Sunday, July 19, 2015

 

BORREDÀ I LA RIERA DE MERLÈS

BORREDÀ ASSUMEIX LA NETEJA DEL TRAM PROTEGIT DE LA RIERA DE MERLÉS, DE MANERA PROVISIONAL, PEL QUE QUEDA D’ESTIU.
A la vista del gran nombre de visitants en el principal tram de la Riera de Merlès , entre l’Hostalet ( Les Llosses) i Sant Cristòfol ( Sta. Maria de Merlès) , l’ajuntament de Borredà es farà càrrec de la neteja, de manera provisional, pel que queda d’estiu. Aquest és l’acord a que s’ha arribat amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, organisme que coordina les actuacions sobre aquesta Riera.
En les darreres visites realitzades que he fet ( el passat dijous dia 16 i ahir diumenge dia 19) he pogut comprovar com la immensa majoria d’usuaris té un comportament exemplar, però una petita minoria continua tirant les deixalles a peu d’aparcament o en qualsevol racó de la riera, fins el punt de que el passat dijous l’acumulació de deixalles en mitja dotzena de llocs va fer aconsellable enviar un equip de neteja de manera urgent, per iniciar el cap de setmana en condicions adequades.
A partir d’avui, cada dilluns un equip de 3 persones, procedents del Pla d’Ocupació, finançat per la Diputació de Barcelona que donen servei a tasques de manteniment dintre del nucli urbà de Borredà es desplaçaran a la Riera de Merlés, per procedir a la neteja d’uns 12 quilòmetres del tram , sotmès a protecció especial. Aquest equip netejarà els espais d’estacionament, principals focus de deixalles abandonades, i baixaran als gorgs principals per treure les deixalles dels llocs més inversemblants.
Dit això, vull remarcar que en les darreres dues visites d’inspecció ( el passat dijous i ahir, diumenge) he pogut constatar un progressiu interès per deixar els llocs nets, i elogiar la campanya de conscienciació, senyalització i sanció dels comportaments inadequats.
També vaig poder comprovar l’excel·lent desplegament dels MOSSOS D’ESQUADRA i AGENTS RURALS. Pel que fa Mossos, vaig trobar una patrulla procedent de l’àrea de Girona, especialitzada en protecció del Medi Ambient, la qual em va explicar la coordinació i serveis que feien des de l’inici de la campanya de vigilància en aquesta zona, amb els Mossos de l’Area del Berguedà. Pel que fa els Rurals, la mobilització era igual de programada, oimés quan s’havia decretat el nivell 2 del pla Alfa.
Per últim, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà procedirà a col·locar la senyalització de prohibició de circulació d’autocars en tot aquest tram( pot semblar increïble que un autocar s’atreveixi entrar en un camí rural asfaltat, però ha passat). I igualment es col·locaran senyals de fer servir els punts de recollida de deixalles on hi ha els corresponents contenidors. Aquestes son les decisions preses en la darrera de les reunions fetes, i així donarem compliment a totes les actuacions acordades.
Per acabar, puc afirmar que estem aconseguint canviar el comportament dels visitants de la zona, a observar amb rigor la limitació de velocitat i estacionament, i ser conscients de que no es pot embrutar impunement, i cal reduir la pressió en una riera en la que també descendeix el cabal d’aigua, resultat de la falta de pluges i una calor d’una intensitat mai vista.
Borredà, 20 de juliol de 2015.   L’Alcalde, Joan Roma i Cunill.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?