Thursday, April 14, 2016

 

BORREDÀ, LLOC IDEAL X TURISME FAMILIAR - art. Revista Tasta

BORREDÀ, LLOC IDEAL X TURISME FAMILIAR.
Situat just en un extrem de la comarca del Berguedà, a tocar del Ripollès i Osona, el poble de Borredà, amb 507 habitants i 43,60 quilòmetres quadrats és el lloc ideal pel turisme familiar que busca un indret tranquil, ple de recursos naturals i arquitectònics, immersos en un paisatge espectacular i immaculat.
Amb prop de 1.200 anys d’història, el poble ha passat per multitud de vicissituds, la darrera de les quals , la crisis del tèxtil que el va fer decantar cap el turisme i el sector serveis, en els quals ha excel·lit de forma destacada com demostren els equipaments turístics dintre del nucli urbà, i altres, dispersos per l’ampli terme municipal.
La vocació turística i residencial va motivar accions valentes en la protecció i preservació del paisatge, com a principal font de riquesa, amb multitud d’indrets que no han tingut cap mena d’intervenció humana durant segles. I la seva pertinença a la Catalunya vella, amb una repoblació promoguda i dirigida pel Monestir de Ripoll, és lògic trobar diverses esglésies romàniques en el terme municipal, amb una d’especial interès i rellevància: Sant Sadurní de Rotgers, la qual es pot visitar amb guia propi, tots els caps de setmana de l’any.
També podem trobar altres edificacions de gran interès per si mateixes i per l’indret on es troben com és el Pont de Roma, que ajuda a travessar la Riera de Merlès, una de les millor preservades i protegides del país. O el Pont de Sant Joan, del segle XVIII, recentment restaurat el qual travessa la Riera Margançol , a uns centenars de metres del nucli urbà.
Un nucli urbà, nascut a finals del segle XVI, com a pas obligat en el comerç entre Ripoll i Berga, en el qual s’hi instal·laren tota mena d’artesans, fins esdevenir una autèntica potència en el mercat de la llana, procedent dels seus grans ramats de xais. D’aquí l’existència de molins bataners, compaginant la feina amb altres molins per moldre els cereals, fins a comptar-ne 14 en el conjunt del terme municipal.
El nucli urbà està molt ben preservat i restaurat, i és una mostra clara de l’arquitectura catalana dels darrers segles, amb l’ús de materials nobles procedents de l’entorn del poble. L’acció dels veïns i de l’ajuntament, en els darrers decennis, ha permès la restauració de prop d’un centenar de cases i edificis, que donen una esplèndida imatge individual i col·lectiva.
Es en aquest marc arquitectònic i paisatgístic que val la pena venir a donar una volta, aprofitar per deixar el cotxe en un gran aparcament municipal i fer a peu tot el nucli urbà. Les botigues i comerços guarden les imatges del passat, amb els productes d’avui. Productes artesanals i de qualitat, que poden ser assaborits en els bars i restaurants del poble, i de l’entorn immediat.
I el poble està especialment pensat per un turisme familiar que busca pau i tranquil·litat, alhora que espais per gaudir de la natura o dels esports. D’aquí la disponibilitat d’una gran zona esportiva, plena d’equipaments, tots ells gratuïts, a l’excepció de les piscines, obertes durant els mesos de juliol i agost. I si el que es vol és veure país, hi ha un munt d’excursions per realitzar. A qualsevol bar o botiga poden demanar un plànol de caminades, el qual conté un codi QR amb una vintena d’opcions per elegir. Caminades curtes, amb mainada, o més llargues i ja per a professionals. Tot i té cabuda en uns paratges immensos, amb vistes espectaculars i amb una flora i fauna d’una immensa varietat i riquesa.

En resum, Borredà, ha esdevingut un municipi ideal pel turisme familiar, o per aquell que busca indrets intactes, preservats i amagats com per trobar-hi la pau i tranquil·litat que totes les persones de ciutat somien. Qui ve té immenses ganes de tornar. Proveu-ho.  





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?