Tuesday, January 12, 2016

 

FALSA AUTONOMIA MUNICIPAL - art. La Rella del Lluçanès

FALSA AUTONOMIA MUNICIPAL.
Qui no està en un ajuntament pot creure que l’enganyen quan li diuen que unes obres , una llicència o una modificació d’activitat no la pot resoldre l’alcalde, sinó que depèn de la Generalitat.  Les coses han canviat molt en els darrers anys i el govern central per una banda i la Generalitat per altra, han retallat les competències municipals d’una manera il·lògica i radical.
Hem anat en sentit contrari al que marcaria la bona gestió i l’eficiència en les resolucions de peticions de veïns i propietaris de cases o negocis. Sempre havíem defensat que qui més a prop està d’un tema, és qui millor el pot resoldre. Es l’anomenat principi de subsidiarietat . Principi que impera en tots els països d’estructura federal i en molts altres que faciliten la bona gestió acostant les decisions als ciutadans.
Ara i aquí, qualsevol obra que algú vulgui fer en terreny rústec , sigui en terrenys o en edificis, ha d’anar a parar a la Generalitat. L’ajuntament no pinta res en aquests casos, i el pelegrinatge d’un permís qualsevol li pot suposar costos enormes, i terminis inacabables. El mateix hem de dir per determinats canvis de llicències o modificacions de normes urbanístiques.
Es a dir, que qualsevol emprenedor de qualsevol poble del Lluçanès si vol iniciar un negoci, s’ha de mirar molt bé on el vol posar i quines son les condicions per legalitzar-lo, perquè del contrari es pot trobar amb la desagradable sorpresa de no acabar mai els tràmits i haver de llençar la tovallola ,desesperat per les despeses i el temps perdut.
Els alcaldes hem protestat pel canvi constant de normatives urbanístiques i en llicències medi ambientals. Tants canvis creen confusió, compliquen els tràmits i fan perdre multitud d’oportunitats de llocs de treball i negoci en tot el país, però molt especialment en territoris rurals on uns pocs llocs de treball poden suposar la garantia de futur per un petit poble. I d’aquests canvis que ningú ens digui que han estat per culpa de Madrid. Totes aquestes competències depenen de la Generalitat, i en aquest i altres àmbits, el govern català ha actuat totalment en contra de les competències municipals. El mal és constant i molt perjudicial pel desenvolupament del món rural.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?