Tuesday, November 24, 2015

 

CARTA A L'ALCALDESSA DE BERGA - NOTA DE PREMSA

Ajuntament de Berga
Il·lma. Sra. Montserrat Venturós i Villalba
                                                                         Borredà, 23 de novembre de 2015.
Il·lma. Sra. Alcaldessa,
Davant les noticies aparegudes en els mitjans de comunicació sobre una proposta per canviar alguns noms de carrers i places de la ciutat de Berga, per altres, he comprovat com un dels noms a canviar seria el dedicat al General Josep Manso i Solà, fill il·lustre de Borredà, i figura destacada de la lluita “contra el francès”, entre molts altres fets destacats de la seva vida .
Vull deixar clar el total i ple respecte a les propostes, decisions i acords que pugui prendre l’ajuntament de Berga, en tant que òrgan sobirà, en totes les seves competències, però li agrairia atendre aquest escrit en tant que rèplica o contra proposta a la presentada, pel que fa la figura del General Manso Solà.
El General Manso, va néixer el 26 de setembre de 1785 a Borredà i va morir el 22 de març de 1863, a Madrid a l’edat de 77 anys. Per tant, res a veure amb la guerra civil, ni amb altres guerres més properes en el temps. De moliner va passar a guerriller, valent i astut com per esdevenir en pocs anys, general destacat, format en la lluita “contra el francès”. Formà part de l’exèrcit reial en els regnats de Ferran VII i Isabel II, ocupant diverses capitanies generals i obtenint el títol de Comte del Llobregat.
Amb tot, no voldria destacar tant la faceta militar com el seu respecte per l’enemic, i el bon tracte que sempre donà als vençuts, fins el punt de ser-li reconegut per part del govern francès. No fou el militar sanguinari que molts poden adjudicar a un militar, d’altres temps i altres llocs, sinó un home just, sensat i equilibrat. Aquesta és la part de la qual estem més orgullosos els borredanesos, a l’igual que d’altres càrrecs , en els quals va demostrar eficàcia i honestedat.
La darrera part de la seva vida, la passava habitualment a Cornellà de Llobregat, on existeix la gran masia de Can Manso, procedent de la seva dona. Un retrat seu forma part de la Galeria de Catalans Il·lustres de l’Ajuntament de Barcelona.
A Borredà, una placa commemorativa , situada en una de les parets del campanar, recorda la seva figura , un retrat d’ell està a l’entrada de la Sala de Plens, i un dels carrers li va ser dedicat.
Es per tots aquests motius que molts pobles i ciutats del país porten el seu nom, i considerem molt adient que Berga, la nostra capital, li dediqués un dels seus carrers. Ens agradaria mantenir el seu record, i d’aquí aquest escrit que agrairia fes arribar a tots els grups municipals, perquè ho puguin tenir en compte , si en algun moment es debat la proposta presentada pel CEJEB.
Aprofito l’avinentesa per a saludar-la molt cordialment.
L’Alcalde- President, Joan Roma i Cunill

l en el funcionament del país. Una cosa porta a l’altra, i no va ser culpa de Madrid, copiar el seu model.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?