Monday, August 10, 2015

 

INTERNACIONAL CAMP DE TREBALL A BORREDÀ

INTERNACIONAL CAMP DE TREBALL A BORREDÀ( BERGUEDÀ)
La Fundació Josep Carol, té una de les seves seus a Borredà, a Cal Bisbe, i enguany ha organitzat el primer camp de treball internacional en el nostre poble, amb la participació de 19 persones d’entre 18 i 25 anys, procedents de molts diferents indrets del món: Japó ( 2), Mèxic ( 2), Grècia (2), Sèrvia, Rússia, Ucraïna, Itàlia, França, ...i Catalunya (5). Amb aquesta composició és lògic que la llengua comuna sigui l’anglès, entre ells, i amb els 3 monitors encarregats de dur a terme el projecte programat.
El projecte proposat i elegit entre l’ajuntament de Borredà i la Fundació, ha estat la neteja, recuperació i estudi de l’antic MOLÍ DE LA FONT. Cal saber que el municipi de Borredà havia tingut 14 molins, al llarg de la Riera Margansol, i la Riera de Merlès. La més propera al poble és la Riera Margansol, on en els segles XVI, XVII i XVIII, fins a 11 molins havien estat actius, transformant el blat i el blat de moro en farina, la majoria, i uns pocs eren molins bataners, ocupats en rentar i filar la llana procedent dels nombrosos remats de xais i ovelles que hi havia en el territori. Varen ser els anys de màxima esplendor del municipi, enriquit per aquests productes de primera necessitat. Posteriorment s’hi va establir una important indústria tèxtil, que va perdurar fins fa poc menys de vint anys.
Quan la Fundació Josep Carol, va proposar aquest camp de treball a l’ajuntament, l’equip de govern va plantejar 4 projectes possibles: Restaurar la Caseta del Pare Coll, en el Camí dels Graus on es diu que al Pare Coll se li va aparèixer el diable un dels dies que anava a predicar a Borredà. Un segon projecte consistia en la neteja , i recuperació del Molí de Subirà, on l’ajuntament ja hi va fer una primera actuació sis anys enrere, amb una cessió per part de la propietat de les dependències dedicades a molí.  Un tercer projecte era dalt del Serrat de Sant Marc on hi ha restes del que podia haver estat una antiga capella, i cabana de pastors. I un quart projecte que va ser el elegit, consistent, en la neteja , estudi i recuperació de l’antic MOLÍ DE LA FONT.
La segona tinent d’Alcalde, Anna Maria Cunill, va ser la promotora d’aquesta actuació i és l’encarregada de coordinar la feina entre els participants i l’ajuntament. En aquest cas, l’ajuntament ha proporcionat les eines, i facilitat els materials necessaris per poder dur a terme els treballs programats.
EL MOLI DE LA FONT, és un dels més antics molins fariners del terme municipal, abandonat totalment des de fa més de setanta anys, i desconegut per la immensa majoria de gent del poble. Es troba a poc més d’un quilòmetre del nucli urbà de Borredà, en direcció cap a Vilada i fins ara estava totalment envaït per herbes, arbustos i arbres, fins el punt d’esdevenir invisible. Els orígens s’han de buscar a finals del segle XVII i conté elements de gran interès, encara ben ferms i resistents, com és l’arcada d’un pont de connexió entre l’antic camí ral de Borredà a Berga, que ajuda a travessar la Riera Margansol, amb una alçada d’uns 4 metres, i a continuació es troben les restes del Molí, amb dues basses a diferents nivells, i unes interessants arcades, entre els antics edificis.
El camp de treball ha procedit a netejar els dos camins d’entrada, un per la part nord i l’altre per aquest pont, així com la neteja de les dues basses, la recuperació d’algunes antigues parets, i l’estudi de l’espai on hi havia les rodes del molí. Al costat mateix del molí hi ha una gran bauma on algunes persones del poble diuen haver-hi vist una font. Es procedirà a la neteja i a intentar recuperar-la.
Aquest camp de treball va iniciar la feina el dilluns de la setmana passada ( 3 d’agost) i acaba el proper divendres dia 14.  Confiem en que en aquestes dues setmanes l’intens treball que s’hi està duent a terme permeti deixar visible tot el conjunt de pont , molí i els annexes, i pugui ser un dels punts a visitar en els propers mesos i anys. El fet de trobar-se a poca distància del nucli urbà, en un paratge de gran bellesa i frondositat el fan ideal per justificar una excursió.
Aquest és el primer camp internacional de treball realitzat a Borredà, i la valoració que en fem és clarament positiva, de manera que facilitarem noves edicions per executar els altres projectes plantejats o acabar el que ara ha estat objecte d’aquesta primera intervenció.
Borredà, 9 d’agost de 2015

L’Alcalde, Joan Roma i Cunill





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?