Thursday, December 24, 2015

 

ESCLAT DE PLURALITAT - art. Nació Digital Solsona

ESCLAT DE PLURALITAT
Estem ja a l’endemà del gran dia, i queda clara la pluralitat del nou mapa espanyol, i també el de Catalunya. Res serà igual perquè hem entrat en un panorama més propi d’altres països europeus que no pas del nostre des de la recuperació de la democràcia. Serà bo o dolent ? Com sempre, dependrà dels protagonistes dels principals partits.
La sacsejada de Podemos la trobo beneficiosa, sempre i quan sàpiga administrar l’excel·lent resultat obtingut. I no serà fàcil perquè un gran partit, amb representació a tot el territori espanyol, requereix d’una estructura forta, idees clares, veu coherent i actuacions lògiques, en tots els grans temes, i molt especialment en el territorial. Agrada sentir parlar de plurinacionalitat, o de sensibilitat social en els principals àmbits dels ciutadans...ara, caldrà veure com ho posen sobre paper, i com ho defensen en els òrgans pertinents. Una primera visualització l’hem de tenir en si realment creen el Grup Parlamentari català de Podemos en el Congrés de Diputats. Això que sembla tant senzill, no ho serà tant, perquè obre la porta a la creació d’altres grups parlamentaris territorials i a perdre influència i pes, a nivell del grup parlamentari principal. En fi, toca esperar i veure, però han tingut la virtut de posar sobre la taula temes d’interès evident pels ciutadans en el seu dia a dia.
Ciutadans, ha patit l’excés de prepotència del seu líder i l’ús i abús de voler donar lliçons a tots els altres partits, sense haver governat mai. Al final la gent vol confiar en qui transmet confiança i en aquest cas, el partit es movia amb una credibilitat dubtosa. De totes maneres no deixa de ser un bon resultat el que han obtingut, i ara sí, hauran de demostrar amb fets el que han proclamat amb paraules. Els hi arriba l’hora de la veritat.
En quan al Partit Socialista, ha salvat els mobles, però li toca emprendre un llarg camí cap a la concreció d’objectius. En determinats aspectes ha d’assumir alguns dels plantejaments de Podemos, i traduir-los en accions realistes i sobretot , realitzables. Enmig d’una crisis tant forta com la que patim, la gent demana concreció, detall, valentia i contundència davant fets escandalosos que mostren el poder dels poderosos. Massa prepotència dels bancs i dels banquers, de les grans empreses, dels sectors immobilistes de l’estat , representats pels grans funcionaris...ha d’haver-hi una demostració de força perquè quedi clar que tots aquests sectors seran continguts, i fets passar per les mateixes lleis que els ciutadans de peu. Que no hi haurà componendes, com en el cas Castor, crisi d’Abengoa, i moltes altres en que els protagonistes no paguen els plats trencats. I que la lluita contra la corrupció es complementarà amb un desplegament brutal en la lluita contra el frau fiscal.
En alguns d’aquests temes han posat un especial èmfasis els líders de Podemos, i la gent, cansada i indignada amb tants casos escandalosos els hi ha donat el seu vot. Dintre de Podemos hi ha una gran xifra de vots indignats, i en contra dels partits tradicionals. De la direcció dependrà retenir-los o perdre’ls, en funció de la fermesa i eficàcia en la seva resolució. I això val també pels socialistes, evidentment, i per la resta de partits. La paciència té uns límits, i s’han superat llargament en aquests darrers 4 anys de PP.

I toca veure els moviments del PP. Amb aquests resultats els hi costarà molt formar govern perquè han perdut la majoria de possibles socis de pactes. Estem, doncs, davant un panorama de gran pluralitat i necessària mobilitat a l’hora de prendre decisions. Hem entrat en una nova etapa en la que l’immobilisme no té cabuda. L’esclat de pluralitat obliga a no tancar portes a cap eventualitat, ni a cap camí raonable. En pocs dies veurem els primers grans moviments, i la destresa dels lideratges. Un moment apassionant, un moment de gran rellevància pel futur col·lectiu.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?