Saturday, March 19, 2016

 

MUNICIPIS, AL RESCAT- art. Regió 7


MUNICIPIS, AL RESCAT.
Segur que a tots se’ns encongeix el cor quan veiem escenes de pànic, desesperació i frustració , per part de centenars de milers de refugiats que fugen de les zones de guerra, en general, i ara , particularment de la de Síria.
Tot semblava indicar el repartiment de tots els refugiats, en diversos països europeus, en proporció a la seva població. Concretament a Espanya li’n tocaven prop de 20.000, dels quals entre tres i quatre mil, a Catalunya, de manera que aquí ens varem començar a preparar per rebre’ls en les millors condicions possibles.
Dic, ens varem començar a preparar perquè molts ajuntaments varen aprovar accions d’ajuda , en funció de les seves possibilitats i capacitats. En el meu cas, Borredà, des de fa uns vint anys forma part del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Una entitat que reuneix 270 municipis, i alguns altres organismes, interessats en impulsar el desenvolupament en països del Tercer i Quart món. Així ho està fent amb molt bon resultats, arreu del món, però a la vista de la crisis de Síria, es va constituir una Comissió destinada exclusivament a vetllar per actuar en aquest conflicte.
He assistit a les diverses reunions que s’han convocat per parlar de la situació concreta, i queda clar que una vegada més, tot i les greus dificultats financeres de la majoria d’ajuntaments, s’ha fet un nou esforç per participar directament a pal·liar part de les conseqüències d’una guerra com aquesta.
A data de la darrera reunió , el FCC havia recaptat un milió dos-cents seixanta mil euros, per destinar a diversos àmbits d’ajuda als refugiats. Les ajudes més urgents han anat destinades als camps de refugiats situats a Turquia i Grècia, molt especialment a la illa de Lesbos, i a ONG’s que actuen sobre el terreny amb mitjans molt precaris. Dues voluntàries van anar sobre el terreny per assegurar l’arribada dels fons, i per estudiar noves necessitats d’emergència.
El circuit de possible arribada és increïblement lent i burocratitzat, de manera que no se sap ni quan ni quants arribaran al nostre país. I si no hi havia prou incertesa, fa pocs dies es va acordar reenviar els refugiats cap a Turquia per intentar ordenar la documentació i l’ordre de trasllat cap a tercers països, mentrestant s’espera una possible resolució del conflicte armat.
Massa incerteses, massa improvisació, massa burocratització per atendre una població que ja no disposa de res més que la pròpia vida. Davant aquesta situació els representants municipals presents a la reunió varen reclamar escurçar terminis, ordenar els trasllats i estar preparats per l’acolliment, ni que sigui molt temporal dels que ho necessitin. Va quedar clar que diversos municipis tenen a punt blocs sencers de vivendes, antics albergs, cases de colònies o vivendes individuals , per acollir els refugiats disposats a venir. Perquè aquest és un altre tema, la immensa majoria pretén anar cap Alemanya o països nòrdics, però no cap aquí.

En resum, davant la situació caòtica, el que s’està fent des del FCC és ajudar directament sobre el terreny, i tenir tot preparat per l’acolliment aquí. Una vegada més, a diferència d’alguns governs autonòmics i del propi govern central, son els municipis els que passen al davant per atendre persones en situació d’emergència. Un bon exemple d’eficàcia i immediatesa davant un drama humà de proporcions gegantines. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?