Wednesday, September 30, 2015

 

INOPORTUNS ...COM SEMPRE - art. Nació Digital Solsona

INOPORTUNS ...COM SEMPRE.
El descrèdit actual de la Justícia es molt similar a la que pateix la Política, en general, i son pocs els que creuen en la plena independència del TSJC en la seva decisió d’imputar el President Mas, la ex vicepresidenta Ortega i la Consellera d’Ensenyament, Rigau per la consulta del 9 N.
En altres països i altres latituds no es qüestiona el paper dels Tribunals i totes les seves actuacions son respectades i assumides com a plenament objectives i ajustades a dret. Aquí en que es qüestiona gairebé tot, s’han vist massa coincidències, massa filtracions, massa reunions i declaracions que indicaven informació privilegiada ,procedent de sumaris molt delicats. No hi ha cap cas obert, considerat delicat, que no hagi estat objecte de filtracions immediates i fins i tot transcripcions literals de parts del sumari, amb imatge i veu, incloses.
Que ningú s’estranyi, doncs, que davant aquesta imputació a 3 membres destacats del Consell Executiu, no es consideri la intervenció de la mà del PP en la seva posta en marxa. Fatal per la Justícia, fatal per la confiança dels ciutadans de Catalunya, Espanya i del món, en general. Es fa difícil pensar en una Justícia cega i fora de tota pressió i contaminació política.
Estem, doncs, de nou davant una actuació INOPORTUNA, a destemps i “marca de la casa PP”. Es dur dir-ho i és dur constatar la immensa manca de “visió d’Estat” en bona part de les accions i actuacions del govern central. I si això ja no fos inoportú, és dona la casualitat de fer declarar el President Mas, precisament en la data en que 75 anys enrere fou afusellat el President Companys. Fatal coincidència, fatal decisió que indigna encara més a tots els qui voldríem una Justícia diligent i totalment justa.
Dit això, ahir vaig poder veure i escoltar diverses declaracions fetes pel President Mas en les quals assumia la total responsabilitat de la convocatòria del 9 N i el desplegament de mitjans per dur-la a terme. També demanava que fos ell  qui declarés per tot i deixava fora a qualsevol altre responsable polític o funcionarial. D’acord, és el que ha de fer el màxim responsable polític en qualsevol institució. Tot el vist i dit corresponia a setmanes i dies abans de la consulta.
Però, em demano si calia organitzar directament des de la Generalitat la consulta del 9 N. Ja en aquell moment sabíem que el PP actuaria contra tota decisió institucional i era una temeritat emprendre unes accions que no tenien cobertura legal. Perquè no es va anar per una via fàcil, pràctica i fora de tot problema, com encarregar a l’ANC portar-la a la pràctica ? Perquè no evitar el risc d’accions davant els tribunals si existia una via segura i fàcil ?
M’ho he demanat moltes vegades i en alguna he cregut entreveure l’interés mutu de crear crispació per enrarir l’ambient i justificar actuacions poc intel·ligents, per les dues bandes. Ara ho crec, a la vista dels resultats i de situar el President Mas com una mena de màrtir per la causa, i al govern central com el justicier que fa pagar les il·legalitats de manera implacable.

La consulta del 9 N es podia haver fet igual de bé, de la mà de l’ANC i en comptes de posar els locals electorals habituals, canviar-los per altres de similars. No hi havia cap problema, ni suposava cap gran enrenou. I tothom podia haver finançat l’ANC per comprar urnes, paperetes, sobres....i evitar fer-ho amb diner públic. Ara les acusacions son diverses, i una d’elles és per malversació de cabals públics per destinar diner públic a unes despeses considerades il·legals...En fi, a vegades ja no sé si estem davant una immensa improvisació, acompanyada de poca prudència, i molta empenta per topar amb problemes que es podien haver evitat. Sigui com sigui, tenim un altre greu conflicte que torna a complicar l’escena política i l’inici d’una nova etapa institucional. El moment ja era prou enrevessat com per afegir-hi un altre motiu de confrontació. Al final, hem de concloure que son INOPORTUNS,  COM SEMPRE.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?