Tuesday, August 18, 2015

 

GESTIONAR EL RESULTAT - art. La Rella


GESTIONAR EL RESULTAT.
Donàvem per descomptat un resultat clarament majoritari, i fins i tot contundent dels 13 municipis, a favor de la creació de la comarca del Lluçanès, quan la realitat ens ha despertat del somni. Em temo molt que una cosa molt semblant passarà a tot Catalunya la nit del 27 S.
Els polítics proposen, i el poble disposa. Aquest principi elemental s’ha de tenir sempre present i no donar per fet, un tema, fins no hagi estat constatat, seguint la dita popular: “no diguis blat, fins no tenir-lo en el sac i ben lligat”. Agradi o no, el poble sempre té raó i ara cal gestionar el resultat.
Un primer consell és evitar presses i no fer-ne cap drama. Tampoc forçar cap situació que pugui ser entesa com pressió cap els pobles del no, o cap aquells on els resultats han estat molt ajustats. Jo crec que la força d’Osona i sobretot de Vic – capital, ha estat decisiva a l’hora de votar. Tota la gent va a Vic pels grans i petits temes, i era lògic pensar que se’ls hi podria complicar aquest històric vincle, posant-hi la nova comarca entre mig. Els casos de Santa Maria de Merlès i Sant Feliu son semblants, de cara les seves capitals respectives. I els dos alcaldes ja han anunciat la no incorporació a la nova comarca si es decidís tirar-la endavant, cosa contraproduent perquè començaria amb mal peu.
Què fer en un cas com aquest ? Sense voler ser més espavilat que ningú, crec que toca prudència i paciència. Es a dir, congelar el somni de nova comarca durant uns anys i mentrestant fer els deures pertinents. Això vol dir potenciar el Consorci perquè funcioni realment com una Mancomunitat de municipis del Lluçanès, i demostrar a la gent que tenen serveis millors i més eficients, gràcies a aquesta mancomunació. Crear el consell d’alcaldes com òrgan consultiu i representatiu, de cara a potenciar la coordinació entre tots els municipis i donar temps a reforçar l’esperit de comarca. Amb el temps, tothom pot anar assimilant que la creació de la comarca no va en detriment ni dels serveis, ni dels contactes amb les altres capitals veïnes, sinó que tot és complementari.
I no voler precipitar aconteixements. Estem en un món en que tot ho volem ara mateix, i tot necessita el seu temps. Es un dels greus errors del procés independentista. Els capdavanters creuen poder cremar etapes i tirar pel dret, sense donar temps a digerir la proposta, avaluar els pros i contres, buscar alternatives, estudiar les diferències, reflexionar i debatre amb totes les parts implicades.
Al Lluçanès de moment toca política fina, barreja de paciència i eficiència, en una etapa intermèdia entre la decepció per un resultat inesperat i la preparació d’una nova temptativa dintre d’un temps prudencial.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?