Tuesday, March 08, 2016

 

DESCONCERT EN L'ACOLLIMENT DE REFUGIATS SIRIANS - art. Blogesfera socialista

DESCONCERT EN L’ACOLLIMENT DE REFUGIATS SIRIANS.
Fa 6 mesos ,en el marc del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament , es va crear una Comissió dedicada específicament a preparar l’acollida de refugiats sirians a Catalunya, cosa que semblava imminent. En tant que alcalde de Borredà, membre del FCC he assistit a les reunions convocades, la darrera de les quals el passat dia 4 de març. El desconcert és monumental a la vista de la manca de coordinació dintre de la UE , amb informes totalment contradictoris, d’un dia per altre.
La paradoxa es dona per les ganes de col·laborar i participar en aquesta acollida per part de la societat catalana, i les constants mostres d’improvisació i falta de sensibilitat de les autoritats europees. El resultat és un desconcert generalitzat que impedeix aprofitar les ànsies d’ajuda que surten per tot arreu, amb un resultat espectacular a nivell municipal com és la recaptació de 1.260.000 euros en aquest lapsus de temps.
La previsió era d’acollir prop de 20.000 refugiats en el conjunt d’Espanya, dels quals uns 3 o 4.000 correspondrien a Catalunya. Doncs, de moment , no. De moment no se sap ni quants vindran, ni quan vindran, de manera que s’ha iniciat un pla d’ajuts a diferents ONG’s que actuen sobre el terreny de manera molt eficient. Des dels voluntaris a la illa de Lesbos, als socorristes que auxilien barques a la deriva, o a entitats que col·laboren amb els municipis per on passen els refugiats. Les accions d’emergència ja han començat a actuar , no aquí mateix, sinó directament sobre el terreny.
Una altra novetat va ser tenir coneixement de prop de 6.000 refugiats a l’espera de ser acollits, a les ciutats de Ceuta i Melilla. Aquests refugiats haurien d’haver estat traslladats a la península i una part podrien venir a Catalunya on hi ha uns quants edificis- refugi preparats, però tampoc se’n té coneixement de quan ni com arribaran.
En resum, el desconcert és brutal i no és estranya la indignació de totes les entitats privades, ajuntaments i altres organismes que voldrien ajudar a pal·liar la catàstrofe. A l’espera de noves decisions el que més convé son diners per les entitats sobre el terreny, i en aquest cas el FCC està ajudant de forma molt activa i directa.
El que han deixat molt clar els coordinadors, és evitar la recollida de roba i aliments per enviar a les zones de conflicte perquè no hi ha cap garantia que puguin arribar a destí. Es per aquest motiu que l’ajuntament de Borredà hem acordat una primera ajuda de 1.000, destinada al FCC per col·laborar a les accions d’emergència actuals, i restarem a l’espera de novetats per veure en què més podem participar.
Borredà, 8 de març de 2016.

L’Alcalde, Joan Roma i Cunill

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?