Tuesday, March 24, 2015

 

ANDALUSIA, PRIMERA PROVA - art. Nació Digital Solsona

ANDALUSIA , PRIMERA PROVA.
Hem passat ja la primera prova d’aquest llarg any electoral,  que continuarà amb les eleccions municipals( i autonòmiques en 13 regions) del 24 de maig, les del Parlament de Catalunya del 27 S ( sinó hi ha canvis), i finalment les eleccions generals, de finals d’any. Deu n’hi do, per un sol any. Difícilment trobarem cap altre moment de la nostra història, ni de cap altre país de la UE en que s’hagin ficat en un sol any tantes conteses electorals. Però bé, anem a la primera prova.
Amb els resultats a la mà , el PSOE ha aconseguit un esplèndid triomf, malgrat pronòstics i enquestes poc fonamentades que preveien una forta davallada i un resultat espectacular a Podemos, i en menor mesura a Ciutadans. La realitat ha posat cadascú en el seu lloc, i mostra com un partit, molt arrelat en la societat i el territori, és capaç de treure bons resultats, si accepta modificar comportaments del passat i rectificar de cara el futur.
Es ben evident que hi ha hagut pràctiques poc adequades en alguns serveis de la Junta d’Andalusia que ha obligat a la nova presidenta a introduir canvis per evitar la seva repetició. Tothom li reconeix a Susana Díaz la seva entrega, dedicació i honestedat als afers públics, i els resultats així ho demostren. Treure 47 diputats, malgrat el que abans hem dit, i haver de gestionar un govern en plena crisis, no fa fàcil obtenir la confiança majoritària dels ciutadans.
L’ensorrament del PP, que passa de 50 diputats a 33, demostra per contra que la gent no confia en aquest partit i el fa responsable no solament d’una mala praxis a Andalusia, sinó a tot Espanya.
La resta de resultats son de gran interès perquè l’alça espectacular anunciada a Podemos no s’ha produït, tot i tenir una bona presència amb 15 diputats. Però , aquesta presència no suposa cap mena d’alternativa real, en els propers anys, i suposa una greu topada de cara a les seves aspiracions futures. Tenir 15 diputats sobre un total de 109 , situa el partit en un punt que haurà de treballar molt durant anys per ser una real alternativa. Però, també aquest és un interessant resultat de cara a noves conteses electorals. Haver punxat a Andalusia, els farà ser més modestos a nivell de tot Espanya.
En quan a Ciutadans, és la gran sorpresa, no tant pels 9 diputats que ha tret, cosa imprevisible mesos enrere, com perquè es menja una part important del vot del PP més progressista, o més dinàmic i menys carca. Serà interessant veure la seva progressió a nivell municipal i autonòmic, en uns moments en que uns quants mitjans de comunicació i alguns grups econòmics – financers semblen apostar per aquest partit com a fórmula per pressionar el PP o per substituir-lo en determinats llocs concrets del país, a la vista de la seva incapacitat per resoldre conflictes. Sols així es comprèn el camí meteòric del partit d’Albert Rivera.
I per últim, IU s’ha ensorrat, emportada pel vent de Podemos que es menja bona part dels seus votants. Es el mateix que li passarà a ICV a Catalunya, amb la seva estratègia de nedar i guardar la roba en temes que el seu electorat no entén ni segueix com és la deriva sobiranista.
En resum, ni el bipartidisme ha mort ni els partits nous i alternatius tenen el camí obert i sense traves. Tot és més complex, tot és més enrevessat, i la falta d’explicacions clares als grans temes del país per part de partits com Podemos, no motiva la gent a votar-los tancant ulls i orelles. La gent vol solucions viables i no salts a l’aventura. Sempre s’ha dit, i a Andalusia s’ha comprovat que els ciutadans voten confiança. Confiança en els lideratges i en les propostes. Susana Díaz els hi ha donat la confiança suficient com per fer-li guanyar les eleccions. Ara ella els hi ha de tornar posant en pràctica les promeses fetes. I podrà fer-ho amb un govern en solitari, amb pactes puntuals amb altres forces parlamentàries. La distribució d’escons no permet cap pacte alternatiu, però sí permetrà veure , en viu i en directe el treball diari dels nous partits presents en el Parlament: Podemos i Ciutadans. A veure com tradueixen en iniciatives parlamentàries, les crítiques i propostes llençades durant la campanya. També amb aquest resultat, hi guanyarem tots perquè ens permetrà veure què hi ha de solidesa en discursos massa teòrics com per ser posats negre sobre blanc.

La primera prova ha tirat per terra els pronòstics dels que consideraven el Partit Socialista com un partit del passat, i permet confiar en que les municipals i autonòmiques del 24 de maig, reforçaran el paper del Socialisme arreu del país. Després quedaran les del Parlament de Catalunya el setembre i les generals de finals d’any. Dos passos més per aconseguir canvis radicals en la governança aquí , i a Madrid. Avui tenim un panorama molt més apassionant que dies enrere. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?