Thursday, November 12, 2015

 

BOSCOS DESTROSSATS PER LA PROCESSIONÀRIA

BOSCOS DESTROSSATS PER LA PROCESIONÀRIA.
Sigui pel canvi climàtic, sigui per la falta d’actuacions en el moment oportú, o per tot plegat alhora, el cert és que nombrosos boscos del Berguedà estan morint, menjats per les erugues. Mai com ara havia vist tants arbres completament morts, i tants d’altres afectats, fins extrems inimaginables, amb vuit, deu o quinze bosses de processionària.
Com alcalde de Borredà, he rebut peticions de molts propietaris de finques del terme municipal, però també m’han trucat o enviat peticions molts altres propietaris d’indrets repartits per bona part del pre – Pirineus. En l’assemblea anual de l’Associació Berguedà Verd es va tractar aquest tema, i es va acordar demanar una actuació immediata a la Generalitat. Per informacions , encara no oficials del Departament d’Agricultura m’he assabentat de la intenció de posar alguns municipis de la comarca, en una actuació per l’any vinent. Ara estan actuant en les comarques veïnes de la Cerdanya i el Solsonès.
Ja entenc que no sempre es pot actuar en diversos llocs alhora, però ara toca fer-ho. No podem esperar mesos, perquè no serem a temps de salvar milers d’hectàrees afectades. I no penso en un terme municipal sol, sinó en bona part de la comarca del Berguedà i comarques veïnes. En aquest cas, resoldre el problema d’un sol indret no serveix per a res. Toca atacar el problema de forma contundent i urgent i només la fumigació és efectiva quan l’afectació és tant immensa com la que tenim a hores d’ara.
Els entesos expliquen com a causa de l’extensió de la plaga, el fet d’haver tingut tres anys molt suaus a nivell de temperatures d’hivern i ara estem en el quart any. Si de forma immediata no es produeix un refredament fort i contundent que mati la major part de les erugues, no ens en sortirem. Caldrien uns quants dies i nits, amb temperatures molt per sota zero graus com per poder contenir la plaga, i a falta de que un canvi sobtat i contundent com el que demanem arribi, fan falta fumigacions sobre tots els boscos més afectats.
Duta a terme aquesta immediata intervenció general, convindria establir el sistema de contenció habitual i amb criteris més “naturals” com les bosses amb feromones, i altres mètodes que permetin la reducció dràstica de la població d’erugues. Estan en perill molts boscos de la comarca, i indrets emblemàtics pel turisme i la natura. A vegades es fan despeses en temes poc rellevants, i es deixen en el aire, intervencions de màxima necessitat i urgència com la que tractem avui.

Alguns diran que el problema és dels propietaris forestals, però cal tenir present que la majoria de boscos son privats,sí, però en gaudim tots, sigui quan hi anem a passejar, a buscar bolets, o pel paper natural que exerceixen. Es lògic destinar diner públic a uns paratges que fan tantes funcions socials, d’esport, oci i natura. I ara toca fer-ho, de forma urgent en tots els indrets afectats i alhora, sense esperar a l’any vinent, quan el mal ja sigui irreparable.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?