Saturday, September 12, 2015

 

RECUPERAR LA SENYERA - art. Regió 7

RECUPERAR LA SENYERA.
Les joves generacions no han viscut ni es poden imaginar la prohibició de la bandera de Catalunya durant quaranta anys, i les sancions, càstigs i penes que podia comportar la seva exhibició i presència, durant la llarga nit del franquisme, en qualsevol lloc públic o privat.  Lògica aquesta desconeixença pels més joves, però no pels qui ja tenen una certa edat, i van ser-ne víctimes.
Dic això, per informar d’un acord insòlit , però molt oportú , pres per l’executiva del PSC a les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès, fa ben pocs dies. En aquestes eleccions al Parlament de Catalunya el principal material de campanya serà : LA SENYERA. Sense cap mena d’anagrama, lletra ni símbol afegit. Simplement la bandera oficial de la nació catalana.
En aquestes comarques, volem recuperar la senyera com a símbol de tots els catalans i catalanes, i l’escamparem per pobles i ciutats, en llocs ben visibles , a semblança de com ho havíem fet molts anys enrere, d’amagat.
Cada poble té uns símbols que li son propis i que el fan pertànyer a una única comunitat. La bandera és un d’ells, l’himne és un altre, la llengua, la cultura, ...Pels qui en formem part, un tros de roba es converteix en la representació de tot un país, de la seva ànima, de la seva història passada, i de la que vindrà.  
Es per aquest motiu que volem recordar i recuperar el símbol oficial, amagat, maltractat i prohibit durant molts anys del segle passat, o en èpoques anteriors. Una bandera que des de fa uns anys torna a ser relegada a un segon pla, per no dir un tercer, i s’ha tret del lloc que li correspon en multitud de pobles i ciutats.  Una bandera que ens agermana a tots els catalans i que ha estat motiu d’orgull la seva recuperació i presència, després d’anys de lluita i violència.
Els socialistes, en general, sempre hem respectat i impulsat la presència dels símbols oficials en el lloc d’honor que els pertoca. Ara ens sentim motivats per recuperar els nostres senyals d’identitat i fer-ne ostentació arreu del país. Aquesta és una iniciativa de la federació XI del PSC però que segur tindrà imitadors en molts altres indrets, i fins i tot serà promoguda per altres partits o persones a títol individual o col.lectiu.
Qui perd els orígens, perd l’identitat, i la senyera forma part indestriable de la nostra història. No podem canviar-la, ni substituir-la per cap altra sota criteris de provisionalitat, oportunitat o afany partidista. La senyera és el símbol de tots els catalans i catalanes i així volem que continuï en el present i futur.
Em va semblar, doncs, una excel·lent idea la de començar la campanya posant senyeres, a ponts, baranes, arbres, edificis, etc. No s’estranyi ningú de veure companys i companyes socialistes voltant pel territori col·locant senyeres sense cap altre distintiu. No fa falta, és la nostra bandera, la de tots, i tothom s’hi reconeix.

He de reconèixer que mai, mai hauria imaginat tornar a posar senyeres en llocs habituals en els anys de prohibició com a mostra de reivindicació i recuperació del nostre símbol nacional oficial. Animo a imitar aquesta acció a tothom qui la consideri oportuna i necessària. Omplim de senyeres el país per demostrar que aquest és el símbol que a tots ens agermana. Sempre hem sabut superar les dificultats, també ara serem capaços de fer-ho.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?