Friday, November 07, 2014

 

RIERA DE MERLÈS , NOVES ACTUACIONS - art. revista La Rella

RIERA DE MERLÈS, EN LA BONA DIRECCIÓ.
El passat dia 29 d’octubre varem tenir reunió per valorar la temporada d’estiu, i el dia 13 de novembre en tindrem una altra per avançar de cara l’any vinent. Segur que tots voldríem anar més de pressa, però tot és més delicat i complicat del que pot semblar des de fora. Hem fet avenços importants en la bona direcció. Per exemple, a dia d’avui tots els ajuntaments implicats, tenim conveni amb la Direcció General de Trànsit com perquè els Mossos d’Esquadra puguin actuar, per delegació dels alcaldes. Era la primera mesura per tenir tota la zona sota control del Mossos.
Una altra mesura ha estat col·locar cartells al llarg de la Riera, deixant clar què no es pot fer en aquest territori. Ja ningú pot al·legar ignorància perquè cada 3 o 4 quilòmetres troba un cartell informatiu, i se li han donat fulletons explicatius del comportament que ha de tenir en aquesta zona protegida. Una tercera mesura ha estat posar contenidors en algun dels punts de major presència humana per tal d’evitar trobar deixalles per tot arreu. Es cert que s’ha millorat el volum de deixalles abandonades, si bé aquest estiu ha estat atípic pel mal temps que hem tingut.
Calen, però , moltes altres mesures per arribar al gran objectiu: gaudir de la Riera de Merlès, sense embrutar ni destruir la fauna i flora que conté. Un objectiu que compartim tots els alcaldes, i que volem fer realitat, amb ajut de la Diputació de Barcelona, la Generalitat, i sota la coordinació de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.
Pel dia 13 tenim convocada una nova reunió per estudiar algunes propostes que conté un estudi elaborat per la Diputació. I finalment el dia 10 de desembre volem fer una mena de reunió global per acordar les accions concretes i definitives. Ara mateix, només un tram de la Riera de Merlès està protegida oficialment, que no vol dir a nivell pràctic perquè mai hem tingut ajuts de la Generalitat per fer-ho possible. No n’hi ha prou en declarar zona protegida un territori, i ja està. Convé posar-hi mesures i aplicar actuacions concretes i determinades, amb les inversions corresponents. D’aquí que convingui parlar de temes tant importants com augmentar l’espai protegit, reduir la presència humana, garantir els comportaments respectuosos amb el medi natural, i evitar es converteixi en un lloc habitual de concentració de gent , com si fos una platja qualsevol.
Queda molt per fer, però anem en la bona direcció , convençuts que la protecció d’un espai protegit és cosa de tots, començant pels qui en tenim la principal responsabilitat. Ben aviat es podran veure resultats més concloents que els vistos fins ara. I si algú té propostes innovadores, que les faci arribar al seu alcalde/alcaldessa.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?