Wednesday, April 20, 2016

 

25 ANYS DE L'ESCOLA NOVA - BORREDÀ

25 ANYS DE L’ESCOLA NOVA.

Avui, dia 19 d’abril, es compleixen exactament 37 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques, i el proper cap de setmana, celebrarem a Borredà, els 25 anys de l’Escola nova que va substituir, la construïda per la Mancomunitat de Catalunya, en el primer quart del segle passat. Escola restaurada i equipada per fer  les funcions de Centre Cívic de la Gent Gran.
Pels qui no varen viure el procés de petició, tramitació i construcció de la nova Escola, els pot semblar que tot va ser fàcil i ràpid. En absolut. Precisament vull aprofitar aquest aniversari per recordar algunes dades importants.
En primer lloc, cal tenir present que les Escoles velles ( ara Centre Cívic) havien complert un gran servei, des de la seva construcció, però no disposaven de prou espai, ni prou al·licients com per complir les funcions d’un nou centre educatiu. Tenia dues classes, i dos despatxos adjunts que havien servit per despatx dels dos mestres. No tenia sistema de calefacció central, ni prou espai per magatzem o local addicional. I per descomptat no tenia pati. El pati era el carrer amb tot el que suposava de perills i falta d’espai per poder fer gimnàstica, esports, etc
 El primer ajuntament democràtic fou elegit el 19 d’abril de 1979, presidit per l’alcalde, Antoni Andreu ( UCD), amb un acord entre els dos grups municipals presents en el Consistori. En aquell primer mandat es van posar els fonaments per estudiar i dissenyar les mancances en equipaments i infraestructures del poble, començant per tirar a terra i construir una nova Casa Consistorial,  redactar el primer pla d’urbanisme del municipi, i tot seguit, pensar en disposar d’un nou Consultori mèdic, i unes noves Escoles.
Fou ja en les segones eleccions municipals de l’any 83, en que unes noves Escoles estaven en el programa dels dos grups municipals, en un consistori de nou presidit per l’alcalde Antoni Andreu (CiU), en el marc d’un govern unitari. Fou en aquell mandat en que es va decidir comprar els terrenys on ara hi ha l’Escola nova i les piscines municipals, però no l’amfiteatre que va venir més tard, per cessió de terrenys quan es va construir la urbanització de la zona nord.
El govern de la Generalitat havia promès construir l’Escola nova a principis dels anys 80, posant com a condició que l’ajuntament tingués un terreny adient i de propietat. Seguides totes les condicions, els tràmits es van anar allargant i complicant, fins el punt de que l’Alcalde Andreu, cansat i indignat per tantes traves i incompliments de les promeses va presentar la dimissió en senyal de protesta. Va ser substituït per Josep Nadeu ( CiU), i els tràmits varen seguir fins aconseguir desencallar el projecte i fer-lo realitat. Puc assegurar que no va ser gens senzill, en dono fe, per totes les gestions en els que varem haver d’intervenir els dos grups municipals, i tampoc es va complir el compromís de fer unes escoles tipus xalet de pedra vista, per encaixar millor amb l’estètica del poble.
Malgrat tot, l’interior de l’edifici sí complia les necessitats d’una nova escola, tal com l’havien demanat mestres, pares i alumnes. Una escola àmplia, ben compartimentada, amb llum natural, ben situada i amb un pati que, de moment, era el camp de futbol. Anys més tard, els terrenys del darrere varen servir per construir-hi l’amfiteatre cívic, destinat a servir de pati d’escola i zona esportiva alhora, fins esdevenir el bon conjunt que és ara. Un edifici ampli, molt ben equipat, amb una distribució versàtil i pràctica, i amb prou espai com per dur-hi a terme totes les funcions que ha d’oferir una escola moderna.
Entre la decisió de fer una Escola nova i la seva inauguració varen passar prop de 7 anys. Es bo recordar-ho i tenir-ho present, per agrair i felicitar la gent que ho va fer possible. En primer lloc l’ajuntament d’aquells anys( governs de l’Alcalde Andreu, i Alcalde Nadeu), seguit de l’equip docent, pares i alumnes que varen dur a terme accions i gestions per fer-la realitat. En definitiva el poble de Borredà va aconseguir dur a terme una de les seves grans prioritats, i se’n va sortir. La Generalitat va finançar l’obra i l’ajuntament la va complementar, i l’ha mantinguda fins a dia d’avui.
Però una Escola no és només un edifici. Una Escola son els mestres , els alumnes i l’AMPA que col·labora en el seu funcionament. Avui podem mirar amb orgull la feina feta, i sobretot encarar el futur amb ambició i optimisme. Felicitats pels 25 anys viscuts i que el poble pugui celebrar els 50, els 75...i molts més.
Gràcies a tots els que ho han fet possible.
Borredà, 19 d’abril de 2016.
L’Alcalde – President, Joan Roma i Cunill







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?