Wednesday, August 26, 2015

 

SA EXERCICI DE TRANSPARÈNCIA

SA EXERCICI DE TRANSPARÈNCIA .
Suposo que com la majoria de lectors, segueixo amb gran interès les actuacions de les alcaldesses de Madrid i Barcelona, pel que tenen d’exemplaritat en un bon nombre de casos. Em sembla molt més sòlida , a nivell intel·lectual i de gestió, Manuela Carmena respecte Ada Colau però cal estar atents a les grans decisions que han de començar a donar-se en les properes setmanes, una vegada conegudes les interioritats de cada ajuntament.
Un bon exemple de transparència l’ha donada l’alcaldessa de Madrid obrint l’ajuntament als mitjans de comunicació i mostrant les autèntiques vergonyes en despeses fora de tota mida que havien dut a terme l’alcalde Gallardón per una banda, o Esperanza Aguirre per una altra. Anna Botella no va tenir gaire tems per fer les seves, però tampoc en va arreglar cap.
Molts havíem sentit a parlar del luxe i despropòsits exagerats en el canvi de seu de la seu central de l’ajuntament de Madrid, però no en teníem una demostració clara. Ara ho hem pogut veure i escoltar de boca dels periodistes convidats a una visita de les noves instal·lacions. El que es veu i s’exposa és indignant. Ja ho era anys enrere, però ara, amb una crisis brutal, encara fa més mal veure com els capricis d’uns il·luminats es podien convertir en espais sense cap lògica, per un ajuntament. Precisament, el més endeutat d’Espanya.
Sempre i en tot moment les administracions públiques s’han de moure en polítiques d’austeritat. Una austeritat entesa en tots els llocs i moments, produint la mínima despesa possible per complir amb una actuació determinada. I fugir d’actes sumptuaris, i despeses escandaloses, per inaugurar qualsevol obra, exposició o esdeveniment. S’ha fet en la majoria de casos i en aquests moments, hi ha una contenció en despeses de representació realment exemplar. Aquesta exemplaritat ha vingut per quedar-se i és una de les bones repercussions de la crisis.
També a Barcelona s’han dut a terme algunes actuacions interessants, a falta de saber-ne més detalls. Reduir actes protocol·laris, reduir representacions en organismes, ajuntar-ne d’altres... van en la bona direcció. A vegades no se sap què carai fa un determinat organisme, quan hi ha altres vies per gestionar-la i simplement dona la sensació que ha fet mandra suprimir-lo o ajuntar-lo amb altres. Quan s’entra sense els lligams habituals en determinats partits es poden dur a terme canvis radicals que algú els hauria d’haver fet anys enrere.
Es evident que tot el que prové dels dos grans ajuntaments té una repercussió que no tenen altres ajuntaments més petits, però és cert que a tot arreu s’estan produint canvis en les maneres de fer i actuar , en relació a la transparència municipal. A dia d’avui les webs municipals han deixat de ser simples òrgans de promoció del poble, per passar a ser òrgans informadors de tot el que s’acorda i es du a terme. Anem en la bona direcció . Queden pendents algunes contradiccions amb protecció de dades que , tot sovint, complica la vida a l’hora de decidir què és publicable i què no, en temes que no han quedat aclarits en la normativa vigent.

Seran apassionants les properes setmanes i mesos a l’hora de veure els grans canvis promesos en els programes electorals per part de les noves candidatures que han assumit els govern municipals d’un bon nombre de ciutats. Serà el moment de comprovar si entusiasmen o decepcionen l’electorat que els va votar. I també serà el moment de copiar tot allò que veiem pugui ser traslladat a altres ajuntaments, ni que siguin molt més petits. Sempre hem d’estar oberts als canvis si aquests son positius. Bé, estem a l’espera, una vegada acabat el parèntesis de l’agost.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?