Saturday, May 09, 2015

 

BORREDÀ- INSTAL.LADA LA COL.LECCIÓ D'ARADES I ESTRIS DE LLAURAR- DONADES PER JOSEP ROMA

BORREDÀ – INSTAL.LADES LES ARADES I ESTRIS DE LLAURAR A L’ESPAI , SOTA EL REVOLT DE LA COMA, LLINDANT AMB L’APARCAMENT MUNICIPAL.
Ahir la brigada d’obres va acabar d’instal·lar les arades i estris de llaurar col·leccionats i reparats pel ferrer jubilat, Josep Roma, el qual va ajudar en tot moment a la brigada.
L’espai elegit ha estat l’extrem nord de l’aparcament municipal on hi havia una petita zona enjardinada, la qual ha estat condicionada per acollir tota aquesta col·lecció. El conjunt dona una esplèndida imatge de l’evolució de les arades i altres estris de llaurar, al llarg dels darrers 150 anys.
Hi ha un bon conjunt d’arades que a un ull inexpert poden semblar iguals, però totes elles tenen diferències i característiques especials, en funció de la feina que havien de fer. Recomanem als visitats que es fixin en com acaba cada arada i quina era la subjecció que tenia per poder establir quin animal tirava, i quina feina havia de fer el pagès que la conduïa.
Aquesta col·lecció servirà per aquesta doble funció, la pedagògica de poder explicar els diferents tipus i varietats d’eines de llaurar, i quin ús  se’ls hi donava. Igualment hi ha un parell de jous que permetran explicar l’important paper dels bous i  les mules, en un passat no tant llunyà.
Com a afegit curiós, en una de les parets laterals hi ha la reproducció d’un antic coixenet, que de petits construïem i amb ell baixàvem per la carretera de Ripoll, des de Rocatrencada fins a La Torre, o en altres trams de la carretera, quan encara el trànsit era gairebé inexistent i els carrers del poble eren de terra.
En resum, aquesta és una important col·lecció, donada per Josep Roma a l’ajuntament de Borredà. Es el fruit de prop de 3 anys de recerca , negociació i compra, en alguns casos, i donació en altres, d’aquestes arades i estris de llaurar.
Després d’estudiar possibles emplaçaments, varem considera que un dels llocs més visibles i adequats era aquest espai , llindant amb l’aparcament municipal. Ara, una vegada tot en el seu lloc, es pot comprovar l’encert de l’elecció feta. Agraïm aquesta nova donació que de ben segur serà de gran interès per la gent del poble i els visitants.
Borredà, 9 de maig de 2015.

L’alcalde, Joan Roma i Cunill





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?