Friday, April 01, 2016

 

IMATGES IRREPETIBLES - art. La Rella



IMATGES IRREPETIBLES.
En el marc de les reunions dels ajuntaments amb trams a la Riera de Merlès, coordinades per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, hem acordat tirar endavant una ordenança única per tot el tram de la Riera que va de Sant Jaume de Frontanyà on neix, fins a Gaià on encaixa amb el Llobregat. Es la millor manera de que tothom sàpiga les normes permeses i les que no. També hem acordat iniciar la redacció d’un Pla Especial, que protegeixi d’igual manera tot el recorregut, i  no només el que ara està protegit per Llei del Parlament. Un pla com aquest requereix temps, diners i voluntat clara de fer-lo realitat. Els diners per pagar un equip redactor, els posarà la Diputació de Barcelona, el temps i la voluntat, els hem de posar els ajuntaments i propietaris afectats. Si actuem amb diligència, podem tenir el Pla aprovat definitivament en uns dos anys, a partir de l’adjudicació.
L’objectiu comú és evitar la massificació i destrucció d’una Riera excepcional, en uns moments en que moltes altres que també ho eren, han patit destrosses irreparables. No volem tornar a veure imatges irrepetibles, en determinats gorgs del recorregut, on, un o dos centenars de persones, es comporten com autèntics ocupants del territori, amos i senyors de l’espai, on deixen brutícia per tot l’entorn, i on utilitzen sabons, detergents i altres productes perjudicials per la flora i fauna.
Tampoc volem veure curses de cotxes en un camí rural asfaltat, amb velocitat limitada a 40 / hora. O vehicles aparcats en qualsevol indret, fins i tot taponant entrades i sortides a cases de pagès. D’aquí la importància de tenir la mateixa ordenança per tot el recorregut, per tal que Mossos d’Esquadra i Rurals puguin imposar sancions pel seu incompliment.
I també hem d’estar d’acord en no convertir el camí rural en carretera. Aquest serà un proper debat per la nova reunió que tindrem dintre d’unes setmanes. La Diputació ha presentat un estudi de 16 camins rurals, susceptibles de ser modificats per esdevenir carreteres, a la comarca del Berguedà. No tindria cap lògica tota la feina feta per protegir aquest espai, per fer-lo més accessible i massificat, amb una carretera. Els primers contactes que hem tingut alguns dels alcaldes i alcaldesses, ja ho hem deixat clar, per tant , no hi veig cap problema en arribar a un consens total.
En resum, encarem el proper estiu amb més eines legals, i voluntat de donar un nou cop de volta, per evitar la massificació i els comportaments inadequats. De tots nosaltres depèn l’èxit del projecte. Expliquem i apliquem els acords presos, i tot anirà per bon camí.

Joan Roma, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?