Wednesday, March 16, 2016

 

PÈRDUA D'HABITANTS AL BERGUEDÀ- art. blogesfera socialista

PÈRDUA D’HABITANTS AL BERGUEDÀ.
Si una cosa miro cada mig any son les xifres d’altes i baixes del poble, però també de la resta de municipis de la comarca. El despoblament arriba a tots els racons, de manera que els 31 municipis que conformen el Berguedà estan perdent població. Uns més lentament, altres amb més rapidesa. Abans teníem un cert consol en constatar que una part dels que ens marxaven anaven cap a Berga capital, a la recerca de més i millors serveis en temes relacionats amb la vellesa i la salut. Pràcticament la meitat de la gent de la comarca té algun pis a Berga , per si de cas.
Aquest, per si de cas, vol dir per quan siguin més grans, o tinguin alguna malaltia que els faci anar més sovint a l’hospital, o a algun centre de dia...o per quan els fills hagin d’anar a l’Institut i puguin estalviar-se tants viatges amunt i avall. Doncs, bé, també Berga ha perdut i continua perdent, a raó d’algun centenar per any, de manera que tots estem obligats a emprendre actuacions contundents per redreçar la situació.
I no és fàcil perquè portem anys parlant-ne ,sense trobar la solució adient. De fet , de les 42 comarques de Catalunya, només 8 mantenen la població. Aixó vol dir que les 34 restants es troben amb el mateix fenomen de despoblament. La crisis ha provocat desplaçaments notables en molts sentits, un d’ells retornant al seus països a molts emigrants que han perdut la feina aquí, coincidint amb una certa millora de l’economia en els seus llocs d’origen. Penso en alguns llatinoamericans, però també amb alguns romanesos, molt nombrosos a la comarca.
En el cas del Berguedà, comencem a treballar en la bona direcció des que varem acordar treballar junts en tots els nivells i direccions, des del Consell Comarcal, però molt especialment des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Una eina fonamental per evitar dispersions, conflictes i treballs duplicats o triplicats com era habitual anys enrere. També ho han fet les associacions empresarials a l’entorn de la Cambra de Comerç i l’ACEB, de manera que tots plegats hem fet els deures, llargament reivindicats.
Amb tot ens trobem amb la greu situació econòmica i de funcionament de la Generalitat. Precisament ara convindria tenir el govern al costat per poder dedicar esforços en algunes inversions estratègiques. Per a mi la primera ha d’anar destinada a desencallar el Polígon Comarcal d’Olvan. No pot ser que es produeixi la recuperació  econòmica i no puguem oferir sol industrial ben situat, i ben equipat, a peu de la c-16. I on ha d’anar una subestació elèctrica per poder garantir subministrament a qualsevol empresa, per molta potència que demani.
Un altre projecte estratègic és acabar el desdoblament de la c-16 en el tram Berga – Bagà. Ja sé que sempre hem defensat l’autovia, però si hem d’esperar 20 anys a fer-la realitat, i en canvi de manera immediata podem tenir el tercer carril movible ( sistema New Jersey) doncs, tirem-lo endavant, no sigui que en les disputes ens quedem sense una cosa i l’altra.
I un tercer gran factor son les noves tecnologies arreu de la comarca. Estem encara a les beceroles, especialment en més de mitja comarca, on tot son pegues per tenir un mínim de servei adequat.
A partir d’aquí, toca atreure activitat, de forma conjunta sector empresarial i sector institucional. Estem prou ben situats per algunes activitats industrials, a banda de continuar potenciant tot el sector turístic, àmpliament entès. Som una mena d’espai natural del Barcelona i àrea metropolitana. No l’espatllem i aprofitem-lo per potenciar-lo i treure’n molt me´s profit, però al seu costat, i d’una manera intel·ligent mantinguem un teixit industrial que creï llocs de treball. I si el tenim al polígon comarcal d’Olvan, encantats de la vida perquè en mitja hora hi arriba tothom de la comarca, visquin allà on visquin. Mantenir la població passa s ser prioritari, i tots hi hem de posar els mitjans necessaris per aconseguir-ho





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?