Saturday, February 27, 2016

 

NOVES TECNOLOGIES, A CASA NOSTRA - art. Regió 7

NOVES TECNOLOGIES, A CASA NOSTRA.
En uns moments en que Barcelona apareix arreu del món com a seu del MWC, és oportú repassar com tenim les noves tecnologies aquí, a casa nostra. Entenent “casa nostra” per tot el territori de la Catalunya Central i comarques enllà. De fet, podem parlar de les dues terceres parts del país.
I començaré no per ciència ficció, com la fibra òptica, sinó per tecnologies molt més senzilles, planeres i d’anar per casa, com pot ser la recepció de determinades emissores de ràdio en segons quins llocs. Feu la prova i podreu comprovar quines grans superfícies “d’ombra” tenim en aquest immens territori català.  I tot seguit, feu la mateixa prova amb canals de televisió, a no ser que tingueu parabòl.liques, reemissors particulars, i altres artefactes per poder superar les dificultats de recepció.
Obtinguts els primers resultats en el que podríem dir, tecnologies bàsiques, amb molts anys a l’esquena, passem a un element essencial per la vida quotidiana com és la cobertura de mòbil. En aquest apartat s’ha de tenir un plànol de cobertures a nivell de país que obligaria a contractar amb dues, tres o quatre companyies diferents per poder garantir l’operativat de servei en tot el país.
Quan tens cobertura en un lloc, no la tens una mica més enllà i quan la recuperes, la tornes a perdre una mica més amunt o més avall.  No hi ha cap seguretat, amb cap companyia, malgrat donin totes les garanties de que sí que en tindrem. La realitat contrasta totalment amb el que venen, i no els hi passa res, perquè no hi ha cap obligació de garantir la cobertura global.  Tampoc s’entenen els vaivens de cobertura en un mateix dia i un mateix lloc, de manera que botigues, bars, restaurants...comerç, en general, han de fer mans i mànigues per poder utilitzar les maquinetes de cobrament, per tenir servei.
No és estrany veure maquinetes en llocs ben curiosos del local, simplement per aprofitar alguna escletxa per on entra la cobertura, i així poder operar. I en quan a Internet, el servei, cobertura, capacitat, etc, és un galimaties que només alguns pocs experts poden entendre i explicar que no solucionar. Cada dos per tres venen empreses a l’ajuntament, de fet en plural, als ajuntaments per vendre “solucions” que cap garantia tenen de cara un futur més o menys proper. Solucions parcials, i mai globals. I pretendre negociar amb les grans empreses es converteix en un objectiu impossible. D’entrada les grans operadores ja no disposen ni tant sols d’un telèfon o un contacte de plena garantia. El més habitual és haver de contactar mitjançant adreces electròniques et van reenviant d’un lloc a l’altre sense solució de continuïtat, fins que tires la tovallola i ho deixes estar.
Aquests dies hem vist aparells de somni a Barcelona, hem constatat avenços increïbles en tot el món de les noves tecnologies, però pels qui estem territori en dins, simplement seríem feliços amb una cobertura raonable d’Internet, que no es tallés constantment, que tinguis una capacitat raonable i sabéssim a qui recórrer quan alguna cosa falla. No demanem molt, simplement saber previsions de les grans companyies i exigències dels governs de torn: Generalitat i Estat, com per obligar a qui es menja la carn que també hi posi alguns óssos a l’escudella.  I que no sigui missió impossible trobar un tècnic o un directiu quan alguna cosa falla.

Fa anys es dona per cobert tot el territori català, quan estem molt lluny d’estar-ne, i res indica una propera solució als grans inconvenients diaris. Estem en una situació de manifesta precarietat i en inferioritat de condicions respecte les grans ciutats del litoral. Es hora de reequilibrar el territori amb unes tecnologies equiparables un lloc a l’altre. Estem molt, molt lluny a dia d’avui, malgrat Barcelona sigui la capital del MWC,





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?