Wednesday, November 12, 2014

 

SUITE ARAGUAIA - art. Regió 7

SUITE ARAGUAIA
Sense cap mena de dubte, el Bisbe Pere Casaldàliga i Pla, és el ciutadà de Balsareny de més àmplia, extensa i prestigiosa imatge arreu del món. Un autèntic exemple de fe, vida i compromís amb la Teologia de l’Alliberament, i amb els pobres del món. Es un català universal com ho fou Pau Casals, en el seu moment.
Va néixer el 16 de febrer de 1928, fou ordenat sacerdot el 31 de maig de 1952, es va unir a l’ordre dels claretians i va rebre la consagració episcopal el 23 d’octubre de 1971. El juny de 1968 es traslladà com missioner a l’estat de Matto Grosso a Brasil, esdevenint Bisbe, l’any 1971, de la diòcesis de Sao Felix do Araguaia, una de les més extenses del país, amb una superfície de prop de 150.000 quilòmetres quadrats ( gairebé l’equivalent a 5 vegades Catalunya).
El que molts desconeixíem d’ell és la faceta de POETA. Un gran poeta en la llengua del país que l’ha acollit, on viu i on pensa descansar eternament.
Una personalitat d’aquesta grandària, mereixia un homenatge en vida, i res millor que musicar alguns dels seus poemes, i dedicar-li composicions musicals d’arrel brasilera o universal, com ho és la seva figura.
El promotor d’aquest reconeixement, és un gran músic – compositor, amic personal de la família Casaldàliga i del mateix Bisbe, al qual va anar a visitar fa pocs mesos per tenir una llarga i profitosa convivència, preparatòria del projecte batejat amb el nom de SUITE ARAGUAIA. Parlo de Carles Cases i Pujol. Nascut a Sallent, l’any 1958, estudià piano i violoncel en el Conservatori Superior de Música de Barcelona; harmonia i piano – jazz a l’Acadèmia Contemporània de Hastad, i estudis d’orquestració i composició a l’Institut Superior d’Art de l’Havana.
He format part de nombrosos grups, i l’any 1989 , començà la carrera en el cinema i televisió, col·laborant i participant amb grans figures de la música i el cant, i component 62 músiques per pel·lícules, entre molts altres treballs.  Des de fa 14 anys és ciutadà de Borredà on composa, arranja i prepara els seus treballs musicals, i d’aquí aquest article que avui redacto per donar a conèixer el seu gran projecte de vida , cultural i musical. Un projecte solidari, homenatge en vida, del seu estimat i admirat amic, Pere Casaldàliga.
I per fer-ho possible és lògic que ens haguem aplegat els ajuntaments directament relacionats amb les dues personalitats que el protagonitzen: Balsareny, com a municipi de naixement del Bisbe Casaldàliga, Sallent, on va néixer en Carles Cases, Manresa, perquè acollirà l’estrena mundial, i Borredà, per ser on viu, treballa i s’inspira. I amb tots nosaltres, la Diputació de Barcelona i altres organismes i institucions s’hi han sumat per poder oferir una gira de concerts per Catalunya, i per tot el món.
He tingut a les mans algunes de les poesies i he pogut escoltar alguns fragments musicals, i la conjunció dels dos elements fa de la Suite Araguaia, un producte excepcional. Servirà també per recordar, una vegada més, la universalitat d’un personatge sense fronteres, exemple de vida i valentia, en unes terres llunyanes que el varen acollir i a les quals ha servit fidelment.

Dintre de pocs dies tindrem a les mans l’edició del CD que recull la poesia del Bisbe Casaldàliga, i la música de Carles Cases. I el desembre , tindrà lloc l’estrena mundial, en el teatre Kursaal de Manresa, un esdeveniment de primer ordre que posarà els nostres pobles en el primer pla de l’escena cultural i musical. Res millor per celebrar les festes nadalenques i de cap d’any. Us recomano entusiàsticament la lectura i escoltar la música que l’embolcalla.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?