne viure. La crisis ha maltractat especialment totes les activitats artístiques, fins el punt de que moltes escoles de música han hagut de tancar, i moltes altres estan en vida molt precària. La Generalitat ha deixat de subvencionar la major part d’aquests estudis, i ja no parlem de les immenses retallades en l’apartat de Cultura, fins el punt en que les activitats han de sobreviure pels seus propis mitjans.
Un país que no recolza la seva Cultura, és un país encaminat a esdevenir secundari i insignificant. Contrasten les grans paraules i discursos sobre sobirania, quan deixem perdre alguns dels més importants trets de la nostra essència. I la música, n’és un de principal, però el mateix podríem dir per la dansa, el teatre, el cinema, les arts plàstiques... parleu amb els col·lectius més representatius i us explicaran la precarietat i l’abandonament de que son objecte.

D’aquí, l’admiració per com Solsona capeja el temporal i de com ha sabut implicar-se en grans projectes, superiors al que seria d’esperar vistos els pressupostos que té, i la població a la que van destinats. Ajuda molt, la feina feta, per anteriors Consistoris a nivell de disposar d’equipaments molt adequats i polivalents. Si un ajuntament o qualsevol empresa vol portar a terme grans esdeveniments ho ha de planificar amb temps i forma, i Solsona ho ha aconseguit. Tenir equipaments variats, polivalents i ben situats, li permet encaixar propostes plurals i diversificades. I ser capital de Bisbat li permet tenir una Catedral, lloc perfecte per alguns magnes concerts, com el d’ahir en que es combina a la perfecció ,monumentalitat de l’edifici amb la dels participants. Enhorabona per la iniciativa i que no defalleixin els ànims. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?