Wednesday, January 27, 2016

 

BRUTALMENT CORRUPTES- art. blogesfera socialista

BRUTALMENT CORRUPTES.
Mai hauria imaginat que les pràctiques corruptes podessin haver arribat a una generalització tant gran en bona part del país. Quan encara estem parlant d’una xarxa, ja n’apareix una altra que s’hi barreja o s’intercala entre d’altres d’igualment espectaculars, fins el punt de fer creure que tothom es ficava en política per mirar de treure’n el màxim profit personal.
El mal que ens fa a tots els qui tenim càrrecs institucionals és terrible perquè la distinció no sempre és fàcil ni garantida. I tanmateix la immensa majoria de càrrecs institucionals son gent honesta. Gent que aspira a canviar els desequilibris i les injustícies mitjançant l’acció política i a fe que s’ha aconseguit millorar les condicions de vida en gairebé la totalitat dels 8.500 municipis d’Espanya.
Ahir mateix varem fer una reunió d’alcaldes de la comarca del Berguedà per tractar de presentar projectes als fons FEDER. Una reunió amb persones de diferents municipis i diferents colors polítics, i l’aspiració de tots era poder presentar el millor possible uns projectes que permetin millorar alguns dels serveis essencials dels nostres ciutadans i de la comarca en general. Un exemple de la feina diària, de l’ambició per resoldre temes, de la dedicació honesta a la vida pública...quin contrast amb el que varem veure i escoltar just al cap d’un parell d’hores en els mitjans de comunicació, en temes referits a la comunitat valenciana.
No s’entén l’amplitud ni la profunditat de les pràctiques corruptes en tants i tants àmbits sectorials i territorials, dominats pel PP, però en els quals els tècnics ni els funcionaris no exercien les funcions que li eren i li son pròpies. S’expliquen decisions de desenes de milions que s’aproven per art de màgia, sense que ningú els hi parés els peus ni les mans. Hi ha una incomprensible paràlisis dels sistemes de control interns i externs que varen fer possible un desgavell tant immens que es fa difícil d’entendre i imaginar.
Davant aquests fets, queda clar que els controls han de ser exhaustius i a tota prova. De fet, tenim molts pocs casos a Catalunya, i en altres territoris, cosa que demostra una millor organització dels sistemes d’adjudicació, execució i justificació de les obres i serveis. I queda clar que sempre s’han de revisar per millorar-los. També quedar clar que son pocs els partits implicats en casos de corrupció, sobretot de corrupció generalitzada. Es evident que en qualsevol col·lectiu format per milers de persones pot haver-hi una poma podrida, però no pot ser que pugui podrir-ne d’altres. Això és l’important i bàsic.
Ens ha fet molt de mal el cas dels ERE a Andalusia. Molt, perquè pensàvem estar immunes a les males pràctiques, i cap govern està vacunat com perquè uns pocs puguin malmetre la reputació i les bones pràctiques. Però la reacció allà ha estat contundent i s’han pres mesures per evitar repeticions semblants. Es reacció obligada, com la de castigar durament els culpables i obligar a retornar el diner robat. En la lluita contra la corrupció els socialistes hem estat pioners i contundents. Hem tingut uns pocs casos, però molt dolorosos i ens els recorden tot sovint, ni que hagin passat 20 o 30 anys. Es dur escoltar lliçons dels qui menys les poden donar, però sempre ha estat així i sempre serà. A les esquerres se’ns pressuposa un codi ètic molt més rigorós que no pas a les dretes. Totalment d’acord, però ara i aquí, amb un país ple de persones en greus dificultats de supervivència, la persecució i càstig contra la corrupció ha de ser una de les grans prioritats. I un dels pocs consols que ens queda és que la Justícia avança inexorablement. Qui creia que depenia del govern de torn pot comprovar com és fals. Es lenta i a vegades poc entenedora, però hi ha un munt de funcionaris que estan fent un treball dur, difícil i poc gratificat, però val la pena recolzar-los quan destapen casos que molts ja donaven per enterrats per sempre.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?