Saturday, May 16, 2015

 

IMPENSABLE FINAL - art. Regió 7

IMPENSABLE FINAL
Em refereixo a la retirada de la Candidatura del PP a la ciutat de Berga, encapçalada pel Regidor Joan Antoni López Noguera ,com a conseqüència d’haver posat un candidat “duplicat”a la llista, que figurava en una altra candidatura d’UPyD.  Estava convençut que un error com aquest era fàcilment subsanable, donant-lo de baixa i posant-n’hi un altre. El fet de no portar suplents, tampoc havia de ser un gran obstacle per resoldre el conflicte d’una manera positiva per la continuïtat de la Candidatura.
El meu pronòstic provenia d’una experiència de trenta anys com a representant legal del PSC a la Junta electoral de Berga i en altres instàncies electorals, durant els quals n’he vist de tots colors, i habitualment els conflictes, errors, i interpretacions s’havien resolt a favor de mantenir les candidatures en qüestió, sobretot perquè la resta de partits afavoríem les interpretacions “generoses” i no presentàvem impugnacions a les resolucions de la Junta respectiva. Sempre ha de prevaler la pluralitat, en front la reducció de competitivitat.
No ha estat aquest el cas i Berga no tindrà representació del PP en el proper mandat que començarà amb la presa de possessió dels nous càrrecs municipals sorgits de les eleccions del 24 de maig, el proper 13 de juny. Una mala notícia perquè el Consistori serà menys representatiu, menys plural. He de manifestar que tot i la immensa distància que com a socialista tinc respecte del PP, la figura del Regidor López Noguera m’ha sorprès gratament per la valentia i coherència en la defensa de les seves idees i postulats. No és fàcil treballar i defensar tot sol, en un Consistori de 17 membres, les pròpies idees, en uns moments especialment complicats per un militant del PP, en una ciutat com Berga. Ho he vist i seguit al llarg d’aquests anys i puc assegurar que la seva absència es notarà i es trobarà a faltar.
Això em porta a reflexionar sobre el funcionament electoral en el nostre país. Alguns voldrien que només podessin ser candidats municipals, els qui viuen en el poble o ciutat on es presenten. Les mal anomenades llistes “fantasmes” han portat a fer reflexions com aquesta, i no saben que així era als principis dels temps de la democràcia , amb uns problemes i injustícies enormes, per quan la mobilitat de la gent, els retards en donar d’alta i baixa als nous empadronats, que no apareixen d’immediat en el cens electoral, suposava deixar fora a centenars de candidats que volien treballar pel nou municipi on havien aterrat.
La universalitat de candidatures està ben resolta, i no cal modificar cap dels seus conceptes. Qui vulgui ser candidat que ho pugui ser a tot arreu, que visqui i treballi allà on vulgui o pugui, i que tothom pugui representar a tothom. Amb l’escassetat de candidats només faltaria posar-hi més traves com per reduir-ne la seva presència. Benvinguts tots i totes les que vulguin aportar el seu gra de sorra dedicant unes hores a la setmana pel bé comú.
Precisament per respectar aquest principi, considero necessari modificar algun apartat de la llei electoral per evitar conflictes i decisions com la que ha sofert el PP de Berga. Segur que anys enrere hi havia duplicitats i triplicitats en molts indrets, impossibles de detectar amb mitjans “manuals”, per escrit, sense ordinadors. Ara en pocs segons es poden creuar totes les dades de tot Espanya, obtenint uns resultats immediats. Si algú per error o per mala fe, ha signat per dues candidatures diferents, pot tenir algun tipus de sanció ell / ella o els partits respectius, però mai anar tant lluny com suspendre la candidatura. Es massa contundent i massa injust per la resta de candidats, però sobretot per aquells electors que no podran votar el seu partit de referència. No m’imaginava un final com aquest. El lamento i confio en que serveixi per modificar algun dels aspectes de la llei electoral per evitar la seva repetició en el futur immediat.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?