Tuesday, December 30, 2014

 

EL FENÒMEN - PODEMOS - Art. Nació Digital Solsona

EL FENÒMEN – PODEMOS.
Es interessant seguir la trajectòria d’un partit de “laboratori”. Mai havíem vist ni seguit un experiment , en viu i en directe com aquest i d’aquí la importància de veure quin resultats obté, una vegada s’enfronti a les eleccions més directes i compromeses que no pas les europees, en que la participació és baixa, i el que es juga no és tant important ni directe com és el cas de les municipals, les autonòmiques, i molt especialment, les generals.
S’ha de reconèixer la bona preparació i el bon coneixement dels mitjans audiovisuals, i les noves tecnologies per treure’n el màxim rendiment i en pocs mesos convertir-se en el focus de totes les mirades i en objecte de totes les converses.
Preparats tots els ingredients en un “laboratori”, varen tenir la perspicàcia de presentar l’experiment en unes eleccions poc atractives i poc mobilitzadores, precisament per aconseguir unes resultats molt més amplis que en altres en que el passat, és molt important, de cara a aconseguir la confiança de la gent. I ja estan aposentats en el Parlament Europeu, ja tenen uns ingressos importants procedents d’aquesta representació i poden alliberar uns quants membres per la política activa diària.
Benvingut aquest fenomen, perquè ha obligat a moure fitxa a tots els partits, i molt especialment als d’esquerres . En pocs mesos hem assistit a un degotall de decisions impensables anys enrere, en el camp de la transparència, en el canvi de cares i càrrecs institucionals i de partit, en noves maneres d’enfocar els problemes, en nous compromisos envers els col·lectius més desfavorits,etc,etc.
La història mostra de tant en tant, salts en la trajectòria dels partits, no tant per iniciativa pròpia com per contrarestar les pressions externes. Sigui quin sigui el motiu, benvinguts aquests moviments perquè van en la bona direcció. Si una cosa ha de distingir els partits d’esquerres dels de dretes, és en la defensa dels més desfavorits, en posar fre a determinades accions de les grans corporacions financeres, en garantir la prestació de serveis bàsics, en garantir la igualtat d’oportunitats, etc. Aquests valors i aquestes prioritats han estat rebaixades en els anys de vaques grasses, i en només 4 anys, hem perdut bona part del que s’havia conquerit a llarg de desenes d’anys de lluita i sacrifici.
Caldrà veure, el futur a mig i llarg termini de Podemos per comprovar si l’experiment aguanta o es desinfla en poc temps. D’entrada, ha sacsejat la societat i ha provocat moviments en tots els partits. Deu n’hi do, per una curta existència de poc més d’un any. Ara toca comprovar la solidesa del projecte i fer la prova de si es tracta només d’un experiment o d’un projecte sòlid, capaç de superar els defectes que critica en tots els altres partits. Tots sabem que no és igual debatre i arribar acords en un col·lectiu de mil persones que en un altre de vint, trenta o cent mil. Tampoc és igual preparar-se per unes eleccions al Parlament Europeu que per unes Municipals. I de fet, han decidit no concórrer a les municipals del proper mes de maig per la por a no poder garantir candidatures “netes”. Una decisió com aquesta ja demostra el caràcter d’experiment i fenomen curiós, que decideix sacrificar unes eleccions per treure major rendiment en unes altres que considera més rellevants.

En resum, de moment encara no tenim un partit amb tots els ets i uts, que permeti estudiar, reflexionar i debatre un programa concret. Tenim un allau de crítiques contra tots els que governen o han governat, i tots sabem que això és el més fàcil de fer. Ara bé, l’hora de la veritat. L’hora de presentar propostes concretes, per cada àmbit concret. En aquest moment podrem comprovar si estem davant d’un experiment fallit o d’un projecte sòlid. El temps i els protagonistes, ens ho diran.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?