Wednesday, July 29, 2015

 

INVENTARI MUNICIPAL DE CAMINS PÚBLICS

INVENTARI MUNICIPAL DE CAMINS PÚBLICS
Avui , dimecres dia 29 de juliol he assistit a una sessió informativa, organitzada per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran ( IDAPA) i el Departament de Territori i Sostenibilitat, a La Seu d’Urgell. Aquesta sessió anava destinada a informar sobre tot el relacionat amb la redacció dels inventaris municipals de camins públics.
Anys enrere, des del Consell Comarcal del Berguedà es va elaborar un pla de camins públics, destinat a facilitar informació relacionada amb la Llei d’accés motoritzat al medi natural. En aquell moment es va redactar un pla de camins a nivell comarcal, res a veure amb un autèntic inventari de camins públics municipals.
La sessió ha estat realment molt útil per quan ha permès conèixer de primera mà les dificultats per elaborar un inventari molt ben fet de tots els camins públics, distingint els diferents tipus: camis de bast o ferradura; camins de carro o camins carreters; camins rals o camins reals; camins rurals; camins veïnals; carrerades o camins ramaders; corriols o senders; dret de pas...
L’expert en aquest tema Xavier Campillo ha descrit com s’elabora un inventari i quines eines es poden trobar a nivell històric per tal de poder fonamentar el domini públic de cada camí. La digitalització de molts arxius generals, han permès accedir a informació i documentació que fins ara era molt difícil d’aconseguir, de manera que s’ha reduït el temps de redacció dels inventaris, així com el seu cost.
Com alcalde de Borredà he fet diverses preguntes per clarificar alguns dels punts més importants, com el cost , en funció de la superfície de cada municipi, el temps de redacció, els tràmits que cal fer per aprovar l’inventari, les publicacions exigides, etc. De les respostes rebudes se’n desprèn la viabilitat de poder tirar endavant l’inventari, si es disposa del finançament pertinent.
De la sessió, en si mateixa, i de les preguntes i respostes, se’n deriva la total necessitat de disposar de l’inventari de camins, per la qual cosa , tant bon punt la Diputació de Barcelona comenci el nou mandat , a efectes pràctics, presentarem una petició d’ajut tècnic per la contractació d’un equip que elabori el nostre inventari de camins públics, amb la intenció de tenir-lo redactat, a finals de l’any vinent, i poder-ne fer la tramitació i publicació dintre de l’exercici 2017.
L’inventari de camins és una eina que han de tenir tots els ajuntaments de Catalunya i en canvi, només una molt petita minoria l’ha redactat  i el té aprovat. Disposar de l’inventari permet garantir el caràcter públic de molts camins que estan dubtosos, o que el pas del temps els ha anat difuminant, fins el punt de posar-los en perill de supervivència. Igualment permet evitar nombrosos conflictes sobre la titularitat dels camins, i dels accessos a cases o nuclis habitats.
En resum, després de la reunió d’avui, queda clar que el compromís que figurava en el nostre programa electoral s’ha de posar en marxa, el més aviat possible, per la qual cosa farem la petició corresponent.

Borredà, 29 de juliol de 2015       L’Alcalde, Joan Roma i Cunill





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?