Friday, December 12, 2014

 

EL FULL DE RUTA DEL PSC - art. Nació Digital SolsonaEL FULL DE RUTA DEL PSC.
Aquest cicle de conferències sobre el posicionament de cada partit, respecte el procés sobiranista, per una banda i sobre la realitat diària, permet tenir el retrat dels principals actors polítics de Catalunya. Després de la d’Artur Mas, va seguir la de Oriol Junqueras i ahir va tenir lloc la de Miquel Iceta, en tant que màxim responsable del PSC a Catalunya. En un Museu Marítim ple a vessar, varem escoltar durant una hora el plantejament present i futur del PSC respecte Catalunya, Espanya, la UE i el món, en general.
Aquesta és la primera gran diferència entre les 3 conferències realitzades. La introducció va servir per exposar la situació global per baixar a la nacional i local. Era un bona començament per deixar clar que Catalunya no és una illa, i que tot li afecta directament: des de la crisi entre Rússia i Ukraïna, fins al conflicte a l’Irak, el preu del petroli o la inestable situació financera de les grans corporacions mundials. Es en aquest marc en el qual Catalunya viu i opera, i és en aquest marc en que qualsevol decisió ens afecta , cosa que no semblen tenir present els impulsors de l’independentisme. O com a mínim no ho tenen prou en compte.
Tot seguit Miquel Iceta va desgranar els principals punts de la seva proposta de nou encaix de Catalunya dintre d’una Espanya federal i els mecanismes per arribar-hi. Va ser una conferència clara, precisa, detallada per evitar generalitzacions que podessin donar peu a interpretacions sesgades o partidistes. El seu to i contingut foren els d’un home d’Estat, preocupat i ocupat en trobar no una tercera via, sinó la única via possible i viable per arribar a bon port. Tot indica que aquesta via no és factible amb el PP en el govern i amb majoria absoluta, però sí la veu possible amb Pedro Sánchez de President del Govern, i amb altres forces polítiques que tenen clara la necessitat de procedir a una modificació constitucional , per posar-la al dia.
Es va mostrar contrari a mantenir congelada l’acció de govern de la Generalitat en uns moments tant especialment delicats com aquests i encara menys a iniciar una nova etapa d’eleccions al Parlament, sense tenir clar el camí posterior a seguir.
Està clar que el poble català ha de ser convocat a expressar la seva opinió en una votació referendària, una vegada acordada la modificació constitucional, però dintre del marc legal, i tenint en compte tot el conjunt electoral, i no una part.

En definitiva, després d’aquesta conferència tenim 3 models diferents d’actuació de cara el futur. El del president Mas, el d’Oriol Junqueras i el de Miquel Iceta, en representació dels seus àmbits respectius. A la vista dels comentaris d’ahir i les opinions d’avui, el presentat ahir va ser el més elaborat i detallat, dels tres. Que tothom jutgi i se’ls llegeixi com a obligat exercici per estar degudament informat. Precisament el parèntesis que estem vivint, és important per deixar enrere la permanent improvisació que hem vist. Ens hi juguem el present i el futur i les presses no s’hi valen. Que tothom sigui conscient del que defensa cada partit, per poder decidir en conseqüència, quan toqui.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?